‘’ Yükselen Bayrak, Bir Daha İnmez’’, ‘’Biz Bir Millet İki                Devletüz’’

              Türkiye ve Azerbaycan’ın sınırları kaldırarak Konfederasyon gerekliliğine inanan Azerbaycan’ın halkoyu ile seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı, Ebulfeyz Elçibey 7 Haziran 1992-24 Haziran 1993 arasında 1 yıl 17 gün bu görevde kalmıştır.

               24 Haziran 1938’de Azerbaycan’da doğan Elçibey, 22 Ağustos 2000 yılında Ankara’da Gata Hastanesinde vefat etmiştir. Elçibey’in 4 kitabı bulunmaktadır. 1- Tolun oğulları Devleti, 2- Bütün Azerbaycan Yolunda, 3- Bağımsızlık, 4- Siz Halkın Sevgisiyle Hakka Ulaşacaksınız.

                ‘’Ben Atatürk’ün esgeriyim’ ’diye kendini tarif etmesi ve Atatürk’ten, Gandhi’den ve 1918-1920 yıllarında kurulmuş Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade’den etkilenmiştir.

                  Kuzey ve Güney Azerbaycan’ın mutlaka birleşmesi ve Dağıstan’, Gürcistan’a ve Ermenistan’a verilen ‘’ Türk Toprakları ’nın tekrar Azerbaycan’a geri verilmesini savunmuştur.           

                 Azerbaycan bağımsızlık mücadelesinin içinde yer alan Elçibey 1975’te siyasi faaliyetleri nedeniyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. KGB zindanlarında ve taş ocaklarında ağır şartlar altında kaldı ve sonra şartlı tahliye edildi.

                1989 yılında Azerbaycan Halk Cephesini kurdu ve başkan seçildi. Turan’ın yolu Birleşik Azerbaycan’dan geçer diyen Elçibey 1993 yılında Anıt Kebir’i ziyaret etmiş ve Anıt Kabir Özel Defterine şu cümleleri yazmıştır.

                ‘’Ey böyük Türkün böyük komutanı, seni ziyaret etmekle özüm ve milletim adına şeref duydum. Senin asgerin’’, yazısını yazmıştır.

                  ‘’Biz bir millet iki devletüz’’ diyen Elçibey’in Türk Dünyasına bakışını ve inancını kaldıramayan başta Rusya ve İran her türlü yıkma hareketine girişmiş, Azerbaycan ordu komutanı Suret Hüseyin’i satın almışlarıdır. Türkiye’de her iki ülkeden çekindiği için resmi tavır koyamamıştır.

                  Rusya ve İran, Elçibey’in cephe komutanı Suret Hüseynov ’un ayaklanmasını desteklemişler, Elçibey’e yardıma gelen Rus yanlısı Haydar Aliyev’de, Hüseynov ’un yanında yer alınca, kardeş kavgası istemeyen Elçibey, Bakü’yü terk ederek Nahcivan’daki köyüne gelmiştir. Köyünde Türkiye’nin yardımını bekleyen Elçibey, yardım alamamıştır.

                 Rusya ve İran, Elçibey’e tuzaklar kurarken Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye’nin Elçibey’e verilmek üzere ayırdığı 200 milyon doları Rus yanlısı Haydar Aliyev’e vererek, Elçibey’in devrilmesine ve Haydar Aliyev’in Cumhurbaşkanı olmasına yol açmıştır. Bu konuyu ‘’Aksaray Türk Ocağında, Prof. Dr. Şaban Karataş Hoca belgeleriyle açıklamıştır.’’               

               ‘’Biz bir millet iki devletüz’’ diyen, Elçibey Azerbaycan petrolünü 8’e bölmüş 3 parçasını Türkiye’ye ayırmıştır. Türkiye’de 200 milyon doları Elçibey’i devirmek isteyen Haydar Aliyev’e vererek kimden yana olduğunu göstermiştir.

            Ömrünü Türk Dünyası’nın, hür ve bağımsızlığına adayan Demokratik yolla seçilen Azerbaycan’ın ilk Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in dediği gibi tam bağımsız olmasa da ‘’Yükselen Bayrak, bir daha inmez’’ inancı devam ederken, ne yazikki Kuzey ve Güney Azerbaycan hala birliğini kuramadı.

             Elçibey’in defin törenine 800 bin kişi katılmış, Haydar Aliyev’in törene geldiği an ‘’ En büyük Elçibey, başka büyük yok’’ ’tarzında protesto sloganlarıyla karşılamışlar, bunun üzerine Haydar Aliyev bir süre sonra salonu terk etmek zorunda kalmıştır.

            Ölümünün 7’inci yılında, Türk liderlerinden, Ebulfez Elçibey’i minnet ve şükranla anıyor, onun bütün silah arkadaşlarına Tanrıdan rahmetler diliyoruz. Sen rahat uyu kahraman Türk büyüğü senin yolunda yürüyenler elbet bir gün zafere ulaşacaklardır.

   Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.


24.08.2020 16:13:00

Rasim Gül

Ebulfeyz Elçibey

Ebulfeyz Elçibey