Bu satırları yazan faninde ilk sözün verildiği 1983’ün Ekim’inin son haftasındaki mitingde hitap edilen otobüsün üstünde bulunarak o anı dondurduğu anda memleketimizin hayırlı evladı Mehmet Altınsoy tarafından alınan “Hizmet getirecek hizmet” olarak tarif ettiği vilayetliğin artıları sayılamayacak kadar fazla olduğu günümüzde gelinen seviye net ortaya koyuyor.!!!
Eğer son iki yılında basın olarak bizzat içinde olduğumuz 6 yıl aralıksız süren muazzam fedakarlıkla Aksaray il yapılmayıp halen ilçe olarak kalsaydı 2023 rakamlarına göre Aksaray Barosu şu anki 439 olan Avukat sayısına ulaşamasa bile Aksaray’ın ilçeyken de Niğde şehrinden daha gelişmiş olması, merkez nüfusunun da E.90 ile Ak denizle Karadeniz’i birleştiren yolların avantajı ve en az bu iki avantaj kadar katkı sağlayan toplam sayıları en az il nüfusumuzun iki misli olan yer yüzene dağılan gurbetçilerimizin de desteğiyle o zamanki Aksaray ilçesinin genel nüfusu Niğde merkez ilçesinin hatta diğer ilçelerin genel nüfuslarının da toplamından da fazla olmasına.
Yine Aksaray şehir nüfusunun da Niğde merkez ilçesi nüfusundan fazla olması nedeniyle şu andaki Avukat sayısı bizden 112 daha az rakamla 363 olan Niğde Barosuna Avukat sayımız onlardan ne kadar çok olursa olsun Aksaray’ın oraya bağlı ilçe olması nedeniyle Aksaray’ın Avukatları da Niğde Barosuna bağlı olacaktı.!!!
Bu Avukatlar kendilerinden daha az sayıdakilerin kurdukları Baroya bağlı kalmak mecburiyetinde kalmalarının yanında Aksaray’ın nüfusu yetmişli yılların sonunda 70 bine yaklaşmasına ve ilçe geneli nüfusu ise çeyrek milyondan fazla olmasına rağmen merkezi hükümet tarafından akla zarar bir şekilde her konuda 5 binlik hatta nüfusları belde olma şartından bile aşağıda olan ilçelerle aynı kategoride görülüyordu.!!!
İLÇE OLARAK KALSAYDIK 500 AKSARAYLI AVUKATIN ESKİ ADLİYE BİNASINDA İKİ AYAKLARI BİR ARAYA GELECEKTİ!
Bu şekilde, yani tüm ilçelerin aynı görülmesinden dolayı o zamanki nüfusu 5000 olan Ürgüp ilçesi için çizilen ve yapımı gerçekleştirilen, Nevzat Palta nın Belediye başkanlığında yıkılan Tip Hükümet konağı projesi ve benzeri tıkış tıkış olacak adliye binasında iki ayaklarının bir araya geleceği sağlıksız bir binada görev yapmak mecburiyetinde kalacaklardı.
BARO YILLARCA “ADALET SARAYI” CÜMLESİNİN BAŞINA AİDİYET KAZANDIRACAK”AKSARAY” YAZDIRAMADIĞI GİBİ MAALESEF MİLLETVEKİLLERİ GİBİ BULUNDUKLARI SEVİYEYİ OLUŞTURANLARA VEFADA GÖSTERİLMEDİ!!!
İki paragrafta özetinin özetini verdiğim vilayetlikle kendilerine sağlanan nimetin karşılığını maalesef Aksaray’daki diğer kurum ve kuruluşlarla Meslek Odaları ile STK’ların istisna dışında kalan geneli gibi Aksaray Barosu da 1989 dan bu yana aradan geçen 35 yıllık zamanda gereken vefayı gösteremediler.!!!
Bunlardan belki de en kolayı olanı ise aradan geçen 35 yıllık geçmişe rağmen halen ilimizin önemli sıkıntılarından olan tanınmaya katkı sağlayacak olan Adalet Sarayının aidiyetini tescil edecek kelime olacaktı.
Bu kelime ile Aksaray Adalet Sarayındaki Cumhuriyet Savcılarının işlemleri ile mahkemelerde yapılan duruşmalara gelenlerle ilgili olarak eskiden” Yaygın veya Genel Medya” olarak belirtilen şimdilerde ise diğer birçok kelime gibi unutulan ”Milli” kelimesi yerine kullanılan “Ulusal “ kelimesi başına getirilerek “Ulusal Basın” veya “Ulusal Medya” olan TV’ler ile İnternet Gazeteleri ve basılı gazetelerde konunun görüntüleri verilirken adalet sarayları gösterilir.
Bizim Adalet sarayında ise 2013’te dönemin iki Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ile İlknur İnceöz ‘e o Orta Anadolu Gazeteciler başkanı Celil Acar’ın verdiği Ramazan iftarında yerine getirmelerini dile getirdiğim üç dileğimden birisi hem Adalet Sarayımızın aidiyetini ortaya koyacak, hem de haberler için yapılacak çekimlerde ”Aksaray” isminin görülmesi için binanın alnındaki “Adalet Sarayı” cümlesinin başına “Aksaray” cümlesinin getirilmesi oldu.
Yerimiz doldu. Konun devamını Mevla’mız izin verirse Cumartesi günü yayınlayacağım
Ferit Başkan ve yönetimi tarafından okunarak bilgi edinilerek ilimizin mutlu istikbali için gereğinin yapılması dileğiyle. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
Devamı Cumartesi’ye.