Özellikle Asya ve Avrupa’da yaşayan Türk ’lerin oldukları yerlerde kalarak devleti olanların devletlerinin katılımı henüz devletini henüz kuramayanlarında gönül birliği olarak katılması, 20. Yüzyılın çeyreğinde büyük bir fırsattır. Türk Ülkeleri Birliği kurulduğunda, Türkler dünyada 5. Blok olarak mevcut dört blokla dünyaya yeni düzen getirecektir.

Turgut Özal’ın başlattığı Süleyman Demirel’in devam ettirdiği çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önderliğinde ilk adım atılmıştır. Turana gidecek bu kutlu yola diğer parti başkanlarının da katılımı milli bir görevdir. Çağ değiştiren bir milletin evlatlarının bu yola katılmaması elbette düşünülemez.

Türk Devletleri arasında en güçlü olanı Türkiye Cumhuriyetidir. Türk Birliğinin ve Turan’ın temelini Cumhuriyetin kuruluşunda, Atatürk, arkadaşları ve Türkolog Ziya Gökalp; ‘’Vatan, ne Türki’yedir Türklere, ne Türkistan, Vatan, Büyük ve Müebbet Bir Ülkedir Turan’’ diyerek ilk ışığı yakmışlar yaklaşık 100 yıl sonra ilk adım atılmıştır.

Türk Devletler Birliğini maalesef bir kısım sözde okumuş cahiller ters anlamaktadır. Avrupa Birliği ne ise Türk Birliğide odur. Avrupa devletler iki Cihan Harbi yapmalarına rağmen birlik kurmuş ve yollarına devam etmekte olduklarını ahmaklarda görüyor ve kabul ediyor da, Yavuz Selimden bu tarafa 500 yıldır birbirine kılıç çekmemiş, kurşun atmamış Türklerin birlik kurmaları anlaşılmıyor?

Turanı veya Türk Devletler Birliğini elbette, Amerika, Rusya, Çin ve Avrupa ülkeleri istemez çünkü dünyaya üç bloktan sonra dördüncü Türk bloku doğuyor. İşin en önemli tarafı ise Türk devletlerini yerüstü ve yer altı zenginliklerini tamamen mevcut üç blok ülkeleri sömürüyor. Türk Ülkeler Birliği, ekonomilerini ve sanayilerini geliştirdiği anda sömürülmekten kurtulacak ve Dünya hâkimiyetine ortak olacaktır.

Rusya nasıl, birliği dağıtmışsa, Amerika’da bir gün mutlak eyaletler birliğini dağıtacak, süper gücü biteceği için dünya ülkelerini sömürüsü bitecek kendi kazandığı ile yetinecektir. İşte o güne kadar kurulacak Türk Devletler Birliği dünyaya Selçuklu, Osmanlı gibi hak-hukuk ve adalet getirerek sömürüye son verecektir.

Bağımsız Türk Cumhuriyetlerine, Muhtar Cumhuriyetlere, Türk Topluluklarına, Türke Yakın Topluluklara:

  1. Türkiye Cumhuriyeti, başkenti Ankara, dili Türkçe, nüfusu 84 milyon, yüzölçümü 777 bin kilometre kare
  2. Azerbaycan: başşehri Bakü, dili Türkçe, nüfusu 10 milyon, yüzölçümü 86 bin kilometre karedir. Yeraltı kaynakları petrol, tabii gaz, altın, gümüş, demir, alüminyum, bakır, çinko, kurşun, kobalt, kömür, kükürt, natrinium, sülfat, göl ve kaya tuzlarıdır.
  3. Türkmenistan: Başşehri Aşkabat, Nüfusu 6.5 milyon, yüzölçümü 488 bin kilometre kare, yer altı kaynakları: Tabii gaz, petrol, krom, sodyum sülfat ve tuzlar başlıca tabii kaynaklarıdır. Buğday, pamuk, sebze, meyve ve hayvan ürünleri başlıca tarım ürünleridir.
  4. Özbekistan: Başşehri Taşkent, nüfusu 33 milyon, yüzölçümü 447 bin kilometre karedir. Karakalpak Muhtar Cumhuriyeti Özbekistan’a bağlıdır. Özbekistan, 20 Haziran 1990’da egemenliğini, 1 Eylül 1992’de de bağımsızlığını ilan etmiştir. Sebze, meyve, pamuk ve iplik başlıca tarım ürünleridir. Tarım ve tekstil makinaları, kimyevi mallar ve metalürji temel sanayı dallarıdır.
  5. Kırgızistan: Başşehri Bişkek, nüfusu 7 milyon, yüzölçümü 198.500 kilometre karedir. Kırgızistan 31 Ağustos 1991’de Kırgız Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan etti. Tabii kaynaklarıhidroelektrik, kömür, altın, erva ve uranyumdur. Temel tarım ürünleri pamuk, yün, ipek, sebze, meyve ve kenevirdir. Temel sanayi dalları metalürji, tarım ve iş makinaları, tütün işleme, elektronik, tekstil, şeker üretimi ve dericidir.
  6. Kazakistan: Başşehri Almatı, nüfusu 20 milyon, yüzölçümü 2 milyon 717 bin kilometre karedir. Kazakistan 25 Ekim 1990 tarihinde egemenliğini, 16 Kasım 1991 de de bağımsızlığını ilan etti. Krom, volfram, çinko, bakır, altın, demir, kömür, petrol, tabii gaz başlıca doğal kaynaklardır. Buğday ve pamuk önemli tarım ürünleridir. Temel sanayi dalları ise tarım sanayi, metalürji, hafif sanayi, petrokimya ürünleri ve tekstildir.

MUHTAR CUMHURİYETLER:

Tataristan Cumhuriyeti, Başkırdistan Cumhuriyeti, Çuvaşistan Cumhuriyeti, Yakutistan Cumhuriyeti, Tuva Cumhuriyeti, Altay Cumhuriyeti, Hakas Cumhuriyeti, Karatay-Çerkez, Kabartay-Balkar Cumhuriyeti, Dağıstan Cumhuriyeti, olmak üzere bu 10 cumhuriyette Rus Federasyonuna bağlıdır.

Kuzey Kafkasya’da Çeçen, İnguş, Adıgey, Kuzey Osetya, cumhuriyeti adlarıyla kurulmuş olan cumhuriyetlerin de halklarının büyük çoğunluğuyla Müslüman olduklarını ve Türkiye’ye yakınlık duyduklarını da bir gerçektir.

Not: Namık Kemal Zeybek’in Türk Dünyası Deyince eserinden faydalanılmıştır. 2. Yazıda,Türk Topluluklarına devam edilecektir

  Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 

 


17.07.2022 08:00:00

Rasim Gül

TÜRK ÜLKELERİ BİRLİĞİ

TÜRK ÜLKELERİ BİRLİĞİ