Bahar aylarının gelmesiyle hava değişimi de kendini iyiden iyiye hissettirdi. Rüzgârlı ve değişken sıcaklıklar kaslar üzerine olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Aksaray da hanımların kış hazırlıkları da eklenince bu aylarda ağrılarda artış azımsanamayacak orandadır. Baharın sağlığı erteleme de geleneksel bir hal alıyor bunda da yufka ekmek, salça, acı ve pekmez yapımı gibi işlerin yoğunluğu bahane gösteriliyor.

Kasların soğuk ve rüzgârlı havalarda korunması için kıyafet tercihine dikkat etmemiz gerekiyor. Aksaray da sıcaklık farkının gün içinde değişimi çok olduğu için terleme olduğunda kurulanmak ve teri üstte kurutmamak gerekir. Kasların hava değişiminden ve gündelik işlerden en az düzeyde etkilenmesini sağlamak için egzersizin düzenli yapılması gerekiyor. Egzersiz denilince hepimizin aklına bir kâğıttaki kalıp hareketler ya da youtube den açılan hareketler geliyor. Egzersiz bireye özel olmalıdır. Fizyoterapistin sizin kaslarınızı ve hastalıklarınızı değerlendirmesi sonucunda egzersiz reçetesi dediğimiz size özel bir program çıkartması ile oluşturulur. Sağlıklı yaşamın sırrı da hastalanmadan önce sağlığı korumaktan geçer.

Aksaray’da kaslarımızın sağlığını korurken sadece sağlıklı kişilerde değil herhangi rahatsızlığı olan kişilerde sağlığına dikkat etmesi gerekir. Sağlıklı kişilere göre daha çok dikkatli olmalıdır. Fıtık, kireçlenme, daralma, kayma ve faset sendromu gibi sorunları olan kişilerin hava değişiminde kasların etkilenmesi ile bölge yapılara uygulayacağı stresin artması ile şikâyetlerinde artışlar olabilir. Bunlar ve benzeri şikâyetleriniz varsa sağlıklı kişilere göre çok daha dikkatli olmamızda fayda vardır.

Aksaray fizyoterapist olarak bel –boyun fıtığı, kireçlenme, daralma, kayma, kulunç ve faset sendromu gibi rahatsızlar başta olmak üzere sağlıklı kişilerde dahil mevsim koşullarına uygun kıyafet tercih etmek, teri üste kurutmamak, cereyanda kalmamaya özen göstermek, vitamin-mineral eksikliği kontrolü ve egzersiz reçetesi gibi konularda hassas olunmalıdır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


Tarih: 30.09.2021 10:37

Abdullah Güdendede

Aksaray’da Bahar aylarında Kaslarınıza İyi Bakın

Aksaray’da Bahar aylarında Kaslarınıza İyi Bakın