20 Mart 2021 Cuma günü gördüğümüz ve müdürünün gezdirdiği BİLİM MERKEZİ’nden gerçekten gurur duyduk. Konya ve Kayser’iyle yarışan bir özellikle çocuklara için bilim hizmetini gördük. 
          Evren Dinçer Başkanı ve emeği geçenlerin tamamını kutluyor, halkımızın mutlaka, gezmesini ve özellikle çocuklarını da gezdirmelerini tavsiye ediyoruz.
Bu bilim merkezini görmekten imtina edenler, inanın pişman olacaklardır.
          İKİ YILLIK hizmet neticesinde, halkın elinde ve dilinde ne var, halk ne diyor, verilen sözlerin ne kadarı yapıldı? Ne kadar gönül kırıldı ne kadar gönüle girildi, halkın memnuniyeti nedir, ne değildir? Medyaya anlatılmalı.
          İki yılda, Aksaray Belediyesi; Ulaşım, Çevre, Sağlık, Eğitim, Toplu Konut, Sanayi, Üretim, Tanzim Satışları, Fiyat Kontrolleri, Kültür ve Sanat gibi alanlarda neler yapıldı, bütün bunları en ince detaylarıyla halka anlatılmalıdır.
           Evren başkandan evvel hiçbir başkanın düşünmedikleri, düşünmüşlerse de yapmadıklarını yazmak ve yapılmasını, önermeyi görev biliyoruz. 
          Diyoruz ki, 50 yıldır, belediye başkanlarının halka UCUZ ve KALİTELİ, sebze ve meyve yedirmek için, gayretlerini görmedik. Bunun olmazsa olmazının HAL YÖNETMELİĞİ olduğunu anlatamadık. Hiçbir başkan yönetmeliği çıkarmadı veya çıkaramadı. Nedeni, anlatılmadı bizde öğrenemedik.
          Halka ucuz ve kaliteli sebze, meyve yedirmek, şehire giren ürünleri ve fiyatları kontrol etmek, belediyeye gelir sağlamak ve pazara kaçak ürün girmesini önlemek ancak hal yönetmeliği ile olur.
          Ulu Caminin ve Valiliğin önü neden işgalden kurtarılmaz? Minarecik Mahallesinin ara sokaklarına balık istifi oturup, çay içen, vatandaşlar için neden daha insanca oturabilecekleri, çay içebilecekleri yerler düşünülmez?
          Aksaray’da başta Üniversitenin 1500 kadar öğretim üyesi ve bir bu kadar da bürokrat ve iş adamlarının tanışıp, sohbet edeceği bir yer neden yok? 
          Gençliğin hak ettiği, sosyal hizmetler vereceği mekânlar neden yok? Sadece şehir merkezinde, 20 bini üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 40-50 bin gencimizin, çay kahve içebileceği açık alanlar neden yok? 
          Cumhurbaşkanının isteğine de uygun, semtlere göre neden 5 tane millet bahçesi yapılmaz? Elbette Kalanlara yapılan 35 dekar Millet Bahçesinden haberimiz var, teşekkürde ettik. Lakin bu yetmez, 20 yıl sonra nüfus 500 bine ulaşacak bu insanlar, 5 adet millet bahçesi hak etmiyor mu? 
          Başkanımız, torpile ve siyasi baskıya dönük, berbat İmar Planını revize etmeyi düşünüyor mu? Aksaray’ın geleceğini kurtarmak için, imar sınırı dışında kalan alanlarda, Mücavir Alan ve Nazım İmar Planı, çalışmaları var mı?
          Mücavir Alan; belediye sınırları dışında kalmış olan belirli (komşu) alanların belediye sorumluluğu altına geçmesidir. Kanunen bu alanlar imar bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiştir.
          Mücavir sahanın önemi, plansız yapılaşmayı engellemektir. Aksaray Belediyesinin mücavir alan planı olmadığı için bir türlü kasaba görünüşünden kurtulup, şehirleşemedi. 
          Nazım İmar Planı; arazilerin kullanımı kararlarının, konut planı, park alanı, ticaret alanı olarak belirlendiği planlara denmektedir. Aksaray Belediyesinin bir Nazım İmar Planı olmadığı için hem sahalar korunamadı, hemde arazilerin haksız değer kazanması önlenemedi. Belediyede hakkını alamadı.
          Doğal afetlerde binlercesinin ölebileceği, Bayram Tepesi etrafı, Ervah Kabristanlığı, Kurtuluş ve Laleli Mahallelerinin doğu kısımlarında ki derelerin içinde yer alan gecekondularda oturan insanları ve çocukları, tehlikelerden kurtarmayı bugüne kadar hiçbir başkan düşünmedi.
          Yeni mezar yerleri açmak için yaşlanmış tepelerle oynamak hem doğayı bozmak hemde heyelanlara neden olacak çalışmaları yapmak doğru değildir. Aksaray’ı dörde bölerek dört adet mezarlık yapmak varken tepelerle uğraşma hem gereksiz hemde yetmez.
          Tuz Gölü, canlı fay hattı çalıştığında Aksaray’da 5-6.5 şiddetinde deprem olacağını bilmeyen yok. Böyle bir deprem olduğunda alınan tedbirler nelerdir? Örnek kaç adet toplanma alanı var ve bu alanlar nerelerdedir, halk bu yerleri ve nereden gidileceğini biliyor mu?
          Özellikle 2000 yılından evvel yapılan bütün binaların, 6-6.5 şiddetinde bir depreme dayanıklılığı çok su götürür dolaysıyla bir tespit yapıldı mı, yapıldıysa kaç binaya müdahale gerekiyor?
         Belediyede çalışan 1.500 personel, ne kadar hizmet üretiyor? Bu kadar personel basiretli bir iş adamının kurumlaşmış iş yerinde çalışsaydı aynı hizmeti mi üretirdi yoksa daha fazla mi üretirdi? Hizmet üretemeyen çalışanların arkasındaki destekçileri utanır mı? Yıllardır hiç utanmadılar.
          Mikro yönetim anlayışını bırakarak, belediyeye kurumsallık kazandırarak,  partinin ve bizim belediyemiz olmaktan kurtarıp, KURUMSALLAŞTIRARAK halkın belediyesi yaparsanız, bunu tarih yazar ve vicdanlarda da yer bulur.
          Belediye binasını, sözde Eras İş Merkezi ve Belediye İş merkezini (Tedaş) yıkıp yerlerini ŞEHİR MEYDANI şeklinde tanzim ederek, en az 100 sene bu şehirde, örnek alınan başkan olursunuz. Tercih sizin     

Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 


Faik KOCAPINAR
29.03.2021 11:10:39
Makaledeki konulara katılmamak mümkün değil. Birde hayata geçerse çok değerli olur yazınız için teşekkür ederim.

28.03.2021 07:21:00

Rasim Gül

BİLİM MERKEZİ İÇİN, EVREN DİNÇER’İ KUTLARKEN, ÖNERİLERİMİZ

BİLİM MERKEZİ İÇİN, EVREN DİNÇER’İ KUTLARKEN, ÖNERİLERİMİZ