Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Ramazan Koçak; Aksaray Olası Bir Depremde Yerle Bir Olabilir

Ramazan Koçak; Aksaray Olası Bir Depremde Yerle Bir Olabilir

Aksaray CHP İl Başkanı Ramazan Koçak yayınladığı basın bildirisinde şunları söyledi. Geçen hafta, cuma günü,  Elazığ ve çevresinde etkili olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Yaralı yurttaşlarımıza ve bölge halkına geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyorum.
Doğal afetlere engel olmamız mümkün değildir. Esas olan önceden  tedbir alabilmektir. Can ve mal kaybını en aza indirgemek için devleti yönetenlerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekir. 
3 ay önce Cumhuriyet Halk Partisi olarak Meclise “Türkiye depreme hazır mı, konuşalım, tartışalım” dedik, önerge verdik. Ancak bu önerge yine AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Binlerce can kaybına neden olan 1999 depreminden sonra deprem fonunda 34 milyar dolar toplandı. Bu parayı ne yaptınız dedik, Maliye Bakanı yol yaptık dedi.
Elazığ depreminden sonra, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, 
Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) üzerinde bulunan Elazığ’da meydana gelen depreme ilişkin yaptığı açıklamada;
Türkiye Diri Fay Haritası’na göre; Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkâri, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl gibi 18 ilin merkez yerleşim birimlerinin, 80’ini aşkın ilçe merkezinin ve 502 köyün “deprem üretme potansiyeli olduğunu, yüksek aktif fayların geçtiği hatlar üzerine doğrudan oturduğunu” söyleyen Alan, olası büyük depremde buradaki binaların “yerle bir olmasının” kesin olduğuna da dikkat çekti.
Elazığ’da yaşanan hasarın; sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme ve olumsuzlukları giderecek yasal düzenleme çalışmalarının olmayışının sonucunda ortaya çıktığını belirten Alan, “Bu gerçeklerin bilinmesine karşın, 1948’den bu yana yapılan 22 imar affı yetmezmiş gibi, afetlere karşı zarar azaltma ve önleme anlayışı iş bilmezlerin eline terk edilmiş durumdadır” tespitinde bulundu. 
Alan, kısa vadede yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: 
- Aktif fay zonları üzerine bina inşa edilmesi yasaklanmalı veya özel jeolojik araştırmalardan sonra bina inşa edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir. Aktif fay zonları üzerine inşa edilmiş bulunan binalar kentsel dönüşüme tabi tutularak yurttaşların can ve mal güvenliği acilen sağlanmalıdır” dedi.
Aksaray’da milletvekilimiz olmadığı için, CHP İzmir Milletvekilimiz  Sayın Mehmet Ali Çelebi, Soru Önergesi ile  6 ay önce, 16 Bakanlığa Aksaray’daki kamu binalarının depreme hazır olup olmadıklarını sordu. 16 Bakanlıktan sadece 7si bu soru önergesini ciddiye alıp cevap verdi.
Bakanlıklara Sorulan Sorular:
1-Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların Aksaray ilinde depreme karşı hassas olduğu tespit edilen ve güçlendirme çalışması yapılan bina sayısı nedir? Bunlardan kaçı kamu binasıdır?
2-Aksaray ilinde Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların binalarının depreme karşı dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Dayanıklılık testi yapılan bina sayısı kaçtır? Kurum ve kuruluşlar ile il merkezi ve ilçelere göre dağılımı nedir?
3-Aksaray ilinde Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşların binalarının deprem tahkikat raporları çıkarılmış mıdır? Çıkarıldıysa sonuçları nedir?
4-Aksaray iline 2018 yılında Bakanlığınız tarafından depreme karşı önlem almak için ayrılan kaynak miktarı nedir? Ne kadarı harcanmıştır? 2019 yılında ne kadar kaynak ayrılmıştır?
5-Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların Aksaray ilinde sivil savunma konusunda yaptıkları çalışmalar nelerdir?
