‘’İdama mahkûm, Ali Bülent Orkan’ın, cezası bir hafta ertelenince… Ocak başkanına bir pusula gönderir… Derki;  ‘’Başkanım cezam bir hafta ertelendi. Çok sevinçliyim. Lakin sevincin cezamın bir hafta ertelenip, ömrümün bir hafta uzamış olmasından değil. Kuranıkerim’i hatim ediyordum. Bir cüzüm eksik kalmıştı. Rabbıma şükürler olsun ki hatimim eksik kalmayacak, onu tamamlayacağım. Sevincim bundan’’ diye yazar.

Ali Bülent Orkan; 13 Ağustos 1982’de sabah ezanıyla asılır.

Bütün şehitlerin anne ve babaları, yakın akrabaları ve arkadaşları elbette 40 yılda, 100 yılda geçse yanacaklardır. Ali Bülent Orkun’lar asla unutulmamalı. Ne yazik ki ders alınmadığı da unutulmamalı. Ülkücüleri ve devrimcileri idam sehpasına gönderen siyasiler, hâkimler, savcılar ve Mecliste idam edilmelerine oy verenlerde unutulmamalıdır. Genç fidanlara kıyanlar, vicdanlarına nasıl hesap veriyorlar gerçekten merak ediyorum.

Devlet, hükümet, emniyet, adalette ve siyasi partilerde görev yapanların bir kısmı ders aldı ama tamamının aldığı kanaatında değilim. İnsanların kanaatının değişmesi çok önemli değil kurumsal zihniyet değişmeli. Öğretmenlerin, imamların, askerlerin, polislerin, savcı ve hâkimlerin üzerinden siyasiler, ellerini çekmelidir. Siyasiler, emellerini adalet mensupları üzerine yönetmiş durumdalar. Öğretmenlerimiz, askerlerimiz ve adalet mensuplarımız meslek görevlerini yerine getrilerse bu millete en büyük iyiliği ve hizmeti yapmış olurlar.

PROF. DR. İLBER ORTAYLI,

Cahil insanlara ait 8 özellik sayıyor:

1-Her şeyin en iyisini bilirler,

2-Hiç araştırmadan bilgi sahibidirler,

3-Kibar insanları zayıf görürler,

4-Kusursuz olduklarını düşünürler,

5-Ahlak dersi vermeyi çok severler,

6-Empati yoksunu ve anlayışsız olurlar,

7-Başkalarının hayatlarına karışırlar,

8-Her zaman kendilerini haklı sayarlar.

Bizler, Prof. DR. İlber Ortaylı’nın cahiller için sıraladığı 8 maddeyi defalarca okuyup, kaç maddesinin kendimizde olduğunu tespit ederek bu olumsuzluklardan kurtulmalıyız.  

  BİR ŞAMAN SÖZÜ,

1-Sevdiklerine bağlı ol ama bağımlı olma,

2-Fedakâr ol ama kendini feda etme,

3-Dünü unutma ama saplanıp kalma,

4-Sabret ama katlanma,

5-Eleştir ama suçlama,

6-İste ama ısrar etme.

Bazı okuyucular nereden çıkardın Şaman sözünü diyebilirler. Biz çıkarmadık var olanı yazdık.  Gayemiz insanlık tarihinde erdemli olmanın şartları her dönemde, her inançta ve her kültürde geçerliliğini korumuştur. Aksi söz konusu olduğunda da başına gelmedik kalmamıştır.

ORD. PROF. DR. ZEKİ VELİDİ TOGAN,

‘’ Türk halkı Ebu Cehil’in gerçek adı Hışam dâhil ne isim varsa çocuklarına verdiler ama biz İslam’a en büyük hizmeti yapan Sultan Alparslan’ın ismini 1000 senedir bir Arap çocuğuna verdiremedik.’’

Ali Bülent Orkun’la başladık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bir Şaman Sözü ile devam ettik ve Ord. Prof. Zeki Velidi Togan’ın sözüyle bağladık. Bu dört söz ve deyim arasında ne alaka diyen çıkabilir. Bizce birebir alaka var. Ali Bülent Orkun, hangi davadan dolayı asıldıysa, Ortaylı’nın cahil tespiti, Şaman sözünün erdem tarifi ve Togan’ın aslımızla ne kadar ilgilendiğimiz vede ne kadar asimile olduğumuz hep zincir halkaları gibidir ve ayrı mütalaa edilemez.

HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 


1.06.2022 07:45:00

Rasim Gül

ALİ BÜLENT ORKUN VE

ALİ BÜLENT ORKUN VE