Boyun ağrısı, günümüzün en önemli kas-iskelet sistemi problemlerinden bir tanesi. Hem fizyolojik hem de psikolojik birçok faktör, boyun ağrısının nedenleri arasında sıralanabilir. Boyun düzleşmesi ise, bu faktörler içerisinde en çok karşılaştıklarımız arasında.Peki, sürekli olarak duyduğumuz, boyun ağrısı olan neredeyse herkeste var olan düzleşme nedir? 

Boynumuzun, kendisine ait fizyolojik bir eğriliği var. Bu eğrilik boynumuza hareket, fleksibite ve uyum yeteneklerini kazandırıyor. Bu eğriliğin azalması ya da tamamen ortadan kalkmasını ise boyun düzleşmesi olarak isimlendiriyoruz. Düzleşmeye bağlı olarak, boyun bölgesindeki kas ve bağlar başta olmak üzere çevre dokuların çalışma şekillerinde değişim meydana geliyor. Ayrıca boyun eklemlerine ve diğer yapılara binen yükler artıyor ve yük dağılımı da bozuluyor. Bunların sonucunda da kronikleşen boyun problemleri ortaya çıkıyor. Düzleşmeye bağlı olarak en sık gördüğümüz problemleri; mekanik boyun ağrısı, boyun hareket yeteneğinde kısıtlanma, servikal disk problemleri (fıtık vb.) olarak sıralayabiliriz.

Her boyun düzleşmesini direk olarak ağrı ile ilişkilendirmek doğru değil elbette. Boyun düzleşmesi olduğu halde ağrısı olmayan veya düzleşmenin erken dönemlerinde ağrı hissetmeyen ancak sonradan ağrısı olmaya başlayan çokça kişi var. Ancak düzleşme, genel olarak boyun bölgesi yapılarını negatif etkilediği için, ağrıya yol açan önemli nedenlerden sadece bir tanesi.Boyun düzleşmesinin sebepleri ise tam olarak belli değil. Bu konuda değişen yaşam koşullarının etkisinin büyük olduğunu biliyoruz. Özellikle küçüklükten itibaren masa başında, kötü postürde kalarak çalışmanın etkisi çok fazla. Büyüdüğümüzde de masa başında ders çalışma, bilgisayar karşısında çalışmaya evriliyor. Yani problem devam ediyor. Ayrıca günlük hayattaki alışkanlıklarımızın da boyun postürümüze önemli etkisi var.

Boyun düzleşmesinin tedavisi ise belirli oranda mümkün. Özellikle bu duruma spesifik egzersizler ile boynun doğal eğriliğini tekrar kazanabiliyoruz. Bunun haricinde manuel terapi ve traksiyon gibi yöntemler ile eğriliğin tekrar kazanılmasına yardım etse de bunların etkisi ve sürdürülebilirliği çok daha düşük. Özellikle, 2-3 defa boynunuzu kütleterek (manuplasyon) bu durumu tedavi ettiğini söyleyenlere karşı dikkatli olmak gerekiyor.Neredeyse her problemde olduğu gibi, boyun düzleşmesinde de önemli olan oluşmasını engellemek. Bu nedenle çalışma şeklimizi olabildiğince uygun hale getirmeli ve günlük hayattaki alışkanlıklarımız esnasında daha dikkatli olmalıyız.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 


4.08.2024 20:44:00

Abdullah Güdendede

Boyun Omurlarımızın Açılarını Bozmayalım

Boyun Omurlarımızın Açılarını Bozmayalım