Vergi uzlaşmalarında yeni dönem... Yetkili komisyonlar yeniden belirlendi

Vergi uzlaşmalarında yeni dönem... Yetkili komisyonlar yeniden belirlendi

Vergi uzlaşmalarında yeni dönem... Yetkili komisyonlar yeniden belirlendi

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 592), Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle uzlaşma komisyonlarının yetki sınırları ve işleyişi netleştirildi.

ANKARA (İGFA) - Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 592)” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Düzenleme ile vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin uzlaşma süreçlerinde yetkili komisyonların belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Tebliğe göre, vergi dairesi uzlaşma komisyonlarının yetkisini aşan başvurular sırasıyla defterdarlık, Vergi Daireleri Koordinasyon Uzlaşma Komisyonu ve Merkezi Uzlaşma Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Uzlaşma görüşmelerinde yetkili komisyon, ceza tutarı esas alınarak belirlenecek.

Aynı mükellef hakkında birden fazla ceza bulunması durumunda ise en yüksek tutarlı ceza dikkate alınacak ve tüm uzlaşma talepleri bu tutara göre belirlenen komisyon tarafından ele alınacak.

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da benzer bir sistem öngörülürken, bu cezaların uzlaşma kapsamına girip girmediği yeniden değerleme oranına göre artırılan tutarlar üzerinden belirlenecek.

2026 yılı için söz konusu alt sınırın 40 bin lira olarak uygulanacağı ifade edildi. Tebliğde ayrıca, uzlaşma komisyonlarının yetki sınırlarının iller veya il grupları bazında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenebileceği kaydedildi.

Söz konusu tebliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz



Türkiye genelinde otizm farkındalığı Nisan ayı boyunca sürecek
Ankara–Bolu hattında kar mesaisi
Bakan Şimşek’ten beyan uyarısı: Gönüllü uyum şart!
Cezayirli Gazi Hasan Paşa’ya vefa... Kabristanlık yenileniyor, müze gemi projesi tamamlanıyor
DMM’den “Koşuyolu Hastanesi Satılıyor” iddialarına yalanlama
Bakan Kurum: Sıfır atık tercih değil, mecburiyettir
Vergi uzlaşmalarında yeni dönem... Yetkili komisyonlar yeniden belirlendi
3,3 milyondan fazla Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlendi
MEB'den özel eğitim öğrencilerine sağlık beslenme kılavuzu
Türkiye doğal gazda depolama gücünü artırıyor... Hedef yüzde 20 kapasite
Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi
Ankara Keçiören’de gençlere çok yönlü destek
Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI
ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE
  • Pazar 9.3 ° / 8.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 8.9 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 11.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı