Yüksek teknolojili ihracatta güçlü artış

Yüksek teknolojili ihracatta güçlü artış

Yüksek teknolojili ihracatta güçlü artış

Türkiye’nin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 2025 yılında yüzde 10,8 artarak 112 milyar dolara ulaştı. Bu ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 43,5 oldu.

ANKARA (İGFA) - Küresel ölçekte artan rekabet ve hızlanan teknolojik dönüşüm süreci kapsamında Türkiye, ekonominin teknoloji düzeyini yükseltmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bu doğrultuda, 2025 yılında orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artışla 112 milyar dolara yükseldi. Söz konusu ürünlerin toplam imalat sanayi ihracatı içindeki payı ise yüzde 43,5 olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre son 23 yılda elde edilen kazanımların daha da ileri taşınması hedeflenirken, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi (HAMLE) Programı, Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK), HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ve savunma sanayisindeki atılımların bu artışta önemli rol oynadığı belirtildi.

Bakanlık, teknolojik kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla Ar-Ge ve inovasyon odaklı üretimi destekleyen tasarım, markalaşma, Turquality ve Ur-Ge projelerine yönelik desteklerini sürdürürken, Ayrıca Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Proje Desteği, Yeşil Mutabakata Uyum (Responsible®) Programı, fuar ve pazara giriş destekleri ile e-ihracat uygulamalarıyla özellikle KOBİ’lerin ihracatta daha etkin rol alması hedefledi.

Açıklamada, söz konusu destek mekanizmalarıyla Türkiye’nin yüksek katma değerli ve teknoloji odaklı ihracatının önümüzdeki dönemde daha da artacağı vurgulandı.



TENMAK araştırmacılara gelir payı müjdesi... Buluş ve teknolojilerden yüzde 50'ye varan pay!
Zafer Partisi’nden ekonomik eleştiri
Anayasa Mahkemesi'nden bireysel başvuru kararları
Ücretli çalışan 15,5 milyona ulaştı
Hizmet üretimi yıllık yüzde 0,4 azaldı... Bilgi iletişim ve konaklamada artış var
Şehit ve gazilerin mirasçılarına 'İstiklal Madalyası' kararı Resmi Gazete’de
Aksaray’da yasa dışı avcılığa 25 bin lira ceza
Ankara Keçiören'de öğrencilere çevre bilinci eğitimi
TESK Başkanı Palandöken’den bayram trafiği uyarısı
18 milyon öğrenci ara tatile çıkıyor... Tatil kitapları erişime açıldı
Bakan Uraloğlu: Deprem sonrası ulaşım ve haberleşmede aksama yok
Meteoroloji’den çığ ve toz taşınımı uyarısı
Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi taviz değil, milli diriliştir
DMM'den THY iddialarına yanıt
BM Genel Sekreteri Guterres’e Atatürk Uluslararası Barış Ödülü
  • Cuma 8 ° / 5 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 6.6 ° false