Büyük emeklerle meydana getirilen ne yazık ki sonuç alınamadığı için hizmete açılamayan, Aksaray Hava Alanının yerine, Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan havacılığa hizmet nedeniyle, Aksaray’a Hava Parkı saçılması kararı çıktı. Karar Aksaray’da heyecan uyandırdı.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekili Cengiz Aydoğdu ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Kararda emeği geçen THSF As Başkan Abdullah Kahraman, iş adamı Sefa Saatçioğlu ve Ankara’da Ünsal Grup Başkanı, iş adamı ve Türkiye Hava Sporları Derneği Başkanı Orhan Ünsal, Özel İdare teknik elemanların katılımıyla, Hava Alanı arsasında inceleme neticesinde, Hava Parkı’nın açılmasının Aksaray’a hareket getireceği düşüncesi çıktı.

Hava Parkı ne demek, Aksaray’a getirisi ne olur? Hava Parkı: Hava araçlarının amatör havacılık faaliyetleri için iniş ve kalkış amacıyla kullanacakları parktır. Hava parkını, gerçek ve tüzel kişiler kullanmaktadır. Şu an özel uçakların iniş-kalkış yapacağı çevremizde hava parkı yok.

Hava Parkı açıldığında; Mikrolayt (çok hafif hava aracı), Ultralayt (motorlu çok hafif hava aracı), Cayrakop (helikopterin küçüğü), Trayk (Pervaneli yamaç paraşütü), Delta Kanat (üçgen şeklindeki kanatlara verilen isim), Paramotor (hava taşıtları arasında en hafif ve en kolay hareket ettirilebilen araç) ve benzerlerinden oluşmaktadır.

Küçük uçakların muhafazası için hangarların yapılması, özel jetlerin iniş- kalkış yapabilmesi için 1.500 veya 1.800 metre uzunluğunda pistin yapılması. Bütün hava araçlarının bakımının yapılmasının alt yapısının hazırlanması. Pilot eğitimlerinin yapılacağı uygun bir mekânın yapılması. Hava araçlarının iniş- kalkışının sağlanmasıyla Hava Parkı açılmış olacaktır.  

Mülkiyeti Aksaray Valiliğine ait olan mevcut hava alanı yeri: 5.535 dekar olup, güvenlik, kültür, tarih, hava akımı ve imar açısından, hava araçlarının iniş ve kalkışlarına son derece uygun olduğu bilimsel açıdan tespit edilmiş ve onaylanmıştır.

Hava parklarında, hava araçlarının iniş ve kalkış ağırlığına ve azami kalkış mesafesine uygun pist uzunluğuna sahip olması, pistin en az 18 metre genişliğe sahip olması, pistin çevresinde 25 metre mesafede herhangi bir engelin bulunmaması, en yakın binanın pistten en az 500 metre uzakta olması gerekiyor. Mevcut alan bunların hepsine uygun.

‘’Bakanlar Kurulu’nun her ile Hava Alanı Kararı’’ gereğince, Aksaray Valisi Emir Durmaz tarafından Ulaştırma Bakanlığının Projesine uygun olarak, Vilayet imkanlarıyla yapımı başlatılmış, her türlü uçakların iniş- kalkışına uygun olan, 2.700 metre uzunluğundaki pist çalışmalarının alt yapısı tamamlanmış, binası yapılmış sadece üzerine atılacak beton asfaltı kalmıştı. Ne yazık ki açmak mümkün olmadı.

Hava Parkı’nın Aksaray’a hayırlı olmasını diliyor, ilgililer tarafından gerekli ilginin gösterileceğine yürekten inanıyoruz.

HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.  


18.05.2024 08:36:00

Rasim Gül

AKSARAY’A, HAVA PARKI

AKSARAY’A, HAVA PARKI