Çarşamba’dan devam. 

  Kasım ayının başından itibaren 1933-89 yılları arasında şehrimize ve dolayısıyla insanlarına yaşatılan ve hiçbir tarihi, ticari ve kültürel bağı bulunmayan, kendisinin gelişmesi içinde bir katkı sağlayamayacak yer olan Niğde ye bağlanarak duble şekilde cezalandırılan Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulması için 1983 yılının Ekim ayının son haftasında günümüz 15 Temmuz Milli İrade meydanında verilen sözle başlayan. 

   1987 yılının Ramazan bayramı gazetesinde Aksaray’ın 12 Eylül Darbesinde kapatılan  Cemiyeti yerine o yıl aynı isimle kurulan Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin ilik bayram gazetesi olmasının yanında  Aksaray’ında ilk Veb ofset gazetesi olan Aksaray Bayram gazetesinin Ramazan bayramı gazetemizdeki manşetimizle başlayıp il olmamıza kadar yapılan çalışmalarda emeği olanların yanında bu zaman içindeki yayınlara maddi ve manevi  emeği olanlar ve o dönemde konuyla bağlantı olan gelişmeleri belirtiğim bu seri yazımda isimleri ve katkılarının olmadığını kul hakkı ve tarihe not düşülerek gelecek nesillerin teşviki için kaleme aldığım yazımın Çarşamba günü kaldığım yerden aşağıda devam ediyorum.  

EĞERKİ MAHALLİ GAZETELERLERİN YAZAR VE MUHABİRLERİYLE GENEL(ULUSAL) GAZETELERİN  TEMSİLCİLERİNİN VİLAYET OLMAMIZ İÇİN GERÇEKTEN KAMUOYU OLUŞTURMAYA KATKILARI OLSAYDI 25.YIL KUTLAMA BÜROŞÜRÜNE MUTLAKA BU YAZILALANLAR KONURDU! 

  Rabbim nefsimizin köleliğinden bizleri azat eylesin! 

  Net ve kesin gerçeğe rağmen maalesef 2 yıl bu konuda parmaklarını oynatmayanlar, hatta yapılan haberler karşısında burun kıvıranlar emeği olanlara teşekkür edeceklerine bunun tam aksini yaparak yapmadıkları haberleri yaptıklarını, yazmadıkları köşe yazılarını kaleme aldıkları yönündeki işkembeden atmaları bizzat kendi yayınlarıyla tekzip edildi. 

aki ısrarlarıyla ihmalkarlıklarının katmerlenmesinden başka bir şey yapmamış oluyorlar.!!! 

  Tekrar üstüne basa ,basa yeniden belirtiyorum. 

  2. Vilayetlik mücadelesinde  konunun  sırasına göre mimarları olan siyasetçilerden merhum ,Altınsoy ,Özal ve Daldal ile  merhum Çapan Tekeli ile benim ve bu seri yazımda  katkılarıyla birlikte isimlerini de yazdığım kamuoyu oluşturmak için yaptığımız yayınlarda bize destek olanlar dışında katkısı olan hiçbir mahalli gazete ile genel gazeteler ile ajansların temsilcisi olmadı.!!! 

  Daha öncede belirttiğim gibi il olmamızdan 17 sene sonra yazılan bir makalenin Vilayet öncesi yani vilayet olmamıza  katkı için yazılmış imajı verilmesi ise aklın almayacağı bir şeyden öteye bir şey asla olamaz.!!! 

  Burada yapıldığı gibi yapılmayanın yapılmış gibi gösterilmesi gerçekleri değiştirmeyeceği gibi il olmamıza iğne ucu kadar katkıları olmadığı gibi üstün üstelik yapılan çalışmaya dudak büken ,aşağılayanların söylediklerinin de bundan başka bir şey olamadığı 30 yıl kutlamasına konan gazete kupürleriyle bizzat kendileri kendilerinin Molla kasım olarak katkılarının olmadığını yayınlarıyla ortaya koydular !!! 

  Çünkü 1987 yılının Ramazan ayının bayram gazetesiyle Aksaray’ın il olması için çakılan ve bu yayınlarla oluşturulan kamuoyunda desteğiyle 15 Haziran  1989 günü  ikinci ilçelikten kurtulmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun TBMM’sinde kabul edilmesine kadar vilayet olmamızın gerekliliği konusunda haber ve köşe yazısı yazan o zamanki 3 mahalli gazetemizin hiç birinde her hangi haber ve köşe yazısı yayınlanmadı!!! 

  Yayınlanmış olsaydı veyahut ta o zamanki merhum Çapan Tekeli ile benim dışımda ki ulusal gazetelerin Aksaray temsilcileri tarafından bu konuda haberler yapılmış olsaydı 25. Yıl kutlama broşürüne siyasi baskıyla sonradan zorla müellifinin ihtiyacı olmayan ve yama olduğu da belli olan yazı yerine mahalli gazeteler ile ulusal gazetelerde il olmamızdan önce bu konudaki yayınlananlar konurdu!!! 

  Konamazdı çünkü yoktu. 

  Konmaması o dönemdeki umursamazlıklarının en bariz net,  ete kemiğe bürünmüş halidir!!! 

BU SERİ YAZIDA İSİMLERİNİ BELİRTTİKLERİM DIŞINDA KİMSENİN İL OLMAMIZA KATKILARI YOK!! 

OLAKİ KAMUOYU OLUŞTURMAK İÇİN VİLAYET OLMAMIZI İŞLEYENLER OLMUŞSA LÜTFEN ULAŞTIRSINLAR!!! 

  Kul hakkının gereği yine üstüne basa basa söylüyorum.!!! 

  İlk çıkarttığımız vilayet olma kıvılcımını çaktığımız Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin kurucu başkanı ve ilk Bayram gazetesinin de sahibi olan Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey in bu ilk gazetemizdeki katkısının dışında 56 Yıllık 2. İlçelikten kurtulmamız esnasındaki kamuoyu oluşturmak için Merhum Çapan Tekeli ile birlikte sürdürdüğümüz çabamıza vilayet olmamıza kadar  gerçekleştirdiğimiz yayınlarımıza destek olduklarını belirttiklerimin dışında ilimizin mahalli gazeteler ile genel gazete temsilcilerinden kimsenin katkısını tekrar, tekrar yeniden üstüne basarak belirtiğim gibi yoktur!!!. 

  Olsaydı  ilk manşetin atılmasına ilham veren belgeyi hazırlayan ve bununla atılmasına vesile olmamın yanında bu konuyu 2 yıl boyunca aralıksız olarak sürdüren olarak bilmenin yanında o zaman Belediye Basın bürosu şefi olarak tüm mahalli gazeteleri sürekli okuyan olarak ta bilir ve bunları arşivlerdim. 

  Amma olmayanın neyini arşivleyeyim. 

  Bu net bilgiye rağmen binde bir, hatta milyonda bir ihtimalle de olsa beşerin şaşacağını göz önüne alarak gerçekten de Aksaray’ın vilayet olması için çalışan siyasetçilere destek olmak için merhum Çapan Tekeli ve benim tarafımdan sürdürülen çalışmalara bu seri yazıda isimlerini belirttiklerim dışında bu konuda kamuoyunun oluşturulmasına gazetelerinde katkı için yapılan haber veya köşe yazısı olan var ise mutlaka belgeleriyle yani kanıtlarıyla birlikte bize ulaştırırlarsa bunları  yayınlarım. 

  Ayrıca bize ulaştıracakları  bu konudaki çalışmalarını nasip olursa, yani bizim planımızla Mevla’mızın planı da aynı ise bu konuda yayınlamayı planladığımız kitaba girebilmesi için bize iletmelerini hasse ten bir kez daha rica ediyorum.  

  Emeği geçenlerden Hakka yürüyenlerin ruhlarının şad mekanlarının Cennet olmasını, yaşayanlara ise Mevla’mızdan hayırlı sağlıklı mutlu imanlı ömürler diliyorum. 

  Her zaman ve   herkes tarafından her şartta istisnasız olarak Hakkın rızasının gözetilmesi, aksinden ise kaçınılması. 

  Aksaray için tarihin tekerrür etmemesi için başta Ak Partinin ilimize 16 yıl 9 aylık borcu olan Aksaray-Ulukışla tren hattımızın hizmete açılması. 

  Can damarımız olan E.90 karayolunun Ankara-Niğde otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirler ile istikbalimiz ilgilendiren diğer hizmetlerin alınması . 

  Bunun için ise ilimiz Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Milletvekilleri İnceöz, Aydoğdu, Erel ve  Kaşlı, İGM başkanı Tüzün ile birlikte ilimizin tüm siyasileri, Meslek Odaları ve STK’ları tarafından  gerekenlerin zamanında gerçekleştirilmesini sağlamalarında. 

  Hiç hak etmediğimiz 1845-1920 ve 1933-89 arasındaki toplam olarak 131 yıl süren ilçelik esaretin kıyamete kadar bir daha Aksaray’ımıza yaşatılmaması için gerekenlerin yapılması ve yaptırılması dileğiyle. 

  Cumamız mübarek olsun. 

  Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 


8.01.2021 07:03:00

Ali Genç

AKSARAYIN İL OLMASINA BAŞKA KATKISI OLANLAR OLSAYDI 25.YIL KUTLAMASINDA’DA BELİRTİLİRDİ!

AKSARAYIN İL OLMASINA BAŞKA KATKISI OLANLAR OLSAYDI 25.YIL KUTLAMASINDA’DA BELİRTİLİRDİ!