Tütünle mücadelede standartlar yükseldi! Sigara bırakma birimlerinde yeni dönem

Tütünle mücadelede standartlar yükseldi! Sigara bırakma birimlerinde yeni dönem

Tütünle mücadelede standartlar yükseldi! Sigara bırakma birimlerinde yeni dönem

Tütün Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Birimleri Hakkındaki Yönetmelik'te değişikliğe giden Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmelikle; birimlerin kuruluşu, personel ve ekipman standartlarını daha etkili hale getirmeyi amaçlarken, eğitim süreci ve kurulum izinleri de yenilendi.

ANKARA (İGFA) - Sağlık Bakanlığı, 23 Kasım 2011 tarihli Tütün Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Birimleri Hakkında Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yaptı.

Bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme, birimlerin kuruluşu, personeli, ekipmanları ve eğitim süreçlerini güncelledi.

Değişiklikler, sigara bırakma hizmetlerini daha etkin hale getirmeyi ve standartları yükseltmeyi hedefliyor.

KURULUŞ VE İZİN SÜRECİ GÜNCELLENDİ

Buna göre yönetmeliğin 9. maddesi değiştirilerek, birimler mevcut polikliniklerde veya müstakil olarak kurulabilecek. Aile hekimliği birimlerinde hekim talebi ve müdürlük onayıyla açılacak. Mobil veya geçici yerinde sigara bırakma birimleri, müdürlükçe doğrudan kurulabilecek; malzeme ve personel standartları Bakanlıkça belirlenecek.maddede, il değerlendirme komisyonu halk sağlığı hizmetleri başkan yardımcısı başkanlığında 3 üyeden oluşacak.

12. maddede, uygun başvuru için açılış izni belgesi müdürlükçe verilecek ve Bakanlığa bildirilecek.

Birimlerde asgari bir sağlık personeli (tercihen hemşire, ebe, sağlık memuru) zorunlu hale getirildi; eğitimli personel tercih edilecek. Tıbbi sekreter ve psikolog isteğe bağlı olacak.

Katılım belgesi sonrası her 3 yılda bir güncelleme eğitimi zorunlu kılınırken, uzaktan sağlık eğitim programında en az yüzde 70 başarı şartı getirildi. Başarısız olanların belgesi askıya alınacak, eğitim tamamlandıktan sonra hizmete devam edilebilecek. Mevcut katılım belgesi sahipleri de yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 3 yıl içinde güncelleme eğitimini tamamlayacak.

Söz konusu yönetmelik değişikliğinin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz



Konya potada yenilmezlik serisini 5'e çıkardı
Ticaret'te 'kanatlı' operasyon! Gürbulak'ta 85 'Cancan' ele geçirildi
Tokat’ta işçi mağduriyetine AK Parti'den etkili mesai
Cumhurbaşkanlığı'na yeni daire başkanlığı kuruldu
Adapazarı-Serdivan Tramvay Hattı 2025’te başlıyor
Ankara Keçiören'de söz vatandaşın
İzmir'de ormanda yaşayan aile otele yerleştirildi!
Aksaray’da Üniversite Öğrencilerine 79 Milyon TL’lik Destek: İŞKUR Gençlik Programı Başladı
Tütünle mücadelede standartlar yükseldi! Sigara bırakma birimlerinde yeni dönem
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akkuyu’da ilk elektrik yakında... Sakarya Gazı 2028'de 16 milyon hanede
Ortaköy’de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kilo Esrar Ele Geçirildi
Türkiye'nin 4 uluslararası anlaşması 'Resmi'leşti
Konut satışları Eylül'de arttı! İstanbul konutta yine başı çekti!
Aksaray’da Traktör Kazası: 24 Yaşındaki Genç Çiftçi Hayatını Kaybetti
"Change araç" şebekelerine darbe! 9 ayda 407 gözaltı
  • Perşembe 16.5 ° / 13.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.5 ° / 13.5 ° false
  • Cumartesi 18.7 ° / 15.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı