Ticaret Bakanlığı: Patates 25 lira değil

Ticaret Bakanlığı: Patates 25 lira değil

Ticaret Bakanlığı: Patates 25 lira değil

Ticaret Bakanlığı tarafından, "Patatesin 3 ulusal zincir markette ortalama perakende satış fiyatı 12,75 lira seviyesinde olup, kamuoyunda yer alan 25 lira gibi rakamlar genel piyasa fiyatlarını yansıtmamaktadır." açıklaması yapıldı.

ANKARA (İGFA) - Ticaret Bakanlığı'ndan sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Kamuoyunda ve sosyal medya mecralarında, kaynak olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) gösterildiği bir haberde; patatesin üretici ve market fiyatları arasında yüksek oranlı farklar bulunduğuna ilişkin çeşitli paylaşımlar yapılmaktadır. Bazı platformlarda, üreticide 5 TL olan patatesin market raflarında 25 TL’ye satıldığı iddia edilerek fiyat farkının yüzde 382’ye ulaştığı öne sürülmektedir.

Ticaret Bakanlığı olarak; vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi, spekülatif paylaşımların önlenmesi ve piyasalarda fiyat istikrarının korunması amacıyla aşağıdaki hususların bilinmesini kamuoyuna saygıyla duyururuz:

⁠Ticaret Bakanlığımızın saha denetimleri ve zincir marketlerden alınan resmi veriler doğrultusunda patatesin 3 ulusal zincir markette ortalama perakende satış fiyatı 12,75 TL seviyesinde olup, kamuoyunda yer alan “25 TL” gibi rakamlar genel piyasa fiyatlarını yansıtmamaktadır. •⁠ ⁠Üretici ile market arasındaki fiyat farklarının takibi düzenli olarak yapılmakta; arz-talep dengesi, nakliye maliyetleri, depolama giderleri ve komisyoncu payları gibi etkenler detaylı olarak analiz edilmektedir.

⁠Haksız fiyat artışları, stokçuluk ve tüketici aleyhine spekülatif uygulamalara karşı Ticaret Bakanlığımıza bağlı ekipler tarafından ülke genelinde etkin denetimler yürütülmekte olup, mevzuata aykırı durumlarda gerekli idari yaptırımlar kararlılıkla uygulanmaktadır.

⁠Tedarik zincirinin her aşamasında şeffaflık ilkesini esas alarak, üreticiden tüketiciye kadar uzanan süreçte fiyat oluşumlarının sağlıklı ve adil şekilde gerçekleşmesi için, ilgili kurumlar ve sektör paydaşlarıyla koordinasyon içinde çalışmalarımız sürmektedir. Vatandaşlarımızdan, doğruluğu teyit edilmemiş bilgi ve paylaşımlara itibar etmemelerini, resmi açıklamalarımızı takip etmelerini önemle rica ederiz. Ticaret Bakanlığı olarak, hem üreticimizin emeğini korumaya hem de vatandaşlarımızın uygun fiyatlarla temel gıdaya erişimini sağlamaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." denildi.



Ankara Keçiören'de örnek uygulama
Yurt genelinde yağış beklenmiyor
Karabağlar Belediyesi’nden Çin’e uluslararası işbirliği ziyareti
ÇOGEP etkinliğiyle gençlere destek, kursiyerlere sertifika
Ticaret Bakanlığı: Patates 25 lira değil
Hakan Fidan: Ön saflarda mücadele edeceğiz
ASKİ'li sporculardan Başkan Yavaş'a ziyaret
ABB'den 3 bin 269 kişiye aşı
CHP'li Vekil'den bütçe açıklaması
Konut var, alan yok!
ABB'den Başkent'e yeni bir kültür merkezi
Jandarma'dan 31 ilde FETÖ operasyonu! 50 tutuklama
Aksaray Belediyesi’nden Örnek Proje: “Atığı Bastona Dönüştür, Hayata Işık Tut”
Yurtta bugün hava durumu nasıl olacak?
2 ilin Milli Eğitim Müdürü görevden alındı
  • Pazar 18.1 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.2 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Salı 18.5 ° / 15.4 ° Güneşli