Pandemi nedeni ile 2 yıldır yapılamayan Tarım Fuarı bu yıl geçen Çarşamba günü Aksaray Valiliği öncülüğünde Aksaray Belediyesi işbirliğinde Aksaray Tarım Platformunun koordinasyonu ile tertip edilen “Aksaray 6. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı” düzenlenen törenle açıldı. Açılan fuar önceki açılan fuarlar kadar yoğun ve görkemli değildi. Ama hazırlanışı güzeldi. Pazar Pazarı içerisine açılan fuara Tarım ve Hayvancılık Bakan yardımcısı Ebubekir Gizligider katılarak fuara destek oldular.

Fuarın açılışında farklı konuşmalar oldu. Vali Hamza Aydoğdu, “ tarım alet ve makine üreticisi, tohum ve gübre, hayvancılık ekipmanları ve yem karma, alternatif enerji ve gıda olmak üzere farklı sektörlerde, ulusal ve uluslararası ölçekte 250 firmanın fuara katıldı” dedi.

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Çiftçilerimiz yeter ki üretsin, eksin, diksin devletimiz sonuna kadar arkanızda. Sizleri ve bizleri bir takım korkulara sürüklemeye çalışanlar var. Avrupa'da birçok alanda üretim anlamında birinciyiz. Ancak halen bizim yapmamız gereken işler var. Artık nitelikli büyümeye geçeceğiz. Özellikle geçtiğimiz 2 yıl yaşadığımız pandemi sürecinde üretimin ne kadar önemli olduğunu anladık. Artık üretmezseniz yoksunuz. Paranız olsa da alamıyorsunuz. Önce üreteceğiz.

Aksaray tarımın merkezi, hayvancılığın merkezi, sütün merkezi , bereketin merkezi. Bizde inşallah bu bereketi daha iyi seviyelere çekmeye çalışacağız. Ekin, dikin. Sonunuza kadar arkanızdayız. Son yılların en verimli, en kazançlı yıllarını yaşayacaksınız çünkü hemen kuzeyimizdeki Ukrayna’daki gelişmeler, dünyadaki gıdaya olan talebin artışı ve bölgemizin inşallah bu noktadaki son yılların en bereketli yıllarını yaşayacağımızı düşünüyoruz.

Efendim ülkede buğday ve diğer hububat ihtiyacı savaş nedeni ile sıkıntıda diyenler var. Ne buğday ve ne de şeker sıkıntımız yok. Aksaray ayçiçeği üretiminde Türkiye birinci. Bunu siz devam ettirin, biz sonunuza kadar arkanızdayız. Yoncada Türkiye ikincisi, arpa, şeker pancarı, kabak , çavdar üretiminde Türkiye dördüncüsü . Buralarda da demek ki ileriye doğru girmemiz lazım. Eski ismiyle mamasın yeni ismiyle uluırmak burada ciddi bir alanın sulanması yaklaşık 21 bin 420 hektar alanının sulanması söz konusu be tabi ki kapalı alan. Burada da elimizden geleni yapacağız” dedi.

Tabi burada Sayın Bakan yardımcımız ülkemizin Buğday ihtiyacı yok derken Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde yol verilmeyen gemilerde Buğday ve diğer hububat olduğunu söyledi. Bir bilgi eksikliği olduğu kanaatindeyim.

Vali Aydoğdu ise, “Aksaray Türkiye’nin et ve süt üretiminin %20’sini tek başına karşılıyor. Hastalıktan ari işletme sayısında Türkiye birincisi, iki milyona yakın küçükbaş hayvan besliyor,387 bin hektar tarım arazisinin tamamını ekiyor ve Türkiye ekonomisine her yıl yaklaşık 20 milyara yakın katkı sunuyor. Yonca, patates, şeker pancarı, ayçiçeği, kabak çekirdeği, buğday gibi temel gıda ve hayvancılık bitkilerinde ya Türkiye birincisi ya da ikincisi, Türkiye’nin her yerine peynir satıyor, Kars’a kaz satan bir tarım şehrinden bahsediyoruz.

Bu potansiyeli geliştirerek bunu daha da yükseklere taşımak için hep birlikte gayret ediyoruz. 6. Düzenlenen tarım fuarında çiftçilerimize, bir yandan modern teknoloji ürünü tarım alet ve ekipmanlarını tanıtacağız, diğer yandan da tarım sektöründe alanında uzman kişilerle söyleşiler yapma ve kendilerini geliştirme fırsatı sunacağız’ dedi.

Belediye Başkanı Evren Dinçer’de yaptığı konuşmasında; Aksaray’ın tarım ve hayvancılık alanında Türkiye genelinde en önde gelen iller arasında bulunduğunu söyledi. Dinçer; 4 gün sürecek fuarda çiftçilerin yeni tarım aletlerini tanıyarak sektörde yeni uygulamalarla ilgili bilgi alışverişi yapacaklarını belirtti. Belediye Başkanı Dinçer; Aksaray’a daha büyük bir fuar ve kongre merkezi kazandırmak istediklerini bu konuda çalışmalarının sürdüğünü” söyledi.


28.05.2022 10:03:00

Erdogan Kaya

6 Tarım fuarında yaşananlar

6 Tarım fuarında yaşananlar