Yaz ile beraber düğünlerin hır gittiği bir mevsim yaşıyoruz. Elbette yaşayacağız, ama düğünlerin eski neşesi ve muhabbeti kalmamış. Bir çok ortamda benim bu söylediğim düğüne gitme sıkıntısı şikayeti işitiyoruz. Şikayetin konusu ise takı takıp takmamak meselesi. Düğünler konu, komşu, eş ve dostla bir araya gelip mutlu günü paylaşmak iken, bu gün kim ne takacak veya benim taktığımın karşılığını alabilecekmiyim derdine düşülmüş.
Tabi bu takı meselesine birde kamera eklersen nereye gidersen git yakalarlar. Ha birde bu takı esnasında kim ne taktı ise liste tutuluyormuş. Sonra bunun içerisinden kendisinin başkasına düğününde takı taktı ise oda takmadı ise haber gönderip istiyorlarmış.
Eskiden düğünler yapılırken düğün sahibi kendisini düğüne göre ayarlar ve ortaya çıkardı. Sonra eş ve dost çağrılır düğün yapılırdı. Düğüne gelenlerde imkanı ölçüsünde elinden ne geliyorsa düğün sahibine destek olur ne kamera ve ne de liste tutulurdu.
O düğünde herhangi bir takı takan da kendi düğününde bir şey beklemez listede tutmazdı. Hadi o adamın durumu iyi değil sen fazlaca destek oldun o adam senin düğününe o kadar destek olamadı haber gönderip istemek kadar çirkin bir şey olamaz.
Düğün biter takılan takmayan o gece biter geçerdi. Ya şimdi herkes bir beklenti içinde kim ne takacak diye dört gözle bakıyor. Eğer kendisi bir düğünde bir takı taktı ise o bana ne takacak diye dört gözle onu kolluyor.
Hatta birde anons ve görüntü ile kaydediliyor, bunun kadar çirkin ve edepsizlik olamaz. Düğünler düğün çığırından çıkıp soyguna dönüşmüş. Bu ne örfümüze ne adetimize uygun bir durum olduğunu kimse söyleyemez.
Adam nişanlanmış ve nişanlısını kaçırmış, evleneli 7-8 ay olmuş düğün yapıyor. Kardeşim düğün yapacaksan niye kaçırdın? Bunca ay sonra bu neyin esi diye sorduğunda, kendisi başkalarının düğünlerine takı takmış arkadaş onları toplayacakmış.
Şu rezilliğe ve adete bakarmısınız? Bunları kim çıkardı, kim adet etti ise lanet olsun. Bir gün bir arkadaşla oturuyorum, telefonuna bir mesaj geldi. Mesajı okuyunca konuyu bana anlatma gereği duydu.
Mesajı atan şimdi rahmetli oldu, “ ben senin düğününde oğluna altın taktım, sen düğüne gelip altını getirmedin, lütfen altınımı yolla” yazmış. Arkadaşta inan hocam dedi altın taktığını falan görmedim ama, düğüne gitmek kısmet olmadı gidemedim gitseydim takacaktım dedi.
İnanın mesaj atan arkadaş saygı duyduğum birisi idi, çok utandım. Buyurun düğünlerimiz ne hale gelmiş. Sanki destek değil ticaret yapıyorsun. Ondan sonrada düğüne kim geldi gelmedi hesabını tutup küsüyorsun.
Toplum olarak örf ve adetlerimizin dışına çıkarak düğünlere sekte vurmuşuz. Sayılan sevilen insanları herkes düğüne davet ediyor. Adam haftada 10 düğüne gitse bu adamın hali ne olur? Gitmese gelmedi diyoruz, gelince bir şey takmadı diyoruz, seni sayıp severek düğüne gelmesi yetmez mi?
Düğünlerin cacığı çıktı, düğünde deşirme sahnesi açılmaya başladı. Herkes artık düğüne gidemez olmuştur. En yakınlarının düğününe bile gidemiyor. Düğünlerde ne örf ve nede adetlerimiz kalmamıştır. Düğünler düğünlükten çıkmış vaziyettedir. Anons ve kamera ile insanlar baskı altına alınmaktadır


5.07.2022 19:59:00

Erdogan Kaya

Düğünlerde takı takma rezilliği

Düğünlerde takı takma rezilliği