Büyük bir moral ve hizmet aşkıyla göreve başladığını gözetlediğimiz, Aksaray valisi Hamza Aydoğdu’nun dağ sporları ve Yamaç Paraşütü sporunun, Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda en önemli eksiği olan GÜNEY uçuşu, araç ve malzeme ihtiyacını çözmesini umut ediyoruz.

Dünya Hava Sporları Federasyonu ve Dünya Yamaç Paraşütü Federasyonu başkanlarının dört gözle bekledikleri Aksaray’daki yarışmalarda GÜNEY uçuşunun olmasıdır.  Yönetmelik gereği Dünya yamaç paraşütü şampiyonalarının yapılabilmesi için o yerde dört yöne de uçuşun olması mecburiyetidir.

 Yamaç paraşütü sporu için Hasan Dağı Dünya’da ilk ÜÇ’e Türkiye’de ise BİRİNCİ sıraya giriyor. Ne yazik ki Hasan dağımızın Güney uçuşu yoktur. Bu eksiğimizi, engeller kaldırıldığında, Ekecik ve Sinandı dağlarımız karşılayacak durumdadır. 

Ekecik Dağının zirvesine yol mevcut, sadece pilotlar için kalkış alanı gerekmektedir. Kalkış alanı ise bir dozerin en fazla bir gün çalışması ile yapılacak bir alandır. Uçuş yapılamama gerekçesi, zirvede askeri radarların olması. Oniki yıldır, askeriyeyle konu çözülememiştir.

Askeri bakımdan gerçekten zirveden pilotların uçması mahsurlu ise, zirveye çıkmadan, mevcut yol üzerinde 300-500 metre yükseklikte bir kalkış alanı yapılması da yeterli olacaktır, pilotlar buradanda rahatça uçabilirler.

Şayet ikinci öneri de gerçekten mahsurlu ise, Sinandı Dağının yüksekliği konumu ve zirveye kadar yapılı yolu olması nedeniyle pilotların her yöne uçmasına gayet müsaittir. Ne yazik ki sınandı Dağının zirvesi de birinci derece SİT alanı içine alındığı ileri sürülerek, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan izin alınamamıştır. Hâlbuki tarihi dokuya zarar vermeden 40-50 metre kare bir alan bile yeter.

AKHAS; Aksaray Hava Sporları Kulübü Derneğinin kurucu başkanı ve üç yılda elinden geleni yapmaya çalışan birisi olarak, valimiz Hamza Aydoğdu’ya önerimiz, Yamaç Paraşütü sporunun, Ulusal ve Uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi için kesinlikle GÜNEY UÇUŞUNU çözmesidir.

Daha evvelki yazılarımızda, Hasan Dağı, Ekecik ve Sinandı dağlarının her çeşit dağ sporlarına müsait olmasının yanında halkımızın rahatça piknik yapabilecekleri mekânlar oluşturularak, insanlarımızın bol oksijenli dağlarımızda dinleneceğini ve huzur bulacağını ifade etmiştik.

Vali Bey görmüş veya duymuş olabilir, Ordu ilimizde bulunan Boz Tepeden Allah aşkına bizim dağlarımızın kalır yeri neresidir? Bizzat gördüm, her gün binlerce, cumartesi Pazar günü on binlerce insan Boz Tepede dinlenerek mutlu oluyor. Aksaraylının, Orduludan kalır yeri neresidir?

31 yıldır ciddi şekilde el atılmayan dağlarımıza Hamza Aydoğdu valimizin el atarak, dağ sporlarına, halkımıza ve turizme kalıcı hizmet yapmasını bekliyoruz. Üç dağımıza, yapılan hizmetin Vali Hamza Aydoğdu’nun ismini onlarca yıl yaşatacağından eminim.

 Hasan Dağı ile Ekecik ve Sınandı Dağları arasında kalan Aksaray, dağlarında yapılan Yamaç Paraşütü, dağcılık, kayak, tırmanış, balon sporlarından faydalanıp yüzünün gülmesi belki bu dönem olur. Dilek ve temennimiz böyle, hayal gerçekten önce gelir diyorlar, bizde böyle hayal ediyoruz.  
       Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.


21.07.2020 00:44:00

Rasim Gül

12 YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN, GÜNEY UÇUŞU