Aksaray

22.10.2024

  • İMSAK 05:31
  • GÜNEŞ 06:53
  • ÖĞLE 12:33
  • İKİNDİ 15:35
  • AKŞAM 18:04
  • YATSI 19:20

Otoyollardaki fiber ağ 8 bin kilometreye yaklaştı

Otoyollardaki fiber ağ 8 bin kilometreye yaklaştı

Otoyollardaki fiber ağ 8 bin kilometreye yaklaştı

Karayollarında Akıllı Ulaşım Sistemleri kapsamında kurulacak olan sistemlerin haberleşme altyapısını oluşturma amacıyla otoyol, devlet ve il yollarına inşa edilen fiber kablo uzunluğu 7 bin 676 kilometreye ulaştı.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) kapsamında Türkiye'nin dört bir yanındaki karayolu ağında gerçekleştirdikleri fiber optik altyapı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki yollarda, güncel teknolojileri kullanan ve tüm ulaşım modlarına entegre yerli ve milli bir akıllı ulaşım ağı sistemini hayata geçirdiklerini vurguladı.

Türkiye’deki devlet ve il yolu ağının 64 bin 768 kilometre, otoyol ağının ise 3 bin 726 kilometreye ulaştığını kaydeden Uraloğlu, “68 bin 494 kilometrelik ulusal karayolu ağımızda güvenli, yenilikçi, çevreci ve sürdürülebilir bir akıllı ulaşım ağı oluşturmak için çalışmalarımızı kararlılıkla yürütüyoruz.” diye konuştu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin etkisiyle karayolu ulaşımındaki trafiğin yönetiminde nesnelerin interneti (IoT) ağları ve karar destek yazılımlarının kullanımının kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Tüm bu sistemlerin ortak bir merkezinin çatı yazılımı ile kontrol edileceği entegre bir AUS yapısını hayata geçirmek için çalışmalarımıza hız verdik. Bu projeler, yollarda zaman ve enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra trafik güvenliğini ve sürdürülebilirliği de artıracak." diye konuştu.

“5 AŞAMADA TOPLAM 6 BİN 973 KİLOMETRE FİBER OPTİK AĞ YAPACAĞIZ”

Akıllı Ulaşım Sistemleri kapsamında kurulacak olan sistemlerin birbirleriyle ve diğer ulaşım modlarıyla haberleşmesini sağlayacak olan etkin bir haberleşme altyapısı kurduklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki yolları akıllı hale getirmek için otoyol, devlet ve il yollarındaki ağ uzunluğunu 15 bin kilometreye çıkarmayı planladıklarının da altını çizdi. 15 bin kilometre fiber kablo ağı içerisinde yer alan 6 bin 973 kilometrelik yolu; yıllık ortalama günlük trafik değerleri, AUS Merkezleri’nin tesis edilmesi ve bütçe olanakları doğrultusunda önceliklendirdiklerini de belirten Uraloğlu, bunu da 5 aşamada gerçekleştireceklerini açıkladı.

İlk aşamada, pilot bölge olan Tekirova-Antalya-Gazipaşa ile Antalya-Sandıklı bölgesinde 520 kilometrelik kesime fiber optik haberleşme altyapısı yapımının tamamlandığını bildiren Bakan Uraloğlu, “İkinci aşamada, Ankara-Bursa-Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Sınırı, Ankara-İzmir, İzmir-Denizli-Karayolları 13.Bölge Müdürlüğü sınırı güzergâhındaki bin 452 kilometrelik karayolu ağına daha fiber optik kablo haberleşme altyapısının yapımını tamamladık. Üçüncü aşamada ise Ankara-İstanbul-Edirne Kapıkule Sınır Kapısı, İstanbul-Karayolları Bursa 14. Bölge Müdürlüğü sınırı, İstanbul-İpsala güzergahlarında Karayolları İstanbul 1. ve Ankara 4. Bölge Müdürlüğü sorumluluk ağındaki muhtelif kesimlerde Fiber Optik Kablo Haberleşme Altyapısı Tesis Edilmesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, dördüncü aşamada, İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Bursa ve Kastamonu Bölge Müdürlüklerinin sorumluluk alanında yer alan yaklaşık bin 733 kilometrelik karayolu kesimine fiber optik kablo haberleşme altyapısı tesis edilmesi için ihale çalışmalarının devam ettiği bilgini de verirken, 2025 yılı içerisinde bu ihaleleri gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi.



Ankara’da raylı sistem ve ADARAY zirvesi
Özel: Mesele çuvala sığdırılacak mızrak gibi değil
FETÖ propagandası yapan 177 'sosyal hesap' tespit edildi
Aile ve Sosyal Hizmetler'den 81 ilde 'Yenilikçi Mahalli' hizmet içi eğitim
Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti
Ahmet Sevim: Bebekleri öldürenleri ömürlük hücrelerde çürüteceğiz
Angola Meclis Başkanı Türkiye'de
TBMM Dışişleri Komisyonu Letonya Bakanı'nı ağırladı
MEB'den 81 İl'e 10 Kasım yazısı
Asfalt çalışmaları Yeniceköy mahallesinde devam ediyor
BİLİMLE ÜRETİYORUM PROJESİ İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI
Aksaray'da gümrük kaçağı akıllı telefonlar yakalandı
GÜVENLİK TOPLANTISI ASÜ EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
Otoyollardaki fiber ağ 8 bin kilometreye yaklaştı
Ortalama geceleme 6'ya çıktı! Seyahat başına 5 bin 200 TL harcandı
  • BIST 100

    8727,27%0,84
  • DOLAR

    34,21% 0,06
  • EURO

    37,10% 0,24
  • GRAM ALTIN

    3009,58% 0,59
  • Ç. ALTIN

    4992,08% -0,02
  • Salı 11.3 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 0.6 ° Güneşli
  • Perşembe 15.3 ° / 3.2 ° Güneşli