Belediye başkanları, kısa, orta, uzun vadeli hizmetler yapar. Kısa ve orta vadeli hizmetlerin hatırlanması 20-25 yılı geçmez. Uzun vadeli hizmetlerin süresini eserin ayakta kalması tayın eder. Ulucami, Eğri Minare, Zinciriye ve Bedriye Medreseleri yaklaşık 1.000 yıllık. Azmi Milli, Paşa Hamamı, Küçük ve Büyük Böcek köprüleri, 3 Vilayet Konağı ve benzerleri 100 yıllık.

Aksaray belediye başkanlarından, Ahmet Nuri Kadıoğlu’nun Büyük Bölcekteki Banka Evleri projesi, Mehmet Dalkılıç’ın Helvadere deki 150 litre saniye içme suyu kaynağını satın alması, Ziga Kaplıcası ve Ervah Kabristanlığı projelerini hayata geçirmesi 50-70 yıl sonra hala ayakta ve hizmet vermeye devam ediyor.

Başkan Dr. Evren Dinçer’in hükumet ve devlet imkânları arkasında artı, Ankara bürokrasisinde iyi bir çevresi var. Bu imkânları kullanarak en az 3.000 yılında ayakta duran eserler yaparsa, Aksaray’da Konya ve Kayseri’yi takip eden il olur. Halk kıskanç ve nankör değildir, eserleri nesilden nesile aktarır. Dolaysıyla hem eserler, hemde yapan yadedilir.

1963 den 2022 ye kadar 58 yılda; Mehmet Dalkılıç, Taki Tatlıpınar, Emin Gürün, Memiş Akın, Ahmet Er, Osman Ertuğrul, Nevzat Palta, Haluk Şahin Yazgı ve Evren Dinçer’e kadar başkanlık yapanları biliyoruz. Kadıoğlu ve Dalkılıç, hariç diğer başkanlar, rutin belediye hizmetlerinin dışına çıkamamıştır. Biz hizmetleri asla küçümsemiyoruz, Aksaray’ın şehircilik ve kültür açısından hali ortada. Evren Başkan’ın rutinin dışına çıkmasını temenni ediyoruz.

Osman Ertuğrul’un başlattığı, Ahmet Er, Nevzat Palta, Haluk Şahin Yazgı ve Evren Dinçer’in tamamladığı Kıklıcarslan Parkı Hasandağı gibi duruyor binlerce yıl da duracaktır. Şimdi Evren başkandan beklenilen en az 100-200 yıl ayakta dimdik durarak halka hizmet veren eserler yapmasıdır. Kimselerin başlatamadığı ve laftan öteye geçemediği KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ başlatması, Tedaş İş Merkezini yıkarak eski haline uygun yapacak olmasını, elbette tarih yazacak, Aksaray halkı yedisinden yetmişine kadar takdir edecektir

Kentsel Dönüşümü büyük bir özveri, sabır ve üstün gayretle yürüten, ufku geniş, cesur konusu hakkında derin bilgiye sahip, Aksaray çok iyi tanıyan ve derin bir sevgisi olan başta Seyfullah Şahin müdürü ve ekibini gerçekten kutluyorum. Aksaray’da az görülen böyle bir ekip kurduğu içinde Başkan Dinçer’i kutluyorum.

Dileğimiz aynı ekibin hiç vakit geçirmeden Dere, Zincirli ve Minarecik Mahallelerinin ve kentsel dönüşüme giren bütün yerlerinin en azından projesini yapmasıdır. Yapılan projelerinin uygulamaları elbette yıllar alabilir. Büyük eserlerin yapımı başlayınca mutlaka arkası gelir. 

Mevcut İmar Planıyla Kurulacak semtler şehir havasında olamaz. Açılacak bulvarlarda ticaret olamaz. Çünkü insanların özellikle kadınların yürümediği hiçbir yerde istenilen ticaret olmaz. Örnek olarak, Atatürk, Cumhuriyet, Alparslan Türkeş Bulvarlarını ve yeni kurulan semtleri gösterebiliriz. Buralarda ticaret olmayınca çekirdeği temsil eden merkezi izdihamdan kurtaramayız. En fazla 10-20 yıl içinde merkeze araç değil insanda giremez.

Eski Sanayi Sitesinin yerine modern bir şehir projesi uygulanmalıdır. Bilim Merkezinden, Araştırma Hastanesi çevresi ile Aratol’a kadar devam eden alanın ve Aksaray’da benzeri bütün alanların, İstanbul Esenler Belediyesinin uyguladığı ‘’Geleceğin Akıllı Şehri’’ benzerinin yapılmasıdır. Bu asrın projesinin başkanlığını yapan hemşerimiz Mimar Prof. Dr. İmdat As, hiç karşılık beklemeden bu göreve hazır olduğunu Başkana söyledi. Başkan da öneriyi kabul ederek, Esenlerle Aksaray’ı kardeş şehir ilan ettirmeye söz verdi.

En kısa zaman içerisinde, Başkan Dinçer’in İstanbul Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve Prof. Dr. İmdat As’la İstanbul’da buluşup, kardeş Şehir konusunu ve hayal Şehir projesini Aksaray’da en uygun yerde vakit geçirmeden hayata geçirmesi Aksaray’da tarih yazacaktır.

Şu an ne olacağı tartışılan, Eski Ceza ve Tutuk Evi nin 47.000 metre kare arsası ile Devlet su İşlerinin 26.000 metre kare arsasını birleştirerek Ankara’nın ‘’GENÇLİK PARKI’’ gibi bir proje uygulanmasıdır. Her iki konuda önemli olan uygulanacak projelerin 2 yaşından 100 yaşına kadar olan her Aksaraylının yaşam alanı olması ve huzur duymasına cevap vermesidir.

Piri Mehmet paşa Çarşısı, Eras İş merkezi ve Seyir Terası tekrar ele alınarak, ciddi tadilatla en üst düzeyde hizmet verecek hale getirilebilinir.  Çünkü bu yerlere gerçekten ihtiyaç var ama bu haliyle olmadığıda apaçık ortada. Bu görüşümüzle hiç kimseyi hedef almış değiliz. Yahu bizim yazmaktaki amacımız durum ciddiye alınır da gereken yapılır mıdır? Projelere önem verilir mi den başka bir şey değildir. Ben yaptım oldu fikri, hiçbir zaman doğru olamaz.

İlimizde, Fen Fakültesi var, buradaki mühendislik bölümlerinde saygıdeğer hocalarımız Aksaray’daki herhangi bir hizmet ve projeye katkıda istenirse yardımcı olmaktan imtina edebilir mi? Bize göre asla etmez hatta seve seve yardımcı olur. Aceba neden bu hocalarımızdan yardım istenmez? Biz hiç anlamadık.

HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 


26.05.2022 05:00:00

Rasim Gül

DR. EVREN DİNÇER, ASIRLIK ESERLER YAPMALI

DR. EVREN DİNÇER, ASIRLIK ESERLER YAPMALI