Baldır ağrısı; ani bir incinme ile gelişebileceği gibi belli bir sebep olmaksızın, belirli bir süre içinde de gelişebilir. Ağrı, sabahları daha kötü olabilir ve koşu, yürüyüş gibi aktivitelerle daha şiddetli hâle gelebilir. Baldır kası ağrısına verimsiz kan akışı, baldır kası krampı veya baldırın çekilmesi neden olabilir. Nadiren, daha az aktif hastalarda baldır ağrısı derin ven trombozunun bir sonucu olabilir. Bel ağrısı olan bazı hastalar, baldır kaslarında keskin bir çekme gibi hissedilebilen sinir ağrısıyla karşılaşabilir.  

Baldır, alt bacağın arkasındaki gastroknemius ve soleus adı verilen iki büyük kastan oluşur. Bunlar, topuk kemiğinin (kalkaneus) arkasına giren aşil tendonunu oluşturmak için ayak bileğinin arkasında birleşir. Bacak veya ayaktaki herhangi bir harekette bu kaslar kullanıldığı için son derece önemlidir. Baldır ağrısı ise arka alt bacakta meydana gelen ağrı veya rahatsızlık için kullanılan bir terimdir.Baldır kası iyi bir esnekliğe ihtiyaç duyar. Kasın çalışması için güçlü ve sabit bir taban gerekir. Bu taban genellikle diz, pelvis ve kalça tarafından sağlanır. Baldırın yaralı hâlde kullanılmaya devam edilmesi nedeniyle ağrının yanı sıra iltihaplanma da görülebilir. Bu durumda kişilerin hareket şekli değişebilir. Değişen koşma ve yürüme stili kas dengesizliğine, baldırın sertleşmesine ve gerginleşmesine neden olabilir. Baldır ağrısı çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Gece veya gündüz olabilir, yorucu bir aktivite veya dinlenme sırasında meydana gelebilir. Baldırda kalabileceği gibi uyluğa yayılabilir. Kişiler, ayrıca kasta bir gerilme veya bölgede şişlik, kızarıklık ya da sıcaklık hissedebilir.

Baldırda ağrı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. En yaygın nedenlerden biri, alt bacağın arkasında ağrıya neden olan gerginliktir. Baldır kasında kramplar yaşanabilir. Bu, sadece çok ağrılı olmakla kalmayıp kas hasarına da neden olabilen istemsiz bir kas kasılmasıdır. Sporcularda sık görülen diğer bir sorun da gergin baldır kaslarıdır. Bunların dışında, çeşitli hastalıklar nedeniyle baldırda ağrı meydana gelebilir. Baldır ağrısının yaygın görülen nedenleri bakacak olursak: Baldır ağrısı yaralanmaları; bir aktiviteden sonra ağrı, bacak krampları, yorgunluk veya hassasiyet olarak ortaya çıkabilir. Baldır kasının iş yükü, kasın fiziksel olarak işlevini yerine getiremeyeceği noktaya kadar kademeli olarak birikir. Baldır kasları koşarken oldukça fazla yük alır. Daha güçlü baldır kaslarına sahip olmak hem baldırın hem de aşil tendonunun yaralanma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Alt bacakta kaslar ve eklemler üzerindeki yüksek yükler, normal koşu hızında vücut ağırlığının 7 katına kadar çıkar. Baldır yaralanmasının nedenini belirlemek önemlidir. Çalıştırma sırasında baldır kasının iş yükünün büyük bölümünü gerçekleştiren ana bölümü, soleus kasıdır. Koşu sırasında bükülen bir diz, soleus kasının gerilmesine neden olabilir. Bu gerginliğin iyileştirilmesi için yalnızca masaj değil, farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Kramp, iskelet kasının spazmodik, ağrılı, istemsiz kasılması anlamına gelir. Genellikle birkaç saniye sürer ve kendiliğinden geçer ancak sonrasında ağrı ve hassasiyet birkaç saat devam edebilir. Genellikle tek taraflı görülen baldır kramplarının çoğu gece dinlenirken ortaya çıkar. Bazı kişiler, özellikle altta yatan bir neden varsa, gündüz krampları da yaşayabilir. Diz kireçlenmesi, Lomber disk herniasyonu, selülit, tomboflebit, derin ven trombozu, periferik alter hastalığı, huzursuz bacak sendromu diğer nedenler arasında sayılabilir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
 


23.09.2024 08:24:00

Abdullah Güdendede

Baldır Ağrısı

Baldır Ağrısı