Aksaray ve halkının geleceği için fikir yürütüp, faydalı olmak isteyenler, kararların kaç kişiyle alındığını maalesef bilmiyorlar. Bizim görüşümüz şöyle.  Yaklaşık 400 Bin nüfuslu ilde, söz sahibi ONBİN’DE BİR’i geçmez. Oda 40 kişi eder. Geriye kalan 399.960 kişi, boşuna çabalar.

 

Dün böyleydi, bugün de böyle olmamalı, yarında. 40 kişinin, biri Vali, dördü iktidarın A takımı, milletvekilleri, belediye başkanı, il başkanı, onu dini kuruluş temsilcileri, 24’de il müdürü. 

 

40 kişinin içinde herhangi bir projede bilgisi olan 2-3 kişiyi geçmiyor.  Geriye kalanın bir fikri, düşüncesi yok.  Dolaysıyla itiraz etme, ulusal ve evrensel nitelik taşıyan projeler önerme gibi bir meseleleri yok. Ama kâğıt üzerinde yetkili ve etkili görünmektedir.

 

Büyük ekseriyetin çalışma, ekmek kazanma, çocuklarına bakma, yakınlarıyla ilgilenme saygın görevleri vardır. Dolaysıyla başka işlere zamanları da yok sorulmazsa söyleyecekleri de yok.

 

Yeterli veya yetersizde olsa yetkili 30-40 kişinin, ildeki yatırımları tartışmak için samimiyetle bir araya gelmeleri dahi Aksaray için fevkalade önemlidir.

 

3-5 yetkili kişinin biz yaparız deyip yaptıklarının AKİBETİNE bakalım:

1- Halka sorulsaydı; Eski Kasaplar Çarşısı (Kemerli Han-Pambıklı Han) yıkılır mıydı? YIKILMAZDI. Yerine de çalışmayan Belediye İşhanı yapılmazdı.

 

2- Halka sorulsaydı; Dış Hal diye bilinen, baklagillerin satıldığı ve sebze pazarı olarak da hizmet veren yer yıkılır mıydı? YIKILMAZDI. ne işe yaradığı tartışılan Eras adıyla Sözde İş Merkezi. Yapılır mıydı? HAYIR.

 

3- Halka sorulsaydı; Belediye İş Hanı diye altın gibi yere otel olarak başlanıp iş merkezine çevrilip, Aksaray Belediyesinin borçlarına karşılık SGK ya verdiği iş merkezi, yapılır mıydı? YAPILMAZDI. 

4- Halka sorulsaydı; Koskoca Devlet Hastanesi, fosseptik çukurlarının yanına yapılır mıydı? YAPILMAZDI. Eski Hastanenin bir sürü binası yıkılmaya terkedilir miydi? EDİLMEZDİ.

 

5- Halka sorulsaydı; Halkın Eski Terminal diye bildiği yere, Aksaray’ın en güzel arsasının yerine çalışmayan Piri Mehmet Paşa çarşısı yapılır mıydı? YAPILMAZDI.

6- Halka sorulsaydı; Kırk Kızlar tepesine, çalıştırılamayan Seyir Terası yapılır mıydı? YAPILMAZDI.

 

7- Halka sorulsaydı; Evrak ’ın en güzel yerine iş yerlerinin, lokantasının ve fırınının çalışmadığı, bir proje uygulanır mıydı? UYGULANMAZDI.

 

8- Halka sorulsaydı; Azmi Milli un fabrikası, Hastane yapılacak diye şahsa verilir midi? VERİLMEZDİ. Hastane yapılamayınca, Aksaray’ın en sağlam binası yıkılır mıydı? YIKILMAZDI. Yerine otopark yapılır mıydı? HAYIR.

 

9- Halka sorulsaydı; TMO’ sinden alınan arsaya yapılması düşünülenleri onaylar mıydı? ONAYLAMAZDI. Külliye yapılacağı ilan edildi. Gerçek manada ve profesyonel bir proje olur mu? ŞÜPHELİYİZ.

 

     10-Halka sorusaydı ve bilgi verilseydi, ERAS (Nora) iş merkezi ve konut binası yapılır mıydı? YAPILMAZDI. Şimdi otopark sorunu çıktı. O zaman bu konu düşünülmemiş. Otoparkı olmazsa orası çalışır mı? ASLA.

11- Aksaray’da, yöneticilerimiz KÜLLİYE’ye pek meraklı.  Külliyenin ne olduğuna baktık. Selçuklu ve Osmanlı nasıl bir külliye yapmış ve nasıl çalıştırmış? Külliyede neler olacakmış,

 

 Cami, hamam, medrese, mektep, imaret, kütüphane, aşevi, darüşşifa, kervansaray, çarşı, tekke, zaviye ve fırın binalarından oluşan yapılar topluluğuymuş. Ama çalıştırılması da garanti altına alınıyormuş Yapılan ve bahsedilenler de böyle mi?

 

Dahada önemlisi Külliye kavramının temelinde halka parasız hizmet ilkesi varmış. Aksaray’da yapılan ve yapılacak olan külliyelerin projelerinde yukarda sayılan birimlerden hangileri var? Bunlar nasıl çalışacak? Biz, yaparız olur demenin doğru olmadığının örnekleri yüzlerce. 

 

Sayın Vali, iktidar milletvekilleri, İl Belediye Başkanı lütfen yapılanlara bakın, inceleyin, tamamı yıkılsa hiç kayıp olmaz diyeceksiniz. Sizler bari yanlışları tekrar ederek vebala girmeyin. Halka sorsanız ne kaybedersiniz? KAZANIRSINIZ.

 Bütün projeleri, Ulusal ve Uluslararası yarışma açın. O zaman yaptırdığınız eserleri birileri en fazla 30 yıl sonra yıkmaya mecbur kalmaz. Sizlerde vicdan azabı çekmezsiniz. Halkın parası da çöpe atılmaz. Bir gün, bir hesap soranın olacağı unutulmamalıdır.

   Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 


5.05.2021 09:36:00

Rasim Gül

AKSARAY’DA, BEN YAPTIM OLDU BIRAKILMALI

AKSARAY’DA, BEN YAPTIM OLDU BIRAKILMALI