ŞABAN KUMCU

Tarih: 21.01.2025 13:26

AKSARAY İŞ BİRLİĞİ PLATFORMU

Facebook Twitter Linked-in

Kent Konseyi… 17 Ocak Cuma akşamı, Aksaray Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde, Sayın Valimizin M. Ali Kumbuzoğlu  başkanlığında;  milletvekillerimiz Sayın Cengiz Aydoğdu, Sayın Hüseyin Altınsoy, Sayın Ramazan Kaşlı, Belediye Başkanımız Sayın Dr. Evren Dinçer, Aksaray Üniversitesi Rektörü Sayın Alpay Arıbaş, STK’lar ve iş insanlarımızla; Aksaray İş Birliği Platformu’nun kurucu başkanı, gazeteci, yazar, düşünür Sayın Rasim Gül ve İş Birliği Platformu üyelerinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Bu toplantıya katılan yetkililerimiz, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, iş adamlarımız ve platform üyeleri çok kıymetli fikirler sunmuşlardır. Toplantıda arz edilen düşüncelerin ayrıntısına girmeden önce,  yeni kurulan “Aksaray İş Birliği Platformu  nedir? “Kent Konseyi” gibi hareket etmeyi arzulayan ve hedefleyen bu sivil toplum kuruluşunun gayesi ve ilkelerini nelerdir? Bu soruları cevaplandırmak istiyorum.

Kurucu Başkan Rasim Gül Bey, İş Birliği Platformu ile ilgili tanımlamayı şöyle yapmıştır. Aksaray’da bilim, sanat, marifet, fikir ve inanç sahibi insanları bir araya toplamak, bu merkezi, bilgi, birikim ve düşünceleriyle yalnız kalan fikir sahibi insanların sığınağı yapmak ve bu platformu, şehrin yüz akı haline getirmektir… Kısa, net ve açık ifadelerle kuruluş gayemiz budur… Rasim Gül Bey, bu tanımlamasını şu temenni ile bitirmiştir.  “Bu da başta Cengiz Vekilimiz olmak üzere, bu toplantıda içten ve samimi konuşmalar yapan yetkililerimizin; Aksaray’a bırakacakları, en büyük eser olacaktır.”

Bilge Mimar Turgut Cansever, “Bir Şehir Kurmak” Kitabında; şehir konseylerine olan ihtiyacı şöyle açıklar: “Standartları yüksek bir şehir hayatı için, sadece seçilmiş yönetici kadronun çabası yeterli olmayacaktır. Herkesin şehirle ilgili düşüncelerini paylaşabileceği ve şehirlerimizin işleyişine katkı sağlayabilecek aktif “şehir konseylerinin” çalıştırılması gerekmektedir.  Bir şehrin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için, yapılabilecek en hayırlı işlerden birisi budur. Unutulmamalıdır ki yaşadığımız şehirlerin bizim üzerimizde bir hakkı vardır. Şehir halkının yönetime katılıp, kararlı ve fedakâr bir tutum sergilemeleri; öncelikle bir “aidiyet” ve “hemşehrilik” görevidir.”

Yukarıda çerçevesi çizilen ve görev tanımı yapılan “Aktif Şehir Konseyi” Aksaray’ın potansiyelini nasıl harekete geçirecektir?  Aksaray’ın gücü ve birikimi nedir?  Kimler bu gücü oluşturacaktır? Aksaraylılar olarak aradığımız füzyonu nasıl meydana çıkaracağız? Yakın, orta ve uzun vadedeki hedeflerimiz nelerdir?  Bu sorulara kısa kısa cevaplar arayacağız.

Aksaray İş Birliği Platformu’nun birinci önceliği, Aksaray’da ortak aklı harekete geçirmek ve kolektif düşünceye yer açmaktır. Bu da nitelikli insan varlığıyla olur.

-Aradığımız bu insanların bir kısmı Aksaray’da, bir kısmı Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde, bir kısmı da yurt dışındadır. Aksaray’daki gücümüz; sanayici, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi-iş insanı, üniversiteli gençlerimiz, akademisyenlerimiz, çeşitli devlet kurumlarında çalışan tecrübeli memurlarımız, her yaştan vasıflı işçilerimiz ve olgun yaşta erken emekli olup köşesine çekilmiş insanlarımızdır. Türkiye’nin bütün şehirleri gibi, Aksaray’da çalışma ve üretme gücüne sahip emekliler şehri olmuştur. “Aksaray İş Birliği Platformu’nun” üstlendiği “misyonun” görev tanımı içinde “Aksaray’daki emeklilerimizle tecrübe paylaşımı”  bir üst başlık olarak yer almaktadır.

-Aksaray’ın Türkiye içindeki bir diğer gücü de genç yaşta okumak veya çalışmak için Aksaray’dan ayrılıp,  Türkiye’nin birçok vilayetine yerleşmiş insan varlığımızdır. Bunlar içinde, özellikle Ankara bürokrasisinde çalışmış, yükselmiş, tecrübe kazanmış hemşerilerimizi Aksaray’a davet edip, onların bilgi ve birikimlerinden faydalanmak platformumuzun başlıca görevi olacaktır. Yine İstanbul’da  yaşayan  Aksaraylı, iş adamı, bürokrat ve akademisyenlerimizi Aksaraylılarla buluşturmak

istiyoruz. Bu listeye Türkiye’nin seksen bir ilinde yaşayan potansiyel sahibi, yetişmiş Aksaraylıları ilave edebiliriz.

-Aksaray’ın saydığımız bu iki gücüne ekleyeceğimiz bir üçüncü gücü de “Aksaray’ın yurt dışında yaşayan hemşehrileridir.” Üç nesildir Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimizde, Aksaray sevgisi çok yüksektir. Yurt dışına gidenlerimiz, onlardaki bu Aksaray sevgisine ve özlemine yakından şahit olmuşlardır. Yurt dışındaki insan varlığımızı incelerken iki binli yıllardan itibaren orada doğup, büyüyen, bulundukları ülkenin üniversitelerinde okuyup, birkaç Batı dilini konuşan “üçüncü kuşak” Aksaraylıları, yeniden keşfetmemiz gerekmektedir.  

Bugün dünyanın dört kıtasında, Amerika’dan, Japonya’ya, Güney Afrika’dan, Moskova’ya kadar çeşitli ülkelerde yaşayan, iyi yetişmiş Aksaraylı hemşerilerimizi Aksaray’a davet etmek, onlara Aksaray’ın potansiyelini tanıtıp, yatırım yapılabilecek ihtiyaç alanlarını onlara göstermek, onları ikna etmek ve Aksaraylı girişimcilerle onları kaynaştırmak yine Aksaray İş Birliği Platformu’nun bir görevi olacaktır. Sayıları yüz binleri aşan gurbetçi varlığımız için, şöyle bir slogan üretebiliriz. “Dünyanın neresinde bir Aksaraylı varsa;  Aksaray’ın sınırları oradan başlar.”  

Hızla gelişen ve değişen dünyada, yurt içinde ve yurt dışında yaşayan Aksaraylılarımıza ulaşmak, onların Aksaray’la olan ilişkilerini güçlendirmek ve  gönüllerini kazanmak zorundayız. Aksaray İş Birliği Platformu, dünyanın neresinde olursa olsun, Aksaray’ın zeki, çalışkan, dürüst ve ahlaklı gençlerine sahip çıkacaktır. Bütün bu saydığımız sebeplerden dolayı Kent Konseyi’nin köklü bir kurum kimliği kazanması gerekmektedir.

Aksaray İş Birliği Platformu için nezih bir mekân istiyoruz.  

Kısaca ifade edersek; Aksaray İş Birliği Platformu  Eski İl Sağlık Müdürlüğü binasının kendilerine tahsis edilmesini istemektedir. Bu isteğimizi, valimize, milletvekillerimize ve belediye başkanımıza bu toplantı vesilesiyle açık ve net bir biçimde duyurduk. Yukarıdaki paragraflarda anlattığımız gibi,  büyük ideallerin ve ülkülerin gerçekleşmesini sağlayacak olan “Kent Konseyimize” ismine yakışır bir bina istiyoruz. Aksaray İş Birliği Platformu, nezih bir mekâna sahip olursa, özellikle erken emekli olmuş,  zinde ve vasıflı emeklilerimiz; birikimlerini sunacakları bir iletişim merkezine kavuşmuş olacaklardır.  Böylece faydalı bilgi akışı hiç kesilmeden devam edecektir.

Her geçen gün büyüyen Aksaray’ın merkez nüfusu iki yüz elli bini, ilçeleriyle beraber nüfusu beş yüz bini aşmaktadır. Sayın belediye başkanımızın verdiği bilgilere göre her yıl on bin kişi Aksaray’a yerleşmektedir. Aksaray’ın 2024 yılı ihracatı. bir milyar altı yüz milyon dolardır. Konya’nın ihracatının yarısı, Kayseri’nin ihracatının üçte ikisi nispetindedir. Bu illerin nüfusunu ve toprak büyüklüğünü Aksaray’la karşılaştırırsak, Aksaray birinci sıradadır. Bize düşen, Aksaray’ın bugünkü gücünün farkında olmak, mevcut durumu da abartmadan, hep birlikte gelecekle ilgili planlarımızı yapmaktır.

Aksaray’da akıl birliği, fikir birliği, uyumlu davranış birliğine ihtiyacımız vardır. Aksaraylılar olarak öncelikle, birbirimizi daha çok sevmek, birbirimize daha çok sarılmak ve birbirimize daha çok saygı göstermek zorundayız.  

Bu toplantıda Değerli Cengiz Aydoğdu vekilimizin, Aksaraylıların gerçekleştirmesini istediği bir temennisi, bir de geçen hafta sözünü alıp, kesinleştirdiği bir müjdesi vardı. Temennisi; yüksek öğrenimdeki Aksaray’ın başarılı öğrencilerine burs vermek için bir Aksaray Eğitim Vakfı kurulması fikridir. Müjdesi de her yıl iki bin öğretmen adayının yeterlilik öğrenimi göreceği “Öğretmen Akademisi’nin” Aksaray’a kazandırılmış olmasıdır. Bu gayretinden dolayı sayın Cengiz vekilimize sonsuz teşekkür ediyoruz.  
 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —