Nerede ise unutmaya yüz tuttuğumuz bayramların ilkini bu bayramda yaşayarak bayramlaşma imkanı bulduk. Her ne kadar tatil uzun olsa da ve tatil nedeni ile insanlar tatil beldelerine akın etse de iki sene öncesine göre güzel bir bayramlaşma yaşandığını söyleyebilirim. birde en azından tatilin uzun olması ve bayram sonrasına sarkması nedeni ile uzakta olanlar en azından yakınları ile bayramlaşarak tatile çıktılar.
Ben şahsen yazın köyde olmam nedeni ile bayramı köyde geçirmeye çalıştım, ama bir günlüğüne şehre geldim yakınlarım ve torunlarımla bir bayram geçirerek bir arada olmaya çalıştık. Buda benim için çok güzel oldu tabi yaşımız ilerlediği için evde olmak güzeldi.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik krizin olması nedeni ile elbette kurban kesme oranında düşme olduğunu söyleyebilirim. ekonomik durumu zayıf olan sayısının biraz artması nedeni ile bazı insanlar kurban kesemediler.
Ama hükumetin bayram öncesi yaptığı ekonomik düzenlemeler elbette çalışan ve emeklileri sevindirmiştir. Bu iyileştirme çalışanları ve emeklileri zamanında ödeme ile onları mutlu etmiş ve bir çok kişinin kurban kesmesine vesile olunmuştur.
Tabi bayram süresince sessiz sakin olan benim köyümde birden araç ve insan yoğunluğu artmıştır. Köy ve şehir dışında yaşayanlar köyde yaşayan büyüklerini ve yakınlarını ziyaret ederek onları memnun etmiştir.
Aynı hareket ve bayramlaşma her yerde aynı şekilde devam etmiştir. Eski bayramları her ne kadar yakalayamasakta ona yakın bir şekilde bayramlaşma ve ziyaretler devam etmiştir. Bizim inanç ve kültürümüz bunu gerektirmektedir.
Dün ile bugünü kıyaslarsak, dün biraz daha bire bir beraber yaşıyorduk. Teknolojinin ilerlemesi ve insanların geçim nedeni ile uzaklarda olması elbette insanlarımızı birbirinden uzaklaştırdı. Ama bu durumu anlayışla karşılamamız lazım.
Tabi bu arada Z kuşağı bayramda tatil için büyüklerini ziyaret yerine tatile kaçsalar da. Bu arda yakınlarını ve büyüklerini telefonla arayarak bayramlarını kutladılar. Ama bu kuşakta elbette bir gün ebeveynin yaşadığı bayramları öğrenecekler belli yaşa geldiklerinde.
Efendim ben karamsar değilim, bu suçun birazda biz kuşakları ilgilendiriyor. Yeni nesil ne kadar değerlerimizi ve bayramlarımızı öğretebildik? Öğretmedik sadece geleceklerinin hesabını yaparak sadece o konuya baktık diğer konulara pek eğilmedik.
Dolayısı ile bayramları bayram tadında yaparsak yeni nesilde bu tattan elbette tadacaktır. Tabi eski bayramların güzelliği olmasa da teknoloji nedeni ile bayram tadında bir bayram geçirdiğimizi söyleyebilirim.
İnşallah yüce Rabbım bizleri güzel bayramlar geçirmemize vesile kılsın. Bunu sağlarken sağlık ve sıhhatimizi muhafaza ederek, nice bayramlara sağlık ve afiyet içerisinde kavuşmamıza vesile olsun. Her şeyin başı sağlık, sağlık olmazsa hiçbir şeyin ne tadı ve ne tuzu oluyor. Her şeyin başı sağlık. Bir kez de olsa tada geçmiş bayramınızı tebrik ediyorum, sağlık içerisinde kalmanızı yüce Rabbım dan niyaz ediyorum. Rabbım ülkemizin ve bizlerin birlik ve bebraberliğini daim eylesin.


12.07.2022 22:45:00

Erdogan Kaya

Bayramın tadını azda olsa yaşadık

Bayramın tadını azda olsa yaşadık