Çorak toprak bilim, akıl, azim ve gayretle Aksaray Üniversitesi Rektörü Yusuf Şahin ve tüm çalışanların gayretiyle, yeşil ve ağaçlıklı alan haline getirmeyi başardı. Aksaray halkının gerçekleri görmesi için mutlaka Üniversiteyi görmesi ve gezmesi lazım. Görenlerin gurur duyacaklarına yürekten inanıyorum.
 
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, son altı yıl içinde yapılan çalışmalarla Kampüsteki yeşil alan varlığının iki kat artarak 510 bin metrekareye çıktığını söyledi.  Türkiye genelinde orman ve yeşil alan varlığını artırmaya dair kapsamlı ve etkili 
Faaliyetler yapıldığını, Aksaray’da ve ASÜ Kampüsünde bu çalışmalara katkı anlamında işler üretildiğini söyleyen Prof. Şahin ‘’ 

Orman Genel Müdürlüğünün açıkladığı verilere göre Aksaray’ımızda kişi başına düşen orman alanı 564 metrekare, bunun artırılmasına ilişkin şehrimiz yerel idarelerinin yaptığı samimi çalışmaları görüyoruz.

ASÜ olarak bizde bu çalışmalara mümkün olan her katkıyı sunmaya çalışıyoruz’’ Dedi. Kampüste 2015*2021yılları arasında yapılan yeşillendirme, ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi çalışmalarından örnekler veren Rektör Şahin, ‘’Hâlihazırda Kampüsümüzdeki yeşil alan miktarı 510 bin metrekare. Bunun yarısı son altı yıl içinde üretildi.

Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 25 metrekareye yükseldi. Kampüste farklı türlerde yaklaşık 37 nin ağaç var. Toprak yapısı ve yeraltı su kaynaklarındaki çeşitli olumsuzluklara rağmen, gerek kullanılan aktif alan içerisinde gerekse aktif alan dışında kalan ve yaklaşık 980 bin metrekare büyüklüğe sahip potansiyel orman alanındaki saha düzenleme ve ağaçlandırma sabır ve samimiyetle devam ediyoruz.’’ Dedi.

Kampüsteki toprak yapısının ve yer altı su kalitesinin bitki yetiştirmeye uygunluk bakımından arzu edilen düzeyde olmadığının altını çizen ASÜ Rektörü, ‘’Bitki yetiştirebilmek için önce Kampüs dışında n toprak ediniyoruz. Daha sonra Kampüs dışından getirilen topraklarla bir zemin hazırlıyor ve kökleri yana uzayan ağaç ve bitki türlerini dikiyoruz. Bu, son derece meşakkatli bir süreç. 

Kampüs alanının büyüklüğü ve meşakkatli bir süreç. Kampüs alanının büyüklüğü ve meşakkatli süreç bir arada değerlendirildiğinde, son altı yıl içinde yaptığımız çalışmaların ehemmiyeti daha doğru anlaşılacaktır.’’ Dedi.   

Yeşil dokuyu geliştirmeye dair çalışmaları farklı uygulamalarla daha anlamlı bir zemine taşıdıklarına dikkat çeken ASÜ Rektörü, ‘’Kampüste bisiklet kullanımını artırdık ve 10 bin kayıtlı kullanıcıya eriştik. İhtiyaca binaen bisiklet ve akıllı bisiklet sayımız artıyor. Çevreci ulaşım sistemi sayesinde Kampüsteki hava kalitesi pozitif yönde gelişiyor ve doğal kaynaklarla enerji üretimine dair projeler üretiyoruz’’ dedi.

Rektör Şahin, yapılan tüm bu çalışmaların ardından ASÜ’nün ‘’En Çevreci Kampüs’’unvanına sahip olduğunu da belirterek, ‘’GREEM METRİC değerlendirmelerinde Üniversitemiz hem 2019 yılında hemde 2020 yılında, Ulusal ve uluslararası ölçekte en çevreci kampüsler sıralamasında üst basamaklarda yer almıştır’’ dedi.

Aksaray Üniversitesinde, Prof. Dr. 112, Doçent Dr. 121, Dr. Öğretim Üyesi 197, Araştırma Görevlisi 178 olmak üzere toplam 864 Akademisyen görev yapmaktadır. 

Program- Bölüm Sayıları; Ön Lisans 65, Lisans 67, Yüksek Lisans 67 ve Doktora 23 toplam 222 dir. Mezun Sayısı toplam 4233, Öğren Sayısı 19.154 tür.

Okul Sayıları; Fakülte 13, Yüksekokul 7, M.Y. O 6, Enstitü Sayısı 3, Uygulama ve Araştırma Merkezi 20 dir. Kütüphanesinde 107.059 kitap bulunmaktadır.

Sayılı Üniversiteler arasına giren Aksaray Üniversitesi, Rektörü başta olmak üzere tüm akademisyenlerini ve çalışanlarını yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

   HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 

 

 

 


24.12.2021 06:31:00

Rasim Gül

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, YEŞİL ve AĞAÇLANDIRMADA ÖRNEK ALINMALI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, YEŞİL ve AĞAÇLANDIRMADA ÖRNEK ALINMALI