Aksaray’da yaşayan ve çalışan entelektüel yapıya sahip kişilerin birbirlerini tanıması ve kaynaşmasını yıllardır önemseyen olmadı. Bunu sağlayacak bir mekân da olmadı. Dolaysıyla Aksaraylı olan ve olmayan hatta Aksaraylı olupta Aksaray dışında yaşayanlar da geldiklerinde tanışma ve hâl hatır soracak hasbihal edecek yere muhtaç. Kültür ve görgü kurallarının aktarılmasını sağlayan, bölgesel ve yerel alışkanlıkların konuşulduğu bir mekân açma Aksaray Belediyesinin asli görevleri arasındadır.

Aksaray’ın çeşitli kurumlarında görev yapan entelektüel sayılacak kişilerin, tanışıp sohbet edeceği bir mekânın olmayışı en ciddi eksiğidir. Bu eksiğe son vermesi Evren Başkan için hiç de zor değildir. Bu görüşü onaylamayan, her ilde olduğu gibi bizim ilde de çıkacaktır. Dar görüşlü insanlardan şehir çok çekmiştir. Kendine güvenen bir başkanın bu eksikliği gidermesi çok kolaydır. Sadece ilgi ve hesap yeter.

Nereden bakarsanız bakın, elitlerin tanışıp kaynaşması, şehre büyük katkı sağlayacaktır. Aksaray’a iş yeri açıp, istihdam sağlayan iş adamları çaresizlikten adeta iş yerinin dışına çıkamıyorlar. Şehri ve şehirde yaşayanları tanımadan yaşamlarına devam etmek zorunda kalıyorlar. Aksaraylı olmak isteseler de ortam müsait olmadığından olamıyorlar.  

Aksaray’a atanan bürokratlar, eşleri ve çocukları görev yaptıkları sürece yerli halkla diyalog kurmadan tayınları çıkıp gidiyor. Gidenlerin Aksaray hakkında iyi bir hikâye ile gitmesi, Aksaray’ın iyi tanınmasına neden oluyor. Ne yazık ki bir kısmı kötü hikâye ile gidiyor. Üniversite öğrencilerinin çoğunluğu, Mehmet Altınsoy Caddesine, (halktaki adı Bankalar Caddesine ‘’Mecburiyet Caddesi’’ adını koymuş. Bu ad Aksaray’ı iyi tanıtmıyor.

Aksaray merkezde görev yapan entelektüel yapıya sahip en az, 4-5 bin kişi çıkıyor. Aksaray Üniversitesinde, 150 profesör, 200 doçent, 220 Dr. Öğretim görevlisi, 200 öğretim görevlisi ve 170 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Aksaray Adliyesinde 30 hâkim, 20 savcı görev yapmaktadır. İl Müdürlerinin sayısı da 40 civarında olup yaklaşık 1.000 kişi ediyor. Aksaray Barosuna kayıtlı ve fiilen avukatlık yapan 300-400 avukat var.

İlde görev yapan hekimler 500’ü aşmış durumda. Veteriner hekimleri ve her branştaki mühendiste 500 civarındadır. Mali müşavirler 200 dür, geride kalan bütün meslek sahipleri de 200 yüzü geçiyor. Bu meslek sahiplerinin toplamı da 1.800- 2.000’bindir. İlimiz merkez OSB’deki fabrikalarda üst düzey görev yapan ki bunlara beyaz yakalı deniliyor en az 500 kişi var. Toplam 3.500- 4.000 kişinin rahatça oturup tanışacağı ve fikir alışverişinde bulunacağı bir mekân yok. Protokol gereği tanışmaları saymıyoruz.

İldeki her şeyden sorumlu 4.000 bin kişinin belli süre içerisinde tanışması kültür, bilgi ve birikimlerini paylaşması Aksaray’a büyük bir zenginlik katacaktır. Bu zenginlikten de başta halkımız yararlanacaktır. Bu insanların tanışması ve kaynaşması, ilimize büyük katkı sağlayacaktır. İlçeliğimizde mevcut olan ‘’Şehir Lokali’’ bunu sağlamaya çalışıyor vede sağlıyordu. Yerli entelektüel ve iş adamlarıyla, yatırım yapan iş adamları ve gelen bürokratlar, kaynaştığı ve birbirini olumlu yönde etkilediği için Aksaray kazanıyordu,

 ‘’Deve eti yiyelim, imanımız tazelensin diyorduk, deve eti yediydik eski imandan da olduk’’ diye bir söz var. İl olunca sosyal ve kültürel faaliyetler daha artar diyorduk, İl olunca eskisinden daha geriye düştük. İl Belediye Başkanlığı yapan, Memiş Akın, Ahmet Er, Osman Ertuğrul, Nevzat Palta (2 dönem), Haluk Şahin Yazı geldi-geçti gitti. Dönemlerinde böyle bir şey düşünmediler. Düşündülerse de hayata geçiremediler.

İkinci dönem Belediye Başkanlığına seçilen Dr. Evren Dinçer’den Aksaray’a böyle bir hizmet kazandırmasını en az 5.000 kişi istiyor. Buna 5.000 kişinin eş ve çocuklarını da kattığımızda sayı 10 bini bulacaktır. Böyle bir kuruluş, eğitime, sağlığa, sosyalleşmeye, ekonomiye, kültüre ve yardımlaşmaya destek olacağından hiç şüphem yok. Açılacak bir mekân kendi kendini ayakta tutacağı için tasarruf tedbirlerine takılma manasızdır.

Tek şart, üye usulü ile çalışmalıdır. Üyelerden, girişte belli miktarda teberru ve aidat alınmalı ki üyeler kendi yerlerine sahip çıksınlar. Açılacak mekânı profesyonel bir işletmecide işletmelidir. Aksaray’da, şimdiden adının ne olacağı, mekânda nelerin yapılıp-yapılmayacağı ve nelerin ikram edileceği sorgulanmaya başlanacaktır. Tartışma gerçeği bulana kadar gayet doğrudur ve yapılmalıdır. Gerçek bulunduktan sonra yapılan tartışmalar dedikodudan başka bir şey ifade etmeyecektir.

  HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.  

 

 

 


HASAN ŞÜKRÜ PEREK
6.08.2024 12:52:31
Rasim Beyefendiciğim, Çok uzun süredir Aksaray'ın ihtiyaç duyduğu bir konuyu dile getirmişsiniz. Çevre düzenlemesi ve sosyal tesisleri ile kalıcı ve birlik ruhunu geliştirici bir hizmet olur. Sizi tebrik ediyorum.

6.08.2024 04:49:00

Rasim Gül

AKSARAY BELEDİYE BAŞKANI EVREN DİÇER’E, ÖNERİMİZ

AKSARAY BELEDİYE BAŞKANI EVREN DİÇER’E, ÖNERİMİZ