Birincisi, Vehbi Çorakçı:
1920 yılında Aksaray’ın Vilayet olmasını ve 1924 yılında, Azm-i Milli Un Fabrikasının kurulmasının önderliğini yapan, VEHBİ ÇORAKÇI ’nın, fabrikanın önüne büstünün konması ve yeni açılacak bir yere isminin verilmesi,
İkincisi, Mehmet Altınsoy:
1933 yılında Aksaray’ın vilayetliğinin alınması ve aradan geçen 56 yıllık mücadele neticesinde 1989 yılında ikinci defa vilayet olmamızı sağlayan MEHMET ALTINSOY’un da uygun görülecek bir yere isminin verilerek büstünün konması?
Her iki büyüğümüzün isimleri, Vehbi Bey Caddesi ve Mehmet Altınsoy Caddesi diye isim verilmiş. Ancak halk kendinin verdiği isimle, ‘’Fabrika ve Bankalar caddesi ‘’ demeye devam ediyor. Buna örnek, Atatürk ve Cumhuriyet Bulvarlarına, halk 30 ve 40 metrelik yol demiş öylede devam ediyor.

Aksaray, Parlamentoda DÖRT milletvekiliyle temsil ediliyorsa, belediye başkanı İl belediye başkanı olduysa, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale gibi dört ilin sanayisini içine alacak Organize Sanayiye sahipse, il olmasından kaynaklanıyor. Aksaray’ı il yapan, Altınsoy’a yeni bir yere ismini vermek ve oraya büstünü koymayı inanıyorum Evren başkanımız esirgemez.

Aksaray, yetiştirdiği değerli insanlarla, Devletine hizmette İç Anadolu’daki illerden hiç de geri kalmamıştır. İstiklal savaşında ve Cumhuriyetin kuruluşunda da en önde yürümüştür. Milletvekili, Vehbi Çorakçı’ nın 1920 yılında Aksaray’ın VİLAYET olmasını istemiş kabul edilmiş. 1924 yılında ‘’Azm-i Milli Un Fabrikası’’ isteğide kabul edilerek, Aksaray’da kurulmuştur. Fabrika, 1926’dan 1997’e kadar kesintisiz hizmet vermiştir.

Aksaray’ın devletine ve halkına hizmet etmiş olanların, durumlarına gör değerlendirilip, mevcut ve gelecek nesillere anlatılmalıdır. Bugüne kadar kapsamlı ve disiplinli bir çalışma yapıldıysa da hayata geçirilememiştir. Bu tarihi görevide Evren Başkanın yapmasını umarız.

Aklımıza gelen iş adamlarımız: Kamil Yazıcı, Fehmi Peker, Orhan Ağaçlı, Nurettin Eroğlu, Ahmet Abaklı, Ahmet Aktaş, Mustafa Saatçioğlu, Ahmet Dabanlı, Osman Altuntaş, Sueriler, Mithat Gürsoy, Ahmet Uğur Arıbaş. Ahmet Koçaş, Recep-Nurettin Yapılcan ve diğerleri…

Bakanlarımız: Medeni Berk,  Mehmet Altınsoy, Sadi Somuncuoğlu, Ali Rıza Alaboyun, Cenap Aşçı. Milletvekillerimiz:  Rıfat Gürsoy, Bayram Ali Gürün, Hadi Arıbaş, Süreyya Dellaloğlu, Ahmet Nuri Kadıoğlu, Cavit Kavurmacı oğlu, Oğuz demir Tüzün, Yaşar Arıbaş, Mahmut Öztürk, Murat Akın gibi milletvekillerimiz olmuş ve her birinin hatıraları ve hizmetleri vardır.
Evren Dinçer Başkanımız, bu tarihi hizmeti yerine getirirse gerçekten unutulmayacak ve bir başlangıç olacaktır. Umuyor ve bekliyoruz başkan bu hizmeti Aksaray’a emeği geçenlerden esirgemeyecektir. Son 25 yıl içinde ki milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız da bir gün yazılacaktır. 

Azm-i Milli Un fabrikasının, ‘’Azmi-i Milli Bilim ve Sanayi Müzesi ‘’ olarak hizmet vermesini sağlayan ve MÜZE üzerinde titizlikle durarak daha güzel hale getiren,  EVREN BAŞKANI, tebrik ediyor ve kutluyoruz. 

  HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 


27.05.2021 08:42:00

Rasim Gül

BAŞKAN EVREN DİNÇER’DEN, İKİ KİŞİYE VEFA BEKLİYORUZ

BAŞKAN EVREN DİNÇER’DEN, İKİ KİŞİYE VEFA BEKLİYORUZ