Bizim çocukluğumuzda siyah beyaz televizyonlar yeni çıkmıştı, onuda yurt dışında çalışanlar getirir ondan bakılırdı. Rahmetli Turgut Özal oğlununda ortak olduğu bir kanalı kaçak yayın yapıyor ve yasayı deldiler diye tenkit edilmişti. Özal da, “ bir sefer yasa delinse ne olur” diyerek yayına okey vermişti. Tabi ardından bir çok kanal çıkarak yayın hayatına geçmişti. Şimdi ise adını sanını duymadığınız kanallar yayın yapmaya başladı.
Eskiden insanlar akşam evde otururken televizyon karşısına geçer çeşitli programlar izlerdi. Şimdi ise kanalların nerede ise % 90 taraflı bir şekilde yayın yapıyorlar. Sosyal demokratlığı savunan kanallar ve sağı destekleyen kanallar.
Kanalların tamamı sanki bir partinin yayın organı şeklinde yayın yapıyor. İnanın yapılan yayın ve haberlerde hangisinin doğru olduğunu öğrenmeniz çok zor. Biri bir türlü diğeri bir türlü yayın yaparak aklımızla alay ediyorlar.
Siyasi haberlerde aynı şekilde muhalefeti destekleyen televizyonlar muhalefeti allayıp pullayıp verirken, iktidar yanlısı televizyonlar ise içerisinden aldıkları cımbız lafları vererek kötülüyor. Tabi siyasi programlarda ise kendilerine yakın konuşmacılara yer veriliyor.
Eskiden devlet televizyonu TRT seyredilirdi, şimdi ise bu kanallarda tamamen iktidarın yandaşı olmuş. Bir tane iktidarı eleştiren ne bir yorum ve haber izleyemezsiniz. Tabi bunları bu haberleri yaparken karşılıksız yapmıyor.
Çok bütçeli diziler ve programlar çekiyorlar, bunların karşılığını ise destek oldukları parti ve belediyelerden alıyorlar. Bunun numune ve örneklerini geçmişte bu işlerle uğraşan bir kişi olarak yakinen biliyorum. Verirsen senden yana vermezsen karşında olurlar.
Bazı televizyonların reyting için yaptığı programlara çok yüksek boyut da ücretler ödeniyor. Bu ücretleri normal reklam ve diğer gelirlerden karşılamak çok zor. Nereden alıyor destek verdikleri parti ve belediyelerden alıyorlar.
Dolayısı ile vatandaşın izleyeceği bir program ortaya çıkmıyor. Normal abuk subuk diziler ve ne olduğu belirsiz ve ahlakımızı bozan aile adı altında yapılan programlar. Bunları kendisine uygun olanlar izleyebiliyor, ama ekseriyet vatandaş bunlardan rahatsızlar.
Bir gazeteci olarak inanın belli bir kanalın haberlerini izlemiyorum. Değişik kanallara bakıyorum aynı haber her kanalda ayrı ayrı veriliyor. Ben inanın televizyon haberlerini bazen hiç izlemiyorum. Eskiden bir haberi kaçırmaz izlerdim.
Mesela sol kanalların yurt dışı haberlerini izlerken ülkemiz elden gitmiş işgal olmuş zan edersiniz. Diğer kanalları izliyorsunuz ülkemiz güllük gülistanlık olarak duyuruluyor. Bu haberleri izlerken hangisine inanacaksınız?
Mesela emekli maaşlarında muhalif kanal oy hesabını yaygara yaparken, diğer iktidar kanalı ise 12.000 Tl. maaşla toki evi alın diyor. Nasıl alacaksan taksitler 11.000 Tl. bunu takside verip ne yiyeceksen, her halde yazıya çıkıp koyun gibi ot yayılacaksın.
Uzun lafın kısası ülkemizin medyası da iki ayrıya bölünerek herkes bu insanları kendilerine göre yönetiyor. Ama kimse bu vatandaşın halini sorup sorgulamıyor. Acıyorum acınacak halimize, nereye kadar bu gidiş gidecek ölmez sağ olursak göreceğiz.
 


24.08.2024 09:24:00

Erdogan Kaya

Artık televizyonlara bakmak sıkıntı veriyor

Artık televizyonlara bakmak sıkıntı veriyor