Geçen haftaki yazımda çocukların elmas olduğundan bahsetmiştim. Birer elmastır yavrularımız…

Elmaslar dünya tarihinde çok uzun yıllardan beri hep insanlarca kıymetli sayılmıştır tıpkı yavrularımız gibi… İnsanlık yaratıldığından bu güne evlatlarımız hep kıymetli olmuştur. Fakat bazı insanlar evlatlarının ne denli değerli olduğunu anlayamamıştır. Bu insanların hali tıpkı elinde bir elmas olup da onu sıradan bir taş zanneden cahil adamın hali gibidir. Elinde nasıl bir cevhere sahip olduğunu bilmez.

Elmasların bir başka ilginç özelliği de her bir elmas eşsizdir. Yeryüzünde eşi benzeri yoktur. Tıpkı evlatlarımız gibi. Her çocuk eşsiz, benzersiz ve özeldir. Her birinin kabiliyeti, hisleri, zekası birbirinden farklıdır. Eğer onları iyi tanırsak ne konuda başarılı ve eşsiz olacaklarını da biliriz. Dolayısıyla elmasımız öylece köşetaşı gibi durmak yerine yontulur ve milyar dolarlarla paha biçilemeyecek birer mücevhere dönüşür.

Son olarak elmasların bir özelliği de bir elması ancak başka bir elmas kesebilir. Bunun dışında hiçbir şeyle kesilmez ve şekillendirilemez. Çocuklarımız da böyle değil midir? Onları yeterince anlamak için onların seviyesine inmek, peygamber efendimizin yaptığı gibi çocukla çocuk olabilmek ve onlara birşey öğretirken ya da yaşatırken onun gözünden dünyaya bakmayı öğrenebilmek şarttır. Hz. Ali efendimizin dediği gibi" çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil onların zamanına göre yetiştiriniz." Çocuklarınıza ebeveyn gözüyle yukardan bakarsanız onları anlayamazsınız. " Niye böyle bu çocuk!" der durursunuz. Ama eğer çocukla çocuk olursanız işte o zaman tıpkı elması sadece bir diğer elmasın kesmesi gibi çocuğunuzun seviyesine indiğinizde onu daha iyi anlar, dünyaya onun gözünden bakabilirsiniz ve onların hayal gücünü köreltmeye çalışmazsınız.

Uzman pedagog Adem Güneş bu konuda çok güzel bir ifade kullanmış. " Çocuk yetişkinin oyuncağı değil, yaşama hazırlaması gereken bir aziz misafirdir."

Aziz misafirlerimizi güzel ağırlayabilmek temennisiyle....

 

Kaynak

Adem Güneş- 0-6 yaş çocuk eğitiminde 100 kural


15.08.2019 10:48:00

Asude Usluer Uğurlu

Aziz misafir ve elmaslar…