Virüs nedeni ile bu günlerde genel olarak ev hapsine devam ediyoruz. Her ne kadar içeride otursakta zaman zaman dışarıya çıktığımızda pek fazla eş ve dostla karşılaşamıyoruz. Dolayısı ile evde otururken bol kitap okumayı tercih ediyorum. Bela ve musibetler ile ilgili okuduğum kitapların içerisinde Hasan Basri HZ. İle ilgili kıssaları okurken içerisinden iki tane kıssa hoşuma gitti bunları sizlerle paylaşmak istedim. Tabi birisi Haccac ile ilgili idi. Haccac belasından nasıl kurtulunduğunu gördüm. Son günlerde virüste bir bela olduğuna göre buna dikkat etmek lazım diye düşünüyorum.
Bir gün Hasan-ı Basri hazretlerine birisi gelip:
 Birisi seni çekiştirdi, gıybetini etti.
Sen o zatın evine neden gittin?
Misafir olarak çağırmıştı.
 O kişi sana ne ikram etti?
Yemekler ve içecek…
 Bu kadar yemişsin, içinde kalmış da bir sözü mü saklayamadın da bana getirdin!
Daha sonra kendisinin gıybetini yapan kimseye, bir tabak taze hurma hazırladı ve özür dileyerek, şu şekilde haber etti: “İşittiğime göre sevaplarını, benim amel defterime yollamışsın! İstedim ki, sana karşılık vereyim! Kusura bakma! hediyem senin ki kadar çok değil.”
Hasan Basri ve Tövbe
Hasan Basri tövbenin hem dil ile hem de hali ile, yani günahı terk etmekle beraber helalleşmenin yapılmasını vurgulayarak bazı tövbelerin ham olduğunu belirterek “Bizim tövbemiz dahi tövbeye muhtaçtır.” demiştir.
Hasan Basri ve Haccac
Meşhur Haccac insanların kendisinden çok korktuğu birisidir. Hasan Basri Hazretlerini görmek için Basra’ya gelmek istediğini iletir. Bunu işiten halk korkar. Bu Haccac gittiği yerlerde çok kelleler almıştır.
Halk toplanarak eğer gelirse onunla muharebe etmeye karar verirler. Hasan Basri Hazretleri halka hitaben: Sizin onu yenmeniz mümkün değildir. Hadi yenseniz bile Allah size başkasını musallat eder, der.
O zaman ne yapmaları gerektiğini sorarlar. “Eğer sizlerde haram mal var ise, onu hak sahiplerine geri verin. Sahiplerini aradınız yok ise mescitlere giderek fakirlere verin. Nikahsız kadınlarla alakanız var ise onları nikahınıza alın veya onları terk edin. Günahlarınıza da çokça tövbe edin. Kur’an okumaya başlayın. Ümit ederim ki, Allah bu Haccac’ın zulmünden sizi korur.” dedi.
Halk hemen onun dediğini yapmaya başladı. Bir zaman sonra bir haber gelir ki Haccac Basra’ya gelmekten vazgeçmiş. Herkes sevinir. Hasan Basri Hazretleri:
 Ben Haccac’ın buraya gelmekten vazgeçeceğini biliyordum, der.
 Nasıl biliyordun? diye sordular o da şöyle dedi;
 Eğer bir kimse sizin yaptığınız gibi yapsa yani evinden haram işleri kaldırır, herkesin haklarını verir ve günahları için de Allah’a tövbe eder ve Kuran’ı Kerimi okumaya başlarsa, Allah o kimsenin dualarını kabul eder ve başlarına gelecek belayı da kaldırır.

 


25.03.2020 22:14:00

Erdogan Kaya

Bela ve musibetten kurtulmanın yolu