Tarih: 21.06.2014 00:00

Türkçe Konuşanlar İngilizce Öğrenme Açısından Şanslı

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin (İİBF) düzenlediği “Felsefe Toplantıları” devam ediyor. Toplantıların dördüncüsünde Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kızıldağ, “Kim Korkar Yabancı Dil Öğrenmekten?” konulu bir sunum yaptı.

 

Yabancı dil öğreniminde yaşanan sorunların temelinde “uyaran yoksunluğu” olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kızıldağ, gerçekleştirdiği sunumun “Türkiye’de neden İngilizce öğrenemiyoruz?” sorusu üzerine ortaya çıktığını söyledi. Bu sorunun cevabının yıllar içinde değişip, evrimleştiğini kaydeden Kızıldağ, beyinde mekanizmanın tamam olduğunu ancak ikinci dil öğreniminde uyaran yoksunluğu yaşandığını belirterek, “Yapılan araştırmaların ardından beynin solundaki şakağa yakın kısımda ve sol kulağın arka kısmında dil öğrenimiyle ilgili iki bölgenin varlığı ortaya çıktı. Bu iki bölgenin keşfi tesadüfî gibi görünse de, aslında dil bozukluklarıyla belirlendi. Mekanizmanın çalışması için belirli bir yaşa kadar beyne girdi olması gerekiyor. Üstelik bu girdiler sadece ikinci dil için değil, anadil için de önemli. Yani girdi olmadığında mekanizma yeterince iyi çalışamıyor” dedi. Anadilin telaffuz açısından çok önemli olduğuna değinen Kızıldağ, Türkçede “ö,j,ğ” gibi seslerin olduğunu ve bu nedenle Türkçe konuşanları İngilizce öğrenme açısından şanslı gördüğünü vurguladı.

 

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kızıldağ, ergenlik çağına kadar kişinin ses düzeneğinin kendi anadiline adaptasyon gösterdiği için telaffuzda yüzde yüz başarının beklenemeyeceğini de ifade etti. Konferansı öğrenciler ve akademisyenler izledi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —