27 Mayıs 2017 yılında ilimize arıtma tesisinden akar gibi su akması sevinci yazısını kaleme almışım. Aradan geçen süre 7 yılın içerisinde. Hala baraj suyu içmeye devam ediyoruz. Su ile ilgili bildiğim kadarı ile çok büyük paralar harcanıp masraf yapıldı. Ama gelin görün bunca zamana rağmen suyla ilgili en ufak bir adım atılmadığı gibi bir cümlede olsun içme suyu konuşulmuyor. Kirli baraj suyunu içmeye devam ediyoruz. Ama sadece konuşulan içme suyu meselesi DSİ görevi imiş diye anlatılıyor. O gün ne yazmışız isterseniz bir göz atalım.
“İlimizin yıllardır düzenli bir içme suyu problemi devam edip giderken, bugüne kadar bir çözüme ulaşılmamıştır. Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı geldiği günden bugüne devam eden çalışmaları sonucu. Bağlıda açtığı kuyuların ilimize akması için yaptığı çalımalar temel atma ile sonuçlanmıştı. Tabi ister istemez temel atma sonunda genel olarak suyun akıbeti ile ilgili sorular soruluyor. Yazgı’nın verdiği bilgide içme suyu ile ilgili çalışmaların aksamadan devam ettiği açıklaması geldi.
Geçen hafta bu konuyu kendisine sorduğumuzda Ramazan ayında çalışmaları yerinde sizlere gezdireceğim müjdesini verdi. Su hayatımız için çok elzem ve önemlidir. Daha doğrusu olmazsa olmazımız, sağlıklı bir su sorunumuz olması aliyyun ala olur.
İnanın tahminime göre ben 15 yıl civarında çeşmeden su içmiyorum. İçme suyunu başka yerlerden getirerek içiyoruz. Bana göre Sayın Yazgı bir çok proje ve hayati çalışmalar yapıyor. Hiçbir şey yapmasa içme suyumuzu halletse heykeli dikilmeye yeterlidir.
Arıtma tesisi ve depolarla ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi. Şunu bilmek lazım artık bu şehir içilebilecek bir suya kavuşacaktır. Bizde inşallah su taşımadan kurtulup çeşmelerden rahat bir su içeceğiz. Sayın Yazgının arıtma ile ilgili yaptığı açıklamada ise şu görüşlere yer vermiştir:
“ İçme suyu projemizde geçtiğimiz ay DSİ Genel Müdürlüğünde sözleşmesine iştirak ettiğimiz son sistem modern arıtma tesisinin kurulması çalışmalarını yerinde inceledik. Temel kazı çalışmaları başladı. Su projesinin en kritik ve en önemli parçası bu arıtma tesisimizdir. Tesis Bağlıköy´de bulunan mevcut arıtma tesisinin yanına 20 bin metrekare arazi üzerine kurulacak. Tesisin elektrik ihtiyacının bir kısmı, kurulacak güneş enerji panelleri ile sağlanacak. Bu sayede tesiste elektrik tasarrufu da sağlanacak.
Yeraltı kaynaklarından sağlanan su, Arıtma Tesisi ´ne gelecek ve burada deniz suyunu bile arıtabilecek ultrafiltrasyon ve ters ozmoz sistemi ile arıtılacak. Su arıtıldıktan sonra evimizdeki çeşmelerimizden damacana suyu kalitesinde suyu içebileceğiz” dedi.
İşin sevindirici bir tarafı sağlıklı ve modern arıtmanın yapılması. Su kesintisi ve arıza olduğunda şehre birkaç gün su verilebilecek depoların yapılması. Su şebekesine döşenmesi düşünülen boruların çelik borulardan olması insanın içini rahatlatıyor.
Mevcut çeşmemizden akan suyu bazı tanıdıklar abdest almakta bile kullanmıyor. Tabi bu birazda endişe konusundan kaynaklanıyor. Ama yeni yapılacak sistem bu endişeleri ortadan kaldıracaktır. Mevcut arıtma tesisinin kullanılmaması en güzel gelişmedir.
Bu çalışma ve anlatımlar çok güzelde 7 senedir ne gibi bir gelişme oldu? Yapılan çalışma ve emekler kaderine mi terk edildi? Sorulduğunda konu DSİ ait sözü boş laflar. Bu içme suyu Belediyenin aslı görevidir, işi takip edeceksin vatandaşa en kısa zamanda suyu içireceksin.
Kimse sorumluluktan kaçarak bu konu DSİ diye konuyu üzerinden atamaz. Belediye Başkanı ve devlet yetkilileri topu taca atamaz, işi takip ederek suyu vatandaşa içirmek zorunda. Kimseden de ses çıkmamaktadır, konuyu yeniden gündeme getirelim suyumuzu kim akıtacaksa akıtsın. Yapılan yatırımlar çürümeye terk edilmesin.


21.06.2022 20:48:00

Erdogan Kaya

2017 yılında içme suyu sevincimiz

2017 yılında içme suyu sevincimiz