Sağlıklı ömür, sağlıklı bir gün hepimizin dileğidir. Kültürümüzde sağlık beklentisi ve temennisi uğurlama sözcüklerimizde de vardır. Sağlıcakla kal derken aklımıza bir anlık temenni değil bir ömürlük bir temenni gelir. Sağlık olsun diye meseleyi kesip atarken de gözümüz ve gönlümüz sağlıktan vazgeçemeyeceğimizi vurgular. Hayatımızın her aşamasında sağlık üzerine kurulu bir kültürle yoğrulurken sağlığımızı bazen ötelediğimizi ve unuttuğumuzu kimse inkâr edemez. Öyle telaşla yaşıyoruz ki kendimizi unutuyoruz. Sağlık unutulmaktan hiç hoşlanmadığı için vakti geldiğinde bize kendini öyle bir hatırlatıyor ki… Kalan yılları onun nazını çekerek geçiyoruz desek yeridir.

Sizler de sağlığını unutanlardan mısınız? Sanırım modern toplum hayatının bize unutturduğu şeylerden biri de sağlığımız… Öyle bir koşturmaca içerisine giriyoruz ki kendimizi bile unutuyoruz. Sağlıksa kendini hatırlatmasını diğer tüm şeylerden daha iyi bilir. Öyle bir zaman geliyor ki vücudumuz uyarılara başlıyor. Basit ağrı şikâyetleri ile ilk karşılaştığınız zamanı hatırlamaya çalışın. İlk ağrılarla karşılaşınca basit usullerle tedavi etmek için bir uğraş başlar. Sıcak uygulama, klasik ağrı kesiciler, yağlama ve sonunda çevreden gelen tavsiyelerin uygulanması rutin işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Kulaktan dolma yöntemlerin ve kırık çıkıkçı diye tabir edilen merdiven altı yerlerin çok yoğun kullanıldığı sıklıkla görüyoruz. Bel sağlığınızı korumak tedaviden daha önemlidir. Bölgemiz insanın da yoğun olarak görülen bel ağrılarının birçok sebebi vardır. Mekanik bel ağrıları bunun yekûn bir kısmını oluşturmaktadır. Bunun yanında korkulu rüya diyebileceğimiz bel fıtığı ise aslında çok yoğun görülen bir problem değildir. Ancak ağrıların önemsenmemesi fıtıklaşmalar için zemin oluşturabilir. Bu yüzden vücut uyarısı olan ağrıları dikkate almak gerekir. Ağrıların bir koruyucu mekanizma olduğu akıldan çıkartılmamalıdır. Bel ağrılarından korunmak için gereken önlemleri aldıktan sonra hala herhangi bir sebepten dolayı ağrırsa çözüm için uğraşılmalıdır.

Bel ağrılarından çözüm profesyonel kişilerle olur. Merdiven altı yerlerle uğraşmak tehlikelidir. Tanı konulması ve tedavi gibi tüm aşamaların profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekir. Anlık rahatlamalar ve geçici çözümlerle uğraşmak beyhudedir. Modern tıp ve geleneksel tıp artık resmi olarak uygulanan alanların sayısı çoktur. Bu yüzden tedavileri mutlaka işin ehlinden almak gerekir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


16.09.2019 12:50:00

Abdullah Güdendede

Bel ağrılarından hep birlikte kurtulalım- Abdullah Güdendede