Kış mevsiminin gelmesiyle Aksaraylının ağrı sorunu da nüksetmeye başlıyor. Ağrılardan mustarip kişi sayısı çoğalıyor. Ağrıların farklı sebepleri vardır. Bunlardan soğukla birlikte gelen spazm ağrıları mevsimsel değişimden oldukça hızlı etkilenirler. Spazmın tetiklenmesi de diğer altta yatan sorunların uyanmasına sebep olur. Bu ağrılardan kurtulmak için tanı süreçleri tamamlandıktan sonra tedavi aşamaları başlar. Tedavi de yelpaze oldukça geniştir. Tedavi esnasın ve sonrasında ise ağrısız yaşam için altın kurallar vardır uyulması gereken…

Ağrısız yaşam için üç altın kural vardır. Bu altın kurala uyarak ağrısız yaşamın kapısını aralayıp içeri girmiş olabilirisiniz. Peki, altın kurallarımız nelerdir? Birinci altın kuralımız terleme-üşütmedir. Kasları spazma götüren sebeplerin başında gelir. Terin vücutta kuruması, cereyanda kalma, yeterli kurulanmama, gece bölgenin açık yatılması, yünlü kıyafetler tercih edilmemesi ve daha birçok sebep üşütme için zemin oluşturur. Bu da spazma sebep olur. Bu birinci kurala dikkat altta yatan hastalığı olanlar için çok daha önemlidir. Fıtık, kireçlenme ve kayma gibi rahatsızlığı olanlarda kasta oluşacak spazmlar ağrının çok fazla artmasına sebep olur. Sağlıklı kişilerde ise spazm tetiklenmesiyle ağrıların artması olası iken aynı zamanda vücut mekaniği için de olumsuz etki oluşturacağı akılda tutulması gereken konulardandır.

Ağrısız yaşamın ikinci kuralı ise ani-agresif hareketlerden sakınmaktır. Yani vücudumuzu doğru şekilde kullanmaktır. Vücut mekaniğini zorlayacak ve hatta bozacak hareketlerden sakınmak gerekir. Yatış şekli, oturma şekli ve süresi, ayakta geçirilen vakitler ve spor alışkanlıklarında mutlaka vücut mekaniğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Sağlıklı ya da herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olan kişilerde de doğru hareket bilincinin oluşması, vücudu uygun şekilde kullanmak sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlardandır.

Ağrısız yaşamın üçüncü kuralı da düzenli egzersiz alışkanlığıdır. Egzersiz denilince herkesin aklına bir kâğıttaki sabit belli başlı hareketler geliyor. Üzgünüm ama kastımız bu değildir. Size özel bir değerlendirme yapılır ve postür analizinden sonra verilecek egzersiz reçeteleri kastettiğimizdir. Kişiye özel oluşturulan bu reçeteler ile düzenli kontrollerle oluşturulan egzersizler sağlığımız için saç ayağının üçüncüsünü oluşturur.Ağrısız yaşamın üç saç ayağını oluşturduk. Fiziksel sorunlardan korunmak ve hastalıkları yenmek için mutlaka hayatımızdaki yanlışları düzeltmek gerekir. Bu yüzden profesyonel destek almakta fayda vardır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


Tarih: 22.12.2019 08:05

Abdullah Güdendede

Ağrısız yaşam için üç altın kural