Uluslararası Şeffaflık Örgütünün 2020 yılına ait raporu 28 Ocakta 2020’de açıklandı. 100 üzerinden 39 yolsuzluk algısı puanıyla 182 ülke arasında 91.ci sıradayız. Aynı derneğin 2012 yılındaki raporunda Türkiye, İtalya ve Yunanistan’dan daha iyi durumda. 174 ülke içerisinde 54.cü sırada. 8 yıl sonra 37 basamak geriye düşmüşüz.

Başta Cumhurbaşkanı bu araştırmayı yapan, Uluslararası Şeffaflık Derneğine hücum edip suçlayabilirler. Derneğin araştırması doğru ise gerekenin yapılarak şeffaf olunmalıdır. Yok, bu dernek kasıtlı davranıyor, Türk Devlet ve Milletine zarar vermek istiyorsa, uluslararası hukuk ve diplomatik yolla, cevabının verilmesi ve bizlerin de inandırılması gerekiyor ki ‘’3 Y’’ nin unutulmadığına inanalım.

ŞEFFAFLIK konusunda ülkemizin, geçekten kaçıncı sırada olduğunu bilmek hakkımız. Eğer ilk 10’ nun içinde isek en çok sevinenlerden biri biz oluruz. Umarım devlet ve hükumet yetkilileri bu verilerin arkasını takip ederek gerçeği bulup açıklarlar.

Ak Parti’nin kuruluşunda vurgulanan ve halkın büyük bir kısmının beğendiği, ‘’3 Y’’ yi hiç kimse unutulmadı. Neydi bu ‘’3 Y’’? 1- Yolsuzluk, 2-Yoksullu, 3- Yasaklarla mücadeleydi. Bunlarla mücadele edileceğine söz verilmişti. Bu söz ne oldu, unutuldu mu? Dünya’da 91’inci sıra ne demek? Modern devlet tanımına uyan 91 ÜLKE YOK.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün görevini kısaca tarif edelim. Yolsuzluğun toplumlar üzerindeki yıkıcı etkisini sonlandırmak için insanları, dünya çapında güçlü bir koalisyon içinde bir araya getiren, yolsuzlukla mücadeleye liderlik eden küresel bir sivil toplum örgütüdür. 2008 yılında kurulmuş ve dünya çapında görevini sürdürmektedir. Türkiye’ ninde bu kuruluşta imzası var.

  BİRDE HABİTAT DERNEĞİNİN ARAŞTIRMASI VAR

Türkiye’de gençlerin ‘’İyi Olma Hali’’ araştırması, Habitat Derneği tarafından 2017 den beri yapılıyor. Üçüncüsü yayınlandı. 2017 yılında mevcut durumdan ‘’Memnun Değilim’’ diyenlerin oranı % 28.9.  2020 yılında memnun değilim diyenlerin oranı%  41.9. Üç yılda memnuniyetsizlik oranı 13.1 artmış.

2017 yılında, ‘’Gelecekten Umutlu değilim’’ diyenler % 32.8. 2020 yılında ‘’Gelecekten Umutlu değilim’’ diyenler % 42.5’e yükseliyor. Dolaysıyla ‘’Gelecekten Umutlu Değilim’’ diyenin oranı yüzde 9.7 artmış. Aceba Aksaray Gençlik ve Spor İl Müdürlüğ’ü bu konuda ne düşünüyor? Memnuniyet ve Gelecekten Umut için bir projesi var mı?

Habitat bir dernektir, bütün çalışmalarında, hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok paydaşlı ortaklıklar kuran, yerel ve ulusal düzeyde kamu politikalarına da katkı yapmaktadır. 1997’yılından bu tarafa, Türkiye’nin birçok ilinde binlerce genç gönüllü faaliyet göstermektedir.

Görevleri; sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. 1995 yılında Kopenhag Sosyal kalkınma Zirvesinde ve Birleşmiş Milletler tarafından 1997 yılında kurulmuştur. Aksaray ilindeki binlerce gencin ‘’İyi Olma Hali’’ ile ‘’Gelecekten Umutlu Değilim’’ konusunda, yöneticilerin alakasını çok merak ediyorum.

‘’Ben Aksaray’ı değiştirmek istiyorum, benimle varmısınız’’, diyen gencin ve gençlerin ortaya çıkmasını Aksaray bekliyor. 18-30 yaş arasındaki gençlerimize sesleniyoruz. Yarınınızı teminat altına almak için bu güne sahip çıkmalısınız. Öncelikle bir kariyeriniz olmalı varsa başka bir kariyer yapmakta kesinlikle mümkün. Yeterki siz isteyin ve organize olun.

Takip ettiğim kadarıyla, genç valimiz ve belediye başkanımız gençlerin kariyer sahibi olması ve boş zaman geçirmemesi için çok çalışıyorlar. Sizlerin bu vaatleri en iyi şekilde değerlendirmeniz geleceğinizi aydınlatacaktır.

  Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.


Kemal Akşener
3.02.2021 13:38:52
Yav koskoca eski siyasetçimiz büyüğümüz , Öncelikle bu örgütler kimin güdümünde bir ona bakın sonra yazın ayrıca neye göre nasıl tespit etmişler bu adamlar bu sıralamayı Allah aşkına hiç düşünmez misiniz akıl etmez misiniz?

3.02.2021 10:17:00

Rasim Gül

DÜNYADA, YOLSUZLUK SIRALAMASINDA, 100 ÜZERİNDEN 39 PUAN ALMIŞIZ

DÜNYADA, YOLSUZLUK SIRALAMASINDA, 100 ÜZERİNDEN 39 PUAN ALMIŞIZ