Aksaray’ın 1989 yılında 56 yıllık 2. İlçelik esaretinden kurtuluşunu mayalaması nedeniyle 1920 de 75 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtulmamız çok önemlidir.

  Eğer ki Aksaray 1845-1920 arasında 75 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtulmasaydı ve 13 yıl dolu, dolu yaşanan vilayetliğimiz olmasaydı 

    15 Temmuz Milli İrade Meydanındaki 3 tarihi bina, İl Halk kütüphanesi ve Lise binası, şu anda Kültür evi olan Valilik konağı, Türkiye’nin elektrikle üretim yapan ilk un fabrikası Azmi Milli ve İl Kültür ve Turizm müdürlüğü olarak kullanılan Yollar idaresi binaları da olmayacaktı.

  Yani 1920 de il olmamızın avantajıyla yapılan bu anıt binalar ve o dönemde il merkezi ile köyleri ve komşu ilçe ile iller arasındaki çağın yüksek standartlı yolları olan Şose yollarıyla ulaşımda, ayrıca da  kırsalda devlet vatandaş işbirliğiyle başlatılan okullaşmada sağlanan başarıları oluşturan 1. Vilayetliğimiz olmayacaktı. 

  Olmayınca da elimizden bir nimet alınmamış olacağından Aksaray’ın 1933-89 arasında dünyadan yokmuşçasına silinmesi ezikliği yaşanmayacaktı. 

   Bunu yaşamayacak olan dedelerimiz ve babalarımızın aklına bu esaretten kurtulması şevki ve azimli çalışmaları da asla olmayacağı gibi bizlere de bu aşılanmayacaktı

     Bu alınan hizmet hazzının ilçelikle elimizden alınmasının verdiği eziklikle oluşan mücadele azmi de asla ve asla olmayacaktı.   

    Böyle olunca da 1845’de başlayan ilçelik kanıksanacaktı.!!!  

     Kanıksanınca da vilayet olma azmi olmayacağından ilçeliğimiz şu anda da devam edecekti.!!! 

1920-33 ARASI İLK VİLAYETLİĞE DEĞER VERİLMEMESİ ASLA VE ASLA KABUL EDİLEMEZ!!! 

  Bu bilinçle yani hem 13 Ekim 1920 günü 1845’den o zaman kadar 75 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan kanunun BMM’ sinde kabul edilişinin her yıldönümü özelliklede 100. yıl dönümümün muhteşem törenler ve çeşitli etkinliklerle kutlanması ilçelikteki çekilen sıkıntıların bir daha yaşanmaması yani  preslenmenin verdiği zararlarda zinde tutulmayacaktı.!!! 

    Sözün özü Aksaray’ın 1989’a 56 yıl  süren 2. İlçelik esaretinden kurtulması azmi ve gayreti 1920’de il olmamızın enerjisiyle sağlanmıştır. 

   Bu nedenle de 40.Nolu kanunun BMM’ sinde kabulünün de, bu kanunun kabulünden 5 ay 8 gün sonra Resmi gazetede yayınlanmasının 100. yıl dönümünün de mutlaka en geniş katılımlarla hatta günlerce süren etkinliklerle kutlanması şarttı!!! 

MUTLU ATİNİN MAZİYİ BİLMEKTEN GEÇMESİ NEDENİYLE HER İKİ YILDÖNÜMÜNÜNDE KUTLANMASI İÇİN AYLAR ÖNCESİNDEN  ATANMIŞ VE SEÇİLMİŞLERLE MESLEK ODALARINI ARAYARAK BİLDİRDİM!!! 

   Aksaray’ın hiçbir zaman hak etmediği toplam olarak 131 yıl süren iki ilçelik esaretinin ve bu esaret esnasında yaşanan olumsuzlukları bilen olarak  yeni olumsuzlukların oluşmaması için yaşanan sıkıntıların zinde tutulması, yani mazinin bilinerek atinin en iyi şekilde oluşturulmasının gereğini yaptım. 

  Bu maksatla 1990’dan itibaren her yıl dönümündeki konuyu gündemde tutma çalışmalarıma kamu ile birlikte Meslek Odalarının da sahiplenmesi için ilgiler nezdinde girişimde bulundum, 

 Cürmüm kadar yer yakma pahasına hem il olmamızı sağlayan 40 Numaralı kanunun BMM’ sinde kabul edilişinin, hem de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinin 100. yılının kutlanması için aylar öncesinden gerekenin yapılması için ilgililere belge ve bilgileri vermeme rağmen 2020 de olduğu gibi   Aksaray ili sınıfta kalırken, bizden 1 yıl 1 ay sonra yani 4 Nisan 1921’ de BMM’ sinde kabul edilen 69 sayılı kanununla il olan Ordu’da ise yapılan birçok etkinlikle 100. yılın hem ilde hem de il dışındaki Ordulular tarafından bilinmesi sağlandı. 

GEÇENSENE AYLAR ÖNCESİNDEN SÖZLEŞTİĞİMİZ MESLEK ODASI GEREKEN ÇALIŞMAYI YAPMADI!!! 

   Aksaray’ın il olmasını sağlayan 40 Numaralı kanunun 13 Ekim1920 günü BMM’ sinde kabul edilmesinin 100. yıl dönümünden aylar önce aradığım bir Meslek Odamızın başkanına 100. yıl kutlamasının kurumları tarafından tek başına veya diğer Meslek Odalarıyla işbirliğiyle kutlanması konusunda mutabık kaldık. 

   Yıl dönümü yaklaştıkça konuyu kendisine hatırlatmama rağmen gerekli hazırlıklar yapılmayınca ısrarla aramamın sonunda o gün ilimiz medyasıyla bir yemekte buluşarak 100. yılın kendilerine anlatılmasına karar verdik. 

      O gün gelip çattığında maalesef bu konuda da gereken yapılmadı. 

     Bugün yerimiz dolmasına rağmen Aksaray’ın mutlu istikbalinin sağlanmasındaki umursamazlığı tamamlayamadım. 

       Mevla’m izin verirse konumuza Pazartesi günü kaldığı yerden devam edeceğim. 

       Mutlu istikbalimiz için takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle. 

      Cuma’mız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

      Devamı Pazartesi’ye. 


Tarih: 15.10.2021 05:33

Ali Genç

 ORDU İL OLUŞUNUN 100. YILINI BİR ÇOK ETKİNLİKLE KUTLARKEN AKSARAY SINIFTA KALDI

 ORDU İL OLUŞUNUN 100. YILINI BİR ÇOK ETKİNLİKLE KUTLARKEN AKSARAY SINIFTA KALDI