Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Yerli ve milli buğdayın Aksaray’da ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor

Yerli ve milli buğdayın Aksaray’da ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor

Yerli ve milli buğdayın Aksaray’da ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor

Aksaray’da deneme üretimi yapılan ekmeklik buğdayın hasadı düzenlenen tarla gününde gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM)  yürütülen ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ programı kapsamında ‘Halis’ adı verilen ekmeklik buğdayın deneme üretimi hasat edildi.

Aksaray merkeze bağlı Gökçe köyünde Mustafa Uz adlı çiftçiye ait 6 dekar alanda deneme ekimi yapılan buğdayın hasat töreninde konuşan Vali Aydoğdu; ‘Halis’ ekmeklik buğdayın Aksaray iklim şartlarına uygun rekoltesi yüksek ve tüm standartlarda ekmek olmaya uygun bir özellik taşıdığını söyledi.

Yerli ve milli buğdayın yeni ekim sezonunda Aksaray’da ekimi için çiftçilerin teşvik edileceğini ifade eden Vali Aydoğdu; “Un verimi, rekolte değeri ile yerli buğday çeşidi olan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın deneme ekimi Tarım müdürlüğümüz kontrolünde yapıldı. Dekar başına normal şartlarda 300-400 kg alınırken yeni ürün çeşidi olan ‘Halis’ buğday da bu 1.200 kg’a ulaşıyor. Bunu Aksaray’da yaygınlaştıracağız. Yüzde yüz yerli ve milli yeni buğday çeşidimiz hayırlı uğurlu olsun”dedi.

-Alternatif ürünler denemeliyiz

Milli ve yerli olarak ekimi yapılan halis buğdayın hasadını hep birlikte yaptıklarını anlatan Vali Aydoğdu; konuşmasında zamanın hızlı aktığını bu nedenle zamanın ruhuna göre hareket edilmesinin büyük önem taşıdığın söyledi.

Vali Aydoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada şunu görmemiz gerekiyor. Dünya değişiyor, sistemler değişiyor. Bizim bürokrasi olarak, kurumlar olarak, esnek hareket etmemiz gerekiyor. Geçmiş beş yıl içerisinde popüler olan on meslekten altısı şimdi artık yok. Bu ne anlama geliyor? Artık biz de topraklarımızda alternatif ürünler denemeliyiz. Bizimde içinde bulunduğumuz Konya Ovası çok ciddi anlamda su krizi ile karşı karşı. O zaman en az su alan ürünlerden en çok nasıl verim alabiliriz bunun da yollarını birlikte araştırmalıyız”

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav ise yaptığı konuşmasında; Aksaray’da 2022 yılı hububat hasat döneminin devam ettiğini 2021 yılı verilerine göre 2022 hasat döneminde arpa, buğday ve çavdarda yüzde 15’lik verim artışı olduğunu söyledi. Deneme üretimi yapılan yerli ekmeklik buğdayın un sanayinin kaliteli ekmeklik buğday ihtiyacını karşılayacak önemli bir yerli buğday çeşidi olduğunu kaydeden Saklav; yüksek rekoltesi ile ‘halis’ yerli buğdayın Aksaray da sulu arazilerde tüm çiftçiler tarafından ekilebilecek bir ürün olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından üretici Mustafa Uz’a ait 6 dekar alanda deneme ekimi yapılan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın hasatı gerçekleştirildi.

Hasat için düzenlenen tarla günü programına Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, Tarım ve Ormal İl Müdürü Bülent Saklav, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, birim müdürleri, protokol mensupları ile çiftçiler katıldı



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli