Geçen Pazartesi’den devam.
  Belediye Başkanı Dinçer Kalfalık dönemi olacak 2. Defa belediye başkanlığına  aday gösterilmesinden sonra 1. Dönemin bilgi ve tecrübesiyle  şehrimizin mutlu istikbali için kamuoyuna çağrıda bulunmuştu.
Başkan Dr. Evren Dinçer’in ” Aksaray İçin Bir Fikrim Var” çağrısına katkı için  geçen Pazartesi gününe kadar yayınlanan bu konudaki daha önceki seri yazımın bu bölümünün son yazısını canımdan kanımdan çok sevdiğim Aksaray’ın mutlu istikbaline aynı şekildeki katkı için sunuyorum.
DİKEY MİMARİNİN KOMŞULUK İLİŞKİLERİNİ BİTİRMESİ DİLE GALAT OLAN AKLA ZİYAN BİR ŞEHİR EFSANESİDİR!!!
 Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İstanbul’un siluetinin bozulmaması için belirttiği dikey mimarinin yanlış anlaşılmasına sebep olarak öne sürülen olumsuzluğun başında somut dayanağı olmayan bu mimari ile yapılan binalarda oturanların birbirilerini tanıyamamalarıydı.!!!
 Bundan dolayı on yıllardır aynı apartmanda oturan komşuların arasındaki sosyalleşme münasebetlerinde bitmesi,  yani komşular arasında “A Sosyalleşme” nin gerçekleştiği gösteriliyor!!!
YÜKSEK KATLI BİNALARIN KOMŞULARIN SOSYALLEŞMESİNİ ENGELLEDİĞİ KESİNLİKLE YANLIŞ OLAN, HİÇ BİR SOMUT DAYANAĞI OLMAYAN TARIM VE HAYVANCILIĞI BİTİREN ŞEHİR EFSANESİNDEN ÖTEYE BİR GALTTAN ÖTEYE DEĞİLDİR
  Bu tespit kesinlikle yanlıştır.!!!
Komşuluğu bitiren şey kesinlikle dikey mimari değildir!!!
 Konutlar yatay mimariyle de, dikey mimariyle de yapılsa apartman dairelerinde yaşayan komşuların apartmanlarının önünde, arkası ve etrafında bir araya gelebilecekleri oturup çay kahve içip sohbet edebilecekleri.
   Dini ve milli günler ile apartman sakinlerinin mutlu ve matem günlerinde bir araya gelebilecekleri yerler olmadığından.
  Gereğinde kendilerinin ihtiyacı olan sebze ve meyveyi hobi şeklinde de  olsa karşılayabilecekleri ve buralarda çalışırken bir birileriyle görüşebilecekleri yerlerin olmaması nedeniyle daire sahipleri evinden çıkıp işine gidiyor.
   Gelince de apartmanın önünde veya uygun yerinde oturabilecekleri komşularıyla sohbet edip dinlenebilecekleri küçük çaplı sosyal aktivitelerini dahi yerine getirecekleri yer olmadığından mecburiyetten herkes kendi dairesine çıkıyor.!!!
6’ŞAR KATLI 42 DAİRELİ APT’DEKİLER BİRBİRİYLE KAYNAŞIRKEN 4 KATLIDA OTURANLAR KÜS GİBİ!!!
 Buna onlarca somut misal verebilirim.
  Fakat ben sadece biri 6’ şar katlı, diğeri 4’er katlı iki apartmandaki komşuların kat sayısı ve dolayısıyla daire sayısı da daha az olan ilkinde birbirileriyle nasıl kaynaşamadıklarını.!!!
 Daire ve katı ilkine göre daha fazla olan diğerinde ise nasıl kaynaşabildiklerini, bunu sağlayan ortamı bizzat tespit eden olarak aşağıda bu iki apartmanı karşılaştıracağım.!!!
 İlki benim 2011’den bu yana oturduğum Aksaray merkezinde Coğlakı mahallesinde bulunan merhum babam Hacı Şammas’ın ismini taşıyan iki apartmandan oluşan Şahin Bey Sitesi.
 Bu sitedeki iki apartmanda 4 katlı ve birinin altında 2 dairesi dükkân olarak planlandığı için A Blok 14 daireli, bizim oturduğumuz B Blok ise 16 daireli.
İki apartmanın yanında ve önünde komşuların bir araya gelebileceği, çocukları gözlerinin önünde oynarken ebeveynlerin ise hasbıhal edecekleri yer olmadığından komşular ancak apartmana girip çıkarken karşılaştıklarında veya merdivenlerde bir birileriyle görüşebildiklerinden resmen olmasalar da fiilen bir birileriyle küs gibiler.!!!
  Diğer Apartman ise bizim oturduğumuz apartmana göre imarda inşaat alanı daha dar olan, yani toplam alanın takriben %30 veya 40’nı kullanan geriye kalan alanı ise oturulacak bir çok kamelyalar, ağaçlıklar arasında yürüyüş yolu, çocukların rahatça ebeveynlerin gözü önünde oynayabilecekleri etrafı duvarla çevrili çocuk parkı ile gençler ile büyüklerin ise basket ve voleybol oynayabilecekleri alan, bahçe içinde dut ve diğer bazı meyve ağaçları ile üzüm asmalarıyla kısmen de isteyenin sebze ekebileceği yerler var.
 Bu apartman Şifahane mahallesindeki Park Sitesinin A Blokunda 24,B Blokunda ise 18 olmak üzere toplam 42 daire var.
Burada oturanlar işten geldiklerinde oturabilecekleri kamelyalar, gölgelikler, çocuklarının gözlerinin önünde oynayabileceği oyun yeri ile yine gençler ve büyüklerin spor yapabilecekleri yerlerdeki aktiviteleri yaparken birbirilerini görüp konuşuyor.
  Çocukları sitenin oyun alanında korkusuzca emniyet içinde oyun oynarken ebeveynler kamelyalarda birbirileriyle hasbıhal edebildiklerinden 42 daireli bu apartmanda bizim 30 daireli bizim apartmanın aksine komşular sürekli birbirilerini görebiliyorlar.
 Bu iki somut örnek  insanlığın devamının sigortası olan gıda güvenliğini tehlikeye sokan yatay mimarinin komşu ilişkilerini bitirmediğini, ilişkileri bitirenin komşuların bir araya gelebileceği mekanların olmadığı gerçeğinin ete kemiğe bürünmüş halidir.!!!
  Belediye başkanı Dr. Evren Dinçer ve Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve milletvekilleriyle işbirliğiyle kalfalık dönemde bu iki somut gerçeği de göz önüne alarak ilimiz ve ülkemizin mutlu istikbalimiz olan gıdada kendimize yetebilmemizin yanında apartmanların bir birinin önün kapatmayan ve bununla da güneşle rüzgarını da kesmeyen ,otopark sıkıntısını ortadan kaldıran, oturanların bir araya gelebilecekleri küçük  tarım faaliyetlerini de yerine getirebilmeleri için aklın gereğini yapmaları ve yaptırmaları dileğiyle.
   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.


26.02.2024 10:39:00

Ali Genç

APARTMANLARDA KOMŞULUĞU DİKEY MİMARİ DEĞİL!, BİRARAYA GELECEKLERİ YERİN OLMAMASI BİTİRİYOR!!!

APARTMANLARDA KOMŞULUĞU DİKEY MİMARİ DEĞİL!, BİRARAYA GELECEKLERİ YERİN OLMAMASI BİTİRİYOR!!!