*Bir Kültür ve Turizm Çalıştayı düzenlenebilir mi? Önce Aksaray'ın Kültür ve Turizm Varlıklarının tespiti yapılır mı? 

Aksaray'da Kültür, İnanç, termal ağırlıklı Sağlık Turizmi, Doğa Sporları-Yürüyüş,

Bisiklet, Yamaç Paraşütü, Kayak, İpek Yolu konaklamalı, Koçaş'ın olduğu yerde

Eko Turizm, Gida-Gastronomi-Hediyelik Eşya Turizm Nasıl Gelişir?

*Aksaray, doğayı, çevreyi insanı ve yatırımlarını koruyarak kültür-turizm gelirlerini diğer bölgelerin artırdığı gibi nasıl artırabilir?

*Acemhöyük-Aşıklıhöyük-Nora-Güvercinkaya antik kentlerinin binlerce yaşlı kerpiç saray ve yerleşim alanları yağmur'a-kar'a-rüzgar'a karşı nasıl korunur?

Devlet Urfa Göbeklitepeyi tanıtmada seferberken neden aynı ilgi Acemhöyüğe-Aşıklıhöyüğe gösterilmemektedir?

*Aksaray'ın alt yapısı turist arabalarını kabul edecek planlamaya sahip midir?

Aksaray'a gelen turist gruplan merkezde alışveriş yapmak istese Merkeze nasıl

ulaşır? Turist Aksaray Kapalı Çarşı esnafıyla nasıl buluşur?

*Turizm kaynaklı istihdam yoğunluğunda Aksaray'ın payı ne kadardır?

*Aksaray'da turizm sektörüne eleman yetiştiren ve yabancı dil eğitimi veren

kurumlanın sayısı, yabancı dil öğretimi yeterli midir?

*Aksaray'da kültür ve turizmi yönetecek ve yönlendirecek gerekli yönetim

yapılan var midir? Kent Konseyi-Festivaller Komitesi Aksaray'daki Kültür ve Turizm Tanıtımını nasıl ele almaktadır?

*Aksaray'daki seyahat acenteleri Aksaray dışına kültür turlan düzenlerken Aksaray Merkezli Kent içi ve kent dışı tarihe yolculuk turları düzenlemekte midirler?

*Aksaray'da Kültür ve Turizm kurumlarının Üniversite ile işbirliği nasıl İşlemektedir? Aksaray Üniversitesi Aksaray'daki kültür ve turizm varlıkları üzerinde araştırma yapmakta midir? Yapılan araştırmalar hangi noktalarda halkla buluşmaktadır?

*Yerel yönetimlerin turizm ve kültür programları nelerdir?

*Aksaray’daki siyasi partilerin yerel kültür ve turizm projeleri var mıdır?

*Turizm Beldelerindeki Yerel Yöneticiler Kültür ve Turizm konusunda yeterli bilgiye sahip midir?

*Aksaray'da Yerel yönetimler turizme yatırım yapıyor mu? Aksaray yerli ve yabancı turisti kabul edecek düzenlemeleri yapıyor mu? Konaklama tesisleri, otoparklar, içinde kağıdı, kolonyası, suyu-sabunu olan tuvaletler, alışveriş noktalan, yöresel giysiler.el sanatları,kapalı çarşı, doğal ürünler pazarı, gastronomi özellikli Aksaray mutfağını turistin içeri girerken ayağını çıkarmadan tadacağı restoran hizmeti veren tarihi konaklar ve benzerleri *Aksaray'a gelen turistlerin sayılan tutulmakta mıdır? Aksaray'ın kültür turizm güzergâhlan, konaklama tesisleri, yeme-içme kurumları, müze ve hediyelik alışveriş harcamaları, Aksaray'da kalış süreleri kayıt altına alınıyor mu?

Aksaray, Avrupa Birliğinin ve Dünya Bankasının kültür ve turizm amaçlı teşviklerinden yararlanıyor mu? Bölgedeki Ahi Kalkınma Ajansının Aksaray'a katkısı nedir? Aksaray için Tanıtım, Kültür, Turizm konulu hangi projeleri vardır? Bu projeler Avrupa Birliğinin, Dünya Bankasının, Uzakdoğu Kültür Kurumlarının finansal desteği ile buluşturulmakta midir? Ahi Kalkınma Ajansının Acemböyük Saraylarını, Asikli Höyüğü Koruma Projeleri var midir? Fırat Kalkınma Ajansı Malatya'daki ve Elazıädaki.Tunceli'deki, Bingöldeki her iki turist gecelemesinin 2ncisine geceleme başı 170 TL destek vermektedir?

Bu uygulama neden Aksaraydaki gecelemeler için verilmemektedir?

Ahi Kalkınma Ajansı Koças ağırlıklı eko turizm projeleri,Acemhöyük Yeşilova Kerpiç Evler-Tuz Gölü Havzasına Cepheli Eskil Kerpiç Evler Turizm Konaklama Tesislerini Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki örnekte olduğu gibi gerçekleştiremez mi yada öyle projeleri teşvik edemez mi?

 Bu arada yöresel mimari ile yapılmış konutların yıkılmasına Belediyeler izin vermemeli.onlar restore edilip yeniden yaşanır hale getirilmeli.Turizmde en aranır konaklama tesisleri şu anda böyle projelerle gerçekleştiriliyor.

*Acemböyük Aşıklı Höyük-Nora Antik bölgelerinin Koruma Amaçlı İmar Planları Yapılmış mıdır? Bu tarihi alanlarımızda kazı yapan değerli bilim insanları kazısını yaptığı antik yerleşim alanının tanıtımını saklılığı yoksa yazacaklan pdf düzenlemeli değişik dillerdeki raporlarını halkın bilgisine sunamazlar mı? Kitaplarını yazmalar yanım asır sürüyor.Halkın yarım asır beklemeye sabrı olmuyor.Yabancı dilde pdf düzenlemeler uluslararası

tanıtımda önemli rol oynuyor.

*Aksaray-Melendiz kaynaklı atıklarla Acemhöyük-Tuz Gölü havzası kirletimemeli filamingolar ve endemik bitkiler ölmemeli.

*Aksaray hava yolu ile, hızlı tren ile, tren ile önemli liman ve metropollere bağlanmalıdır.

*Bu bir ön rapordur zenginleştirilmiş Aksaray'in tanıtım-kültür-turizm rehberini Aksarayımızın akıllı adamlan gerçekleştirecektir.

Saygılarımla. Aksaray 30 Ağustos 2022

İBRAHİM ÇAMKERTEN 05079945540

Tanitim-Kültür ve Turizm Uzmanı

Uluslararası Tur Operatörü, Şehir Plancısı Sosyolog

NOT;

Aksaray Kültür ve Turizmine yıllardır emek veren, üstat İbrahim Çamkerten beyefendiye, hazırlayıp ilgilerin dikkatine sunduğu tespitleri, köşemde yayımlamaktan onur duyduğumu belirtiyor ve teşekkür ediyorum.

Hamza Aydoğdu valimizin ve Dr. Evren Dinçer başkanımızın da ilgileneceklerini umut ediyorum.

HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA


H
1.09.2022 08:35:56
AKSARAY'DA BU İCRAATLARI YAPABİLECEK LİYAKATTA KADRO NE SİYASETTE, NE DE BÜROKRASİDE YOK, ZATEN O LİYAKATA SAHİP KADROYU GETİRMEZLER...

31.08.2022 05:19:00

Rasim Gül

AKSARAYDA KÜLTÜR VE TURİZMİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

AKSARAYDA KÜLTÜR VE TURİZMİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