Bakanlıkların verdiği cevaplar ise size dağıtacağım belgelerde görülmektedir.
Kamu binalarının durumu böyleyken acaba Aksaray Belediyesi ne yapıyor? Bizim bildiğimiz kadarıyla hiçbir şey yapmıyor. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde “şehir merkezinde kentsel dönüşüm yapılmalıdır” dedik ve seçim bildirgemize koyduk. Seçimi AKP kazandı.O günden beri CHP Aksaray örgütü olarak sürekli kentsel dönüşmü  gündeme getiriyoruz. Ancak belediyemiz şu ana kadar herhangi bir adım atmadı.
2004-2009 yılları arasında belediye meclis üyesiydim. O dönemin Belediye Başkanı Nevzat Balta’ya şunu söylediğimi çok net hatırlıyorum. “ Başkan, şehir merkezinde kentsel dönüşüm yapmalıyız, belki görev süren yetmez, ancak bunun hukuksal altyapısını ve projelerini yaparsan Aksaray büyük hizmet olur.” O zaman Kentsel Dönüşüm Yasası yoktu, şimdi bu iş daha kolay. Yani o günden bu yana AKP belediyeleri bu konuda herhangi bir adım atmadı.
Bugünden itibaren Aksaray Merkezde yer alan, Hamidiye, Zincirli ve Dere Mahalllerinde bir an önce kentsel dönüşüm başlamalıdır. İlaveten,özellikle 1999 yılından önce yapılan binalar ve 2010 yılından Yapı Denetim Uygulamasına geçilmeden önceki binalar deprem testine tabi tutulmalıdır. Aksaray Şehir Planı deprem olacağını varsayarak revize edilmelidir.
Bununla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi Olarak önerilerimiz şunlardır.
“Hayatta kal projesi”
Depremle ilgili yapılacaklar listesi çok uzun. Bunların hepsi kaynak ve zaman gerektiriyor. 
Bu konuda bizim iktidara açık bir çağrımız var. 
Siz iktidar olarak kendinize çılgın projeler arayıp duruyorsunuz. 
Biz size son derece akıllı bir proje öneriyoruz. 
Gelin aktif fay hatlarında ve hassas deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm gerçekleştirmek üzere gelecek 5 yılı seferberlik yılı olarak ilan edelim.
Müteahhitleri rant için değil, hayat için seferber edelim. 
Ortak aklı kullanarak uygun finansman yöntemlerini derhal devreye alalım. 
Depreme karşı en son inşaat teknolojilerinden yararlanalım, buna uygun inşaat teknolojilerini gerekiyorsa biz geliştirelim. 
Bu projenin adını da “Hayatta Kal Projesi” koyalım.
Böyle bir seferberlikle sadece milyonların hayatını kurtarmayız. Ekonominin ihtiyaç duyduğu güven ve talebi de yaratırız.
Ekonomiyi içine düştüğü çukurdan çıkarırız, milyonlarca insana yeni iş imkanları sağlarız.
Son olarak bir sözümüz de Aksaray Milletvekilimiz Ramazan Kaşlı’ya; Kendilerince, tasvip etmedikleri, birkaç olay yada durumdan yola çıkarak, Cumhuriyet Halk Parti’sini terörle ilişkilendirerek suni gündem yaratmak yerine Aksaray’ımızın, milletimizin sorunlarına ve çözümlerine odaklansınlar. Aksaray’la ilgili sorunları CHP’nin İzmir, Niğde vs. vekilleri gündeme getirmesin, önerge vermesin, vekilimiz versin.
Bunun yanında, mesela; sırf İstanbul’da seçim kazanmak uğruna terörist başının kardeşini TRT’ye çıkartarak terörist başının mektubunu okutanlardan ve buna ses çıkartmayan liderlerinden hesap sorsunlar. CHP’nin terörle, teröristle işbirliği yapması eşyanın doğasına aykırıdır. Biz kurtuluşun ve kuruluşun partisiyiz. 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli