Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Teminat mektuplarına sigorta şirketleri kefalet senetleri eklendi, denetim süreçleri kolaylaştırıldı.

ANKARA (İGFA) - 30 Mayıs 2025 tarihli ve 32915 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yapı denetim süreçlerinde önemli düzenlemeler yapıldı.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gire değişiklik yönetmeliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan değişikliklerin denetimlerin etkinliğini artırması ve esneklik sağlaması hedefledi.

Söz konusu yönetmelikte başlıca öne çıkan değişiklikler şöyle:

Teminat Mektubu: Banka teminat mektuplarına ek olarak, sigorta şirketlerinin kefalet senetleri de kabul edilecek. Teminat tutarları, 2026’dan itibaren Yİ-ÜFE ve TÜFE ortalamasına göre güncellenecek.

Denetim Sınırları: Yapı denetim kuruluşları, 500 metrekareye kadar işlerde bir ek işle yetki sınırını aşabilecek, ancak sınır altına düşene kadar yeni iş alamayacak.

İl Dışı Görevlendirme: Elektronik ortamda görevlendirilebilen yapı denetim kuruluşları, diğer illerde de çalışabilecek. Ancak, denetim elemanlarının yerleşim yeri ilgili il olmalı.

Hizmet Sözleşmesi Feshi: 3 ay başlanmayan veya devam etmeyen işlerde, keyfi denetimden kaçınılması gibi durumlarda sözleşme feshedilebilecek.

Hizmet Bedeli: 500 metrekareye kadar işlerde bedel oranı yüzde 3,5’e kadar artırılabilecek. Birim maliyetler, 2026’dan itibaren Yİ-ÜFE ve TÜFE ortalamasıyla güncellenecek. Güçlendirme işlerinde hizmet bedeli, toplam bedelin yüzde 25’inden az olmayacak.

İnşaat Alanı Hesaplama: Yeni yapılar, güçlendirme ve ruhsatsız işler için inşaat alanı hesaplama yöntemleri netleştirildi.

2019-2025 arası sözleşmesi devam eden işlerde, 2025 sonuna kadar yeni birim maliyetler kullanılacağı bildirilirken, bazı formlar güncellendi.

Söz konusu değişiklik yönetmeliğinin tamamına ulaşmak için tıklayabilirsiniz



ABB’den Başkentlilere özel ücretsiz sanat kursları
Aksaray’da 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: “Çocukluk Bizde Kalsın”
Jandarma Teşkilatı'nın 186. Kuruluş Yıl Dönümü Aksaray’da Törenle Kutlandı
YÖK'ten istihdam hamlesi
Jandarma'dan dev operasyon! 12,5 milyon liralık kenevir yakalandı
AK Parti Aksaray Kadın Kolları’nda Şenay Demir Dönemi Sona Erdi
Aksaray’da Kitap Konakları ve Millet Kıraathanesi, YKS Öncesi Öğrencilerin Uğrak Noktası Oldu
Akaryakıta İran-İsrail savaşı zammı
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’tan Hasat Öncesi Yangın Uyarısı: "Tüm Vatandaşlarımızdan Özel Hassasiyet Bekliyoruz"
Bulgaristan Ankara Büyükelçiliğinde muhteşem bir defile
Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Ankara Etimesgut Belediyesi: Kene değil, endişeye gerek yok
Devlet korumasındaki gençlere kamuda iş fırsatı... 608 genç daha kamuya atandı
TÜHİS kamu işçileri için ilk teklifini sundu... TÜRK-İŞ teklifi yetersiz buldu!
Ankara Büyükşehir'den kene tehlikesine karşı uyarı
  • Cumartesi 30 ° / 17.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 22.8 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 11.1 ° Güneşli