Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

Doktorluk kutsal meslek dallarımızın başında gelir. Toplumdaki saygınlığı da buradan gelmektedir. M. Kemal Atatürk’ün bu sözü bile doktorluk mesleğine verilen değeri gösterir: “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz.” 

Ne yazık ki günümüzde doktorlar başta olmak üzere tüm tıp meslek erbabına; gereken değer verilmediği gibi onları rencide eden söz ve davranışlarda bulunulmaktadır. 

Onlar değil miydi Pandemi sürecinde canlarını ortaya koyarak görev yapan. Ülkemizde sayıları zaten yetersiz olan doktorlarımızı yurt dışına kaçmaya muhtaç etmek ne kadar yanlışsa yurt dışından doktor ithal etmek de o kadar yanlıştır. Yurt dışında ikamet eden yakınlarımızdan çok duyuyoruz. “Siz tedavinizi Türkiye’de alın çok bilgili doktor ve doktor cerrahlarınız var” diyen yabancı doktorları. 

Ayrıca yabancı doktorlar neden Türkiye’yi tercih etsin ki; sanki onlara aldıklarının kat be kat fazlasını mı vereceğiz? 

Buradan sağlık bakanımıza birkaç ricam ve önerim var:

• Tıp fakültelerindeki kontenjanları arttırın. Türk gençliği Tıp okuyacak kadar zekaya sahiptir. Yıllarca bu yapılmadı. Bunun nedeninin de ne kadar doktor sayısı az olursa meslek değerlenir tezi olduğunu düşünüyorum.

• Lütfen şu HASTANE adını eskiden olduğu gibi ŞİFAHANE olarak değiştiriniz. Bir de Doktor yerine Hekim adına dönülürse daha anlamlı olur. (Mühendislik alanında Doktora yapıp Doktor unvanını aldığımda baba ocağında bunu duyan hasta komşularımız benden muayene olmak istediler.)

*Ülkemde ne kadar kabul görür bilemem ama Dünya Sağlık Örgütü’ne sesleniyorum: Bu yılın: “Dünya Tıp İnsanlarına Sevgi. Saygı ve Minnet Yılı.” Olarak ilan edilip;  farkındalık yaratılsın.

Bu vesileyle tüm dünya atıp insanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını sevgi ve saygılarımla kutluyorum.

Sevgi ve Saygılarımla

 

 

 


13.03.2022 11:44:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı