Suni artışlara karşı devlet emlak ilan sitelerine müdahale etmeli!

Suni artışlara karşı devlet emlak ilan sitelerine müdahale etmeli!

Suni artışlara karşı devlet emlak ilan sitelerine müdahale etmeli!

Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ardından döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar sonrası emlak ilan fiyatlarında yapılan suni artışlar da dikkati çekti. Ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, devletin emlak ilan sitelerine müdahale etmesi gerektiğini savundu.

ANKARA (İGFA) - Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin ardından döviz kurlarında meydana gelen dalgalanmalar sonrasında, mülk sahipleri ve inşaat firmaları satılamamış gayrimenkul ilan fiyatlarını 1 günde yüzde 10 ile 20 arasında artırması kamuoyunda tartışılmaya başlandı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Ticaret Bakanlığına ve kamuoyuna seslenerek, "Devlet nasıl ki borsadaki spekülasyonları önleyici ve hızlı tedbirler aldığı gibi emlak ilan sitelerine de manipülasyonlara karşı ani müdahaleler de bulunmalı" dedi.

Borsada kritik durumlarda uygulanan ‘devre kesici sistemi’ ile yatırımcıların sınırı aşan fiyat dalgalanmalarından negatif yönde etkilenmesini durdurduğu gibi gayrimenkul sektöründe balon oluşmasının temel kaynağı olan ilan sitelerine aynı sistem uygulanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, "Dünyada en almanın en zor olduğu ülkenin Türkiye olmasının nedeni talepten değil, ilanlarda yapılan suni artışlarının domino etkisi yaratmasıyla oluşan konut balondur. Ticaret Bakanlığının araba ilanlarına getirdiği barikatlar, araba balonunu patlattı ve 1,5 yıldır sıfır ve ikinci el araba fiyatları neredeyse aynı seviyede kaldı. Doğrulanmış ilan sistemi satılık emlak ilanlarında hemen uygulanmalıdır. Daha önemlisi ise tüm satılık gayrimenkul ilanları için ‘değerleme raporu’ zorunluluğu getirilmelidir. Böylece  keyfi olarak fiyat artışı yapılıp, piyasanın manipüle edilmesi engellenecektir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yılmaz, Ticaret Bakanlığı'nca emlak sektöründe yaşanan suni fiyat artışlarını ve vatandaşın konuta erişimini imkansızlaştıran bu bozuk emlak ilan sistemini temelden değiştirmesi, vatandaş açısından artık kaçınılmaz bir zorunluluk doğurduğunu öne sürdü.



Mart'ın şampiyonu kuru fasulye!
EGO'da bin 932 eşya unutuldu
Ankara Büyükşehir 125 ton kırmızı eti sofralara ulaştırdı
ASKİ'den Ankaralılara tasarruf çağrısı
MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı
'Kurumlar'da beyan dönemi başlıyor
Altun: Daima Filistin’in yanında olacağız
Düzensiz göçle mücadele sürüyor
Kasalarca domatesler çöpe döküldü! Cezasız kalmadı!
Aksaray Ortaköy Saları Gödeler Köyü'nde Bayram Geleneği Bozulmadı
Karadeniz'de mayın tespit edildi! SAS timi etkisiz hale getirdi
Bakan Yerlikaya'nın bayram telsiz mesajı
İnternet alışverişlerinde yeni dönem
Ankara'da 300 bin genç faydalandı
2024 teftişlerinde 710 milyon TL'lik kamu alacağı ödetildi
  • Salı 18.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 7.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 13.9 ° / 5.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı