9 Kasım Cuma gününden devam. 

  Bu günde geçen Pazartesi günü başlayıp Çarşamba ve Cuma günü devam ettirdiğim yazılarımda yaptığım gibi önce Hakkın Rızası, ardından yine bu çerçevede Mevla’mızın biz kullarına öğretip uymamızı da emrettiği kul hakkıyla huzuruna gelmememiz emrinin gereği ve ilimizin mutlu istikbalinin teşvikinin yanında tarihe de 31 yıl 5  ay önceki gelişmeyle sonuçlanan mücadele hakkında not düşerek  yaşananları günümüze ve günümüzden de geleceğe aktarabilmek maksadının gereğini yaparak Aksaray’ın il olmasına cürümler kadar yer yakma pahasına samimi bir şekilde katkıda bulunanları ve katkılarını kaldığı yerinden yazmaya devam ediyorum; 

   TÜRKİYE YARDIM SEVENLER DERNEĞİ AKSARAY ŞUBESİ BAŞKANI ECZACI DİLEK TERZİOĞLU 

  Vilayet olmamız için 1987 yılın Ramazan bayramı gazetesinde Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 olan ilinin 31’nin merkez ilçesinden hem yüz ölçüm olarak büyük olduğunu, hem de nüfusunun da fazla olduğunu kanıtlayan 1980 Genel Nüfus sayım sonucunu yayınlayan belgeden yararlanılarak tarafımdan hazırlayan ve 1985 Genel sayımından sonra ise yeniden güncellenen belgenin verdiği ilhamla Son Havadis gazetesinin İstanbul  sayfa sekreterlerinden Gazeteci merhum Cengiz Kalluç’un  şehrimizin ve  Gazeteciler Cemiyetimizin ilk bayram ve veb ofset gazetesi olan 1987 ılının Ramazan Bayramı gazetesinde attığı manşetle vilayet olma kıvılcımını yakmıştık. 

 Bu gazete ile başlayan ve ardından devam eden Cemiyetin yeni Bayram gazeteleri, özel sayılarıyla merhum Çapan Tekeli’nin temsilcisi olduğu Hürriyet ve Hürriyet gazetesini yayınlayan gurubun diğer yayınlarında. 

  Ben ise temsilcisi olduğum Günaydın ve Günaydın gazetesini yayınlayan Veb ofset gurubunun yayınları olan genel gazetelerde vilayet olmamız için kamuoyu oluşturmaya aralıksız olarak devam ettik. 

  Bunu yaparken Başbakan Turgut Özal’ın eşi  Semra Özal’ın başında bulunduğu Papatyalar Derneği üyesi  olan Aksaray Yardım Sevenler Derneği Başkanı Eczacı Dilek Terzioğlu’nun hem Papatyalar üyesi olması, hem de Yardım Sevenler Derneği başkanı olarak Ankara ve İstanbul da   katıldığı tüm toplantılarda Semra Özal ve Bakanlarla Milletvekilleri eşlerine Aksaray’ı işleyerek  bu konuda cürmü kadar yer yakma pahasına katkıda bulunan bir hemşerimiz oldu. 

  GAZETECİ ERKAN YİĞİT VE FARUK KADRİ DÜNDAR 

  Vilayet olmamız için bizi maddi ve manevi olarak destekleyen Ankara’ya gazete basımı için gittiğimizde evinde misafir etmesi de dahil elinden gelen manevi desteği sağlayan şu anki Tedaş(Medaş) binasını yapan müteahhitlik firması şantiye şefi Faruk Kadri Dündar. 

  Milliyet gazetesinin İstanbul İstihbarat Şefi olan ve Vilayetlik mücadelemize katkı için Milliyet gazetesinde bu konudaki çabamızı desteklemek için ayırdığı müstakil sayfa ile kamuoyu oluşturmamıza destek sağlayan Gazeteci-Yazar Erkan Yiğit. 

  AKSARAY’IN BELDE BELEDİYE BAŞKANLARI 

  Kamuoyu oluşturmak için çıkarttığımız gazetelerin giderine katkıda bulunmak için bizi destekleyen dönemin Ağaçlı beldesi(şimdiki Gülağaç) Belediyesinin o zamanki Başkanı ve  bir dönemde İl Genel Meclisi Üyeliği yapan Cahit Koca, dönemin ve şu anki Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen, ve O zamanın Ihlara ,Gülpınar ,Ilısu ve Yeşiltepe ile adını hatırlayamadığım diğer belde belediye başkanları. 

1987’NİN RAMAZAN BAYRAMIYLA BAŞLAYIP 15 HAZİRAN 1989’A VE KUTLAMA GAZETELERİMİZEDE VERDİKLERİ GENİŞ EBAT İLANLARLA DESTEK OLAN İŞ ADAMLARI ORHAN AĞAÇLI VE İBRAHİM ÖZEL! 

  Aksaray’ın Vilayet olmasının ilk kıvılcımını çaktığımız 1987’nin Ramazan Bayramı gazetemiz den başlayarak 2 yıl aralıksız olarak süren kamu oyu oluşturma çabamız esnasında çıkarttığımız Bayram gazetelerimizle yayınlanan diğer özel sayılarımıza aldığımız normal kutlamaların onlarca misli oranında maddi imkan sağlayan, İl olmamızdan sonrada çıkarttığımız kutlama sayısına da aynı şekilde katkı sağlayan iş adamları Orhan Ağaçlı ve İbrahim Özel. 

OTELİNDE BİZİ MİSAFİR EDİP KUTLAMA MESAJLARIYLA DESTEKLEYEN MİLLETVEKİLİ AHMET YAŞAR! 

  1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinin yayınıyla başlattığımız çalışmada o zaman Niğde Çiftehan kaplıcalarını 1990 yılına kadar işleten 2002-2007 arası ise Aksaray Ak Parti milletvekilliği yapan Eczacı Ahmet Yaşar’dan Aksaray Gazeteciler Cemiyeti olarak yayınladığımız ve il olma kıvılcımını attığımız manşetle çaktığımız ilk sayımız için gece kaplıcaya giderek gazeteye ilan istediğimizde dileğimizi tereddütsüz yerine getirerek bize destek oldu. 

  Bu desteğinin yanında 1988’in Ramazan bayramı gazetesinin basımı için merhum Çapan Tekeli, İzzet Düzgün ve Faruk Kadri Dündar ile birlikte Ankara’da uğraşırken zamanın nasıl geçtiğinin farkına vardığımızda iftara çok az bir zaman kalmıştı. 

  Merhum Çapan Tekeli’nin Sheraton Ankara yemek hanesi için kartı olduğundan iftarımızı burada açtıktan sonra o zamanlar araç telefonu bulunan Ahmet Yaşar’ ağabeyi bizi otelinde misafir etmesi için arayarak otelinde kalmamızı sağlamasın rica ettim. 

  Ricam üzerine bizi Ankara’daki oteline yönlendirdi orda bir gece bizi misafir etmesinin yanında bize verdiği kutlama tebrikleriyle destek oldu.  

 AKSARAY LI VE AKSARAYDA GÖREV YAPAN DÖNEMİN DOKTORLARI, ECZACILARI VE İŞ ADAMLARI 

  Aksaray’ın vilayet olabilmesi için kamuoyu oluşturmak için çıkarttığımız gazetelerin giderinin karşılanması için tebrik ve ilanlara ihtiyacımız vardı. 

  Bunun için bizi destekleyen O dönemin istisnanın dışında kalan Aksaraylı olsun olmasın tüm Doktor ve Eczacılarıyla diğer esnaf ve iş adamlarımızın küçük meblağlarla da olsa her gazetemize de bu ilanlarını vermeye devam ettirmeleriyle basım bedelinin belirli oranını karşılayarak il olmamız için var güçleriyle çalışan siyasetçilere kamuoyu desteği oluşturabilmemiz için yaptığımız yayınların hazırlanması, basım ile dağıtılmasında karınca kararınca yardımcı oldular. 

  GAZETECİ FARUK’UN OĞLU SAMİ ÜNİVAR 

   İş adamı merhum Mithat Gürsoy’a merhum Çapan Tekeli ile birlikte Aksaray’dan telefon açarak bize İstanbul’daki iş adamı hemşerilerimizden çıkartacağımız gazetelerimize tebrik almamız için yardımcı olup olmayacağını sorup kendisinin de yardımcı olabileceği sözü üzerine bir balya gazeteyi alarak uzun yıllar Aksaray’da gazete bayiliği yapan “Gazeteci Faruk” ismiyle bilinen Gazete bayisi Faruk Ünivar’ın  oğlu bizim akranımız olan Sami Ünivar’ın  İstanbul’un Beyoğlu semtindeki gazete satış büfesine bu gazetelerimizi bırakıp  yanıma alabileceğim kadarını gerektikçe buradan alarak bize tebrik ilanları veren hemşerilerimize götürmeme yardımcı olarak vilayet olmak için çıkarttığımız gazetelerin yayınına bu şekilde yardımcı oldu. 

  Bu günde önce Hakkın rızası için, sonrada tarihe not düşülmesi ardından ise yeni hizmetlerin  teşviki için Aksaray’ımızın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 2. İlçelik esaretinden kurtarılmasına karınca karanınca katkıda bulunanların tamamını yazmaya yine yerimiz yetmediğinden  Rabbimiz izin verirse 11 Kasım Çarşamba günü edeceğim. 

  Tarihe not düşülmesi ve emeği geçenlerin bilinerek ölenlerin ruhlarının dualarla yad edilmesi, yaşayanlara da aynı şekilde hayırlı sağlıklı imanlı ömürler için dua edilmesi ve ilimizin istikbalini ak edecek yeni hizmetlerinde teşviki maksadıyla başta ilimiz Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel ve Ramazan Kaşlı ile İGM başkanı Mehmet Tüzün olmak üzere ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle, Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi dileğiyle. 

  Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun. 

  Devamı 11 Kasım 2020 Çarşamba’ya 

 


9.11.2020 07:11:00

Ali Genç

Emeği Geçenler 4

AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:4