TEMA'dan COP30 değerlendirmesi: COP30 çözüm değil, erteleme üretti!

TEMA

TEMA'dan COP30 değerlendirmesi: COP30 çözüm değil, erteleme üretti!

TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, COP30’un fosil yakıt lobilerinin etkisi altında kaldığını, iklim hedeflerinin yetersiz olduğunu ve adil geçiş ile iklim finansmanında somut adımlar atılamadığını vurguladı.

ANKARA (İGFA) - TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Taraflar Konferansı (COP30) ile ilgili değerlendirmesinde, sürecin giderek tıkandığını ve ülkelerin gerekli adımları atmaktan kaçındığını söyledi.

COP30’un en dikkat çeken tarafı, zirveye 1.600’den fazla fosil yakıt lobicisinin katılması ve sürdürülebilirlik söylemi altında görünürlük kazanması oldu. Ataç, “Dünyanın geleceğini yakından ilgilendiren bir süreçte, fosil yakıt lobilerinin bu derece belirleyici bir aktör hâline gelmesi kabul edilemez” dedi.

1,5°C HEDEFİ HÂLÂ ULAŞILMAZ

Ataç, mevcut Ulusal Katkı Beyanları’nın (NDC) 2035’e kadar küresel emisyonları yalnızca yüzde 12 azaltacağını, oysa bilimsel verilerin yüzde 60 oranında düşüş gerektiğini belirtti. Türkiye’nin sunduğu NDC 3.0 planında ise hedeflerin yanıltıcı olduğunu vurgulayan Ataç, 2023’te 552 milyon tona yükselen emisyonların, 2035’te hâlâ artış göstereceğini açıkladı.

COP30’da iklim finansmanı konusunda talep edilen 300 milyar dolar yerine 120 milyar dolar hedefi belirlenmesi yetersiz bulundu. Adil Geçiş Mekanizması için ise herhangi bir finansman ayrılmadı ve sosyal risklerin metinlere eklenmesi talepleri karşılanmadı. Ataç, “Emisyonlar hızla düşmeden uyum politikaları etkili olamaz” uyarısında bulundu.

COP31 TÜRKİYE’DE: KARARLI ADIMLAR ZAMANI

Ataç, 2026’da Antalya’da gerçekleşecek COP31’in Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, “Ev sahipliği, bilime uygun, adil, şeffaf ve kömürden çıkışı içeren gerçek bir iklim politikası açıklamak için kaçırılmaması gereken bir fırsat” dedi.

TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, sözlerini şöyle tamamladı: “İklim krizi, gönüllü taahhütler ve belirsiz yol haritaları ile çözülemez. COP30’ta halkların ve toplulukların talepleri güçlü bir şekilde dile getirildi. COP31’de dünyanın dört bir yanından katılımcılarla Antalya’da gerçek bir dönüşümü başlatmak artık bir zorunluluk.”



TEMA'dan COP30 değerlendirmesi: COP30 çözüm değil, erteleme üretti!
KalDer Bursa'dan Gökkuşağı Cambridge International School'a ziyaret
531 firmaya Dahilde İşleme İzni verildi
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN DERBİ ÖNCESİ ÖRNEK DOSTLUK MESAJI
Kültür harcamaları 2024’te yüzde 83,3 arttı... Harcamalar 408 milyar TL'yi aştı
Ankara’da içme suyu güvenliği için dev yatırım
Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü... İnşaat zirvede, tarım sert düştü!
BAŞKAN AKTÜRK’ÜN ESNAF VE VATANDAŞ ZİYARETLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Kırmızı bülten operasyonu! 12 firari Türkiye'ye iade edildi!
Berkay, Türkiye turnesine çıkıyor... 'Evdeyiz Dede' konser serisi başladı
Ankara Keçiören'de gençlere sağlıklı yaşam eğitimi
Koruyucu aile hizmetine şoförlerden tam destek
Trabzon, Rize ve Artvin’de kuvvetli yağış bekleniyor
EGO’dan Ankara’ya yeni nesil sürüş eğitimi
İstanbul'da ters yönde gidip saldıran sürücüler yakalandı.. Yeni kanunla ağır yaptırımlar yolda
  • Pazartesi 12.7 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 12.7 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 13.4 ° / 9.6 ° Güneşli