Ahlak, Kişilik, Karakter ve Etik bu dört kelime toplumun, devletin, milletin ana kolonları, çimentosu ve demiridir. Nasıl çimentodan, demirden çalınarak yapılan binalar en düşük depremde yıkılacaksa dört kelimeyi önemsemeyen toplum, devlet ve millette yıkılmaya veya sömürge olmaya mahkûmdur.

Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında, Ahilik Teşkilatıyla Ahlak ve Etik konusunu dünyada benzeri olmayan güzellikte halletmişti. Ahilik Teşkilatını kuran, Ahi Evren, 1171 Azerbaycan Hoy doğumlu olup, Ahmet Yesevi çizgisinden gelmektedir. Kırşehir’e yerleşen Ahi Evren 1261 yılında vefat etmiş, türbesi Kırşehir’dedir.
Ahi Evren’ini kurduğu Lonca teşkilatı: Aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlü meslek derneğidir. Lonca, kardeşliği, cömertliği, yiğitliği, fedakârlığı, doğruluğu, dürüstlüğü, kaliteyi, üretimi, ahlakı, sanatı, aklı, bilimi, esas alır.
Usta-Çırak ilişkilerini, ürün kalitesine yönelik standartları ve düzenliyordu. Aynı zamanda haksız rekabetin ve kazancın oluşmasını engelleme görevide vardı. Uymayan esnafın ruhsatını iptal ediyordu. Bu gün kanunlarımız bu görevi, Ticaret Odasına ve Ticaret Borsasına ve dalar Birliğine vermiştir.

Toplumumuzda, ahlak, kişilik, karakter büyük oranda bilinmekte ama çoğu zaman uyulmamaktadır. Bu dört kelimenin manaları ve kapsamları birebir eşit olmamakla beraber yüzde 90 aynı manaları ifade etmektedir.

Türk Dil Kurumu etik kelimesi için, ‘’Ahlakla ilgili, ahlaki’ ’anlamlarına geldiğini söylüyor. Daha güzel bir ifadeyle Töre bilimidir diyor. Esnafın kendi kurallarına uymasına deniyor.
Bilim, insanları bir milyon yıl evveline dayanan bir ahlak anlayışının olduğunu ispat etti. Tabii olarak yüzyıllar içinde çeşitli dinler ve mezhepler oldu. Her din ve mezhep, ahlak ve etik anlayışı getirdi. 

Zamanımıza gelindiğinde en çok inananı olan iki köklü dinin yanında Dünya’da insanların inandığı dinlerde mevcut. Dünya’da yaşayan 7 milyarı geçen insanın, 1.5 milyarı Müslümanlardan, 5 milyarı Hırıstıyanlardan ve 1 milyarıda muhtelif dinlere inananlardan meydana gelmektedir. Hangi dine inanırsa inansın tamamında, ahlak, kişilik, karakter ve etik davranış ön sıralarda yer almıştır. 

Bu değerlerin ön sıralarda yer alması önemli değil, önemli olan değerlerin uyulması ve uyanların korunmasıdır. Ülkemizde yapılan anketlerde uyulma oranı çok zayıf. Ayrıca sistemde uymayanı değil uyanı cezalandırıyor.

Hayvanlar âlemine baktığımızda, aslanlar, kaplanlar karınlarını doyurmak için, bir hayvanı sürüden ayırarak onu parçalıyor, sürü de seyrediyor veya umursamıyor, bir gün parçalanma sırasının kendine geleceğini düşünmüyor. 

Toplumların büyük bir kısmı hayvanlar âleminde olduğu gibi davranıyor. Haksızlığa, adaletsizliğe karşı çıkmıyor, doğrunun yanında yer almıyor. Bunlar geri kalmış toplumlar da oluyor. 
Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 


3.05.2021 09:35:00

Rasim Gül

AHLAK, KİŞİLİK, KARAKTER ve ETİK DAVRANIŞLAR

AHLAK, KİŞİLİK, KARAKTER ve ETİK DAVRANIŞLAR