Medeniyete doğru atılan adımları sayacak olursak ilk sırada, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldığı ‘’Tam Bana Göre Festival’’ isimli Gençlik Festivalinde ; ‘’Gençler İçin En İyi Bilim ve Fenni’’ Projesi ile aldığı ödüldür.

Aksaray, Bilim Merkezi Gençlerinin hazırladığı F1 benzetim ile katılımcılara zaman ve mekân sınırlarını aşarak sanal gerçeklikte, Hasandağı, şehrin tarihi mekânları ve turistik alanlarını gezdiren bu proje ödüle layık görüldü.

Başkan Dinçer, ‘’Gençlerimize elimizden geldiği kadar, en iyisini vermeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın elinden aldığımız bu ödül sadece benim değil, tüm Aksaray Halkının ödülüdür’’ diyerek mütevazı davranış sergilemiştir. Dolaysıyla gençleri ve başkanı kutluyor devamını diliyoruz.

Daha önemlisi; Başkan Dinçer’in insanlık ve medeniyet adına, İl Merkezine ‘’ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMLERİNİ’’ kurdurmasıdır. Şehir içinde hız yapmaktan, özellikle Ana Bulvarlara sanki kanuni bir hakmış gibi dörtlüleri yakarak yanlış PARK’dan ve hatalı sollamadan her yıl sayısız kaza ve neticede ölümler olmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında sürücüler çıldırmaktadır.

Her yıl araç sayısı arttığına göre kısa süre sonra, belki bir yıl, belki iki yıl sonra şehir merkezi bu yanlış ve saygısız araç kullanmaktan dolayı kilitlenecek ve insanlar birbirine girecektir. Şayet başkan cesaret göstererek Elektronik Denetleme Sistemini kurdurduğunda sürücülerinin hatalı araç kullanmaları tamamen ortadan kalkacaktır.

Bu sistem kazayı, belayı, ölümü ve araçların çarpışarak hasarlı hale gelmesini önleyecektir. Aldığım bilgilere göre EDS sisteminin kurulması için belediyenin kasasından para da çıkmamaktadır. SDS sisteminde şunlar vardır.

 

  1. Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi
  2. Koridor Hızı İhlal Tespit Sistemi
  3. Park İhlal Tespit Sistemi
  4. Şerit İhlal Tespit Sistemi olmak üzere kurulacak EDS’mi, hakkına razi olanlara rahat nefes aldıracak, başkalarının haklarına tecavüz edenleri de yola getirecektir.

 

Kent yaşantısının kurallara uygun, belli normal yapıya kavuşturulması, Yakıt tasarrufu sağlanması, sürüm oranlarının düşürerek, şehir merkezlerinde hava kirliliğini önleyecektir. Yol kapasitesinin daha etkin kullanılmasını sağlayarak, trafik denetiminde gerek emniyet gerekse belediye tarafından kullanılan insan kaynağının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacaktır.

EDS’ninTrafik Kazalarınının Önlenmesine Katkısı:

1. Ölümle sonuçlanan yüzlerce trafik kazasını 0 (sıfır) a indirmek.2. gelecek yıllardaki muhtemel trafik kazalarında hayatını kaybedebilecek en az yüzlerce kişinin hayatını kurtarmak. 3. Yaralanma veya maddi hasar ile sonuçlanan binlerce trafik kazasının en az yüzde elli azaltmak. 4. Gelecek yıllardaki muhtemel trafik kazalarında yaralanabilecek onbinlerce kişinin yaralanmasını önlemek.

Medeniyet adımlarından bir başkası, 40 yıllık eski sanayi sitesi yerine, son derece modern, çırağın, kalfanın ve ustanın rahatça çalışabileceği, 100-200-300-400-500 metre kare son derece güzel 1620 iş yerinin bitirilip anahtarlarının teslim edilmeye başlanmasıdır. Şu ana kadar 850 dükkânın anahtarı teslim edilmiş olup, 15 Aralıkta tamamının teslim edilmesi planı başarıyla uygulanmaktadır.

Yeni yılın ilk aylarında da taşınma başlayacak olup, 3 milyon metre kare alanda ki 1620 işyerinin, E-90’na çıkacak kavşak tamamlanmış ve 4 adet güvenlik kapısı da oluşturulmuş. Başkandan beklenen bu sitenin idaresi ve güvenliğinin gerçekten hukuki zemine oturtulmasıdır. Aksi halde ciddi sıkıntıların doğması kaçınılmazdır. Derneklerle idare ve güvenliğin sağlanması uygun değildir.

Çeşitli zeminlerde belirttiğimiz gibi medeniyet açısından tek eksiği, Camiden evvel ‘’GÖBEK TAŞLI HAMAMDIR.’’ Belki bu görüşe dudak bükenler olacaktır, hiç alınmam, oda bir görüş ama medeniyetten uzak bir görüş

Medeniyet açısından çok önem taşıyan ‘’Katı Atık Depolama Tesisi’’ nde enerji üretimi testlerine başlanmasıdır. Armutlu Köyü Mevkiinde 377 dönüm arazi üzerine kurulan Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile atıkların ÇÖP değil ENERJİ olduğu biliniyor.

Modern ve yenilikçi bir katı atık depolama tesisi projesi hayata geçiriliyor. 80 milyon lira değerinde olan tesis medeniyetin bir başka yüzüdür. Tesis ilk etapta 1 megawttlık enerji üretecek, tamamlandığında 10 Bin konuta yetecek elektrik üretecek. Her Aksaraylının görmesini tavsiye ederim. Koku yok, çevre kirliliği yok, ilk göze batan muhteşem bir eser, yeşil alanlar ve ağaçlar.

Medeniyet hizmetlerini yazmaya devam edecek olursak, 24 Kasım 2021 tarihinde, Öğretmenler Günü dolaysıyla, Başkan Evren Dinçer’in Vali Beyinde desteği ile 24.000 fidanın Kireçlik yolu üzerindeki Orman arazisine dikimini sağlaması.Şayet her yıl Öğretmenler Günün’de bu kadar ağaç dikilseydi Aksaray’ın bütün dağları orman olurdu.

Değiştirilen içme su boruları ve atılan kilometrelerce sıcak asfaltıda başka bir gün yazmak kadıyla.

 HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.


30.11.2021 00:30:00

Rasim Gül

Aksaray’da Medeniyete Doğru Atılan Adımlar Hızlandı

Aksaray’da Medeniyete Doğru Atılan Adımlar Hızlandı