TÜBİTAK destekli proje ile çömlek peyniri geleceğe taşınacak

TÜBİTAK destekli proje ile çömlek peyniri geleceğe taşınacak

TÜBİTAK destekli proje ile çömlek peyniri geleceğe taşınacak

ASÜ’lü akademisyenler, geleneksel çömlek peynirini patentlenebilir, standardize ve hijyenik bir ürün hâline getirmek için çalışıyor. TÜBİTAK destekli proje ile çömlek peyniri pazarda rekabetçi yerel ürün olarak öne çıkabilecek

Yüzyıllardır İç Anadolu’nun Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir gibi illerinde üretilen çömlek peyniri, bugün yalnızca bir gıda ürünü değil, kültürel bir miras olarak yaşatılmaya devam ediyor. 

Ancak bu geleneği sürdüren ender merkezlerden biri olan Nevşehir, doğal mağaraları ve geleneksel çömlek üretimini hâlâ yaşatıyor olması sayesinde bu eşsiz peynirin geleceğine ev sahipliği yapıyor. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Furkan Aydın yürütücülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi H. İbrahim Kahve, yüksek lisans öğrencisi Necati Yurtbilir ile lisans bursiyerlerinin katkılarıyla yürütülen TÜBİTAK destekli proje, çiğ sütten üretilen çömlek peynirinin bilimsel açıdan güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde geleceğe taşınmasını amaçlıyor.

Nevşehir Çömlek Peyniri Yerel Ürün Olarak Öne Çıkabilecek

"Nevşehir Çömlek Peynirinde Starter Kültür Olarak Kullanılabilecek Güvenli Laktik Asit Bakterilerinin Belirlenmesi ve Karakterizasyonu" başlıklı bu proje kapsamında, geleneksel üretim tekniklerinin mikrobiyolojik riskleri kontrol altına alınarak, pastörize sütten güvenli üretim için fonksiyonel ve güvenilir starter kültürler geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kültürler yalnızca ürün güvenliğini artırmakla kalmayacak; aynı zamanda patent, faydalı model veya üretim izni gibi ticarileşme olanaklarını da beraberinde getirebilecek. Böylece Nevşehir çömlek peyniri, ulusal ve uluslararası pazarda rekabetçi bir yerel ürün olarak öne çıkabilecek. Toplumsal açıdan da güçlü bir etki hedefleyen projeyle, bölgedeki üreticiler hijyen ve peynir teknolojisi konularında bilinçlendirilecek; geleneksel üretimdeki güvenlik ve standardizasyon sorunlarına bilimsel çözümler sunulacak. Üniversite-sanayi iş birliklerini destekleyen proje, gıda güvenliği ve fermente süt ürünleri alanında yenilikçi uygulamaların da önünü açacak.Şu anda üretimi tamamlanan peynir örneklerinde analizler devam ederken, projenin hem bilimsel hem de toplumsal anlamda önemli çıktılar üretmesi bekleniyor.



Mühendis TEK-SEN Enerji'den maaş zamlarına tepki
Pençe-Kilit’te acı artış: Şehidimiz 12'ye yükseldi!
Aksaray’da İnşaattan Düşen İşçi Hayatını Kaybetti
Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde Feci İş Kazası: 1 Ölü, 3 Yaralı
Sarıyahşili Askerimiz Denizde Boğuldu
Anadolu Rüyası’ndan unutulmaz kültür gecesi
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, subay ve astsubay öğrenci alacak
Uluslararası dev operasyon! 15 suçlu Türkiye'ye getirildi
Keçiören'de üretici pazarları 15 Temmuz’da açılıyor
Gümrük denetimlerinde 5,9 milyar TL'lik rekor ceza
Ticaret'ten ilk yarıyıl denetim bilançosu... Rekor denetim: 1,5 milyar TL ceza
Sıcak hava tatilcileri Akçakoca’ya çekti
Metan Gazı Faciası: 3 Asker Daha Şehit Oldu Şehit Sayısı 8’e Yükseldi
TÜBİTAK destekli proje ile çömlek peyniri geleceğe taşınacak
ASÜ’den sağlık alanında anlamlı iş birliği
  • Pazartesi 31.8 ° / 14.8 ° Güneşli
  • Salı 34.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.8 ° / 17.1 ° Güneşli