New York'ta yapay zeka ve kadın sorunlarını dünya gündeminde

New York

New York'ta yapay zeka ve kadın sorunlarını dünya gündeminde

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) Toplantıları Kapsamında “Yapay Zekâ ve Kadın” Konulu Önemli Bir Panele İmza Attı.

ANKARA (İGFA) -KADEM’in Birleşmiş Milletler binasında gerçekleştirdiği panelde, yapay zekânın kadın erkek eşitliğine üzerindeki etkisi, algoritmik önyargılar, teknoloji sektöründeki kadın temsiliyeti gibi önemli konular masaya yatırıldı. Panelde ayrıca, yapay zekânın kadın haklarını destekleyici ve kadını güçlendirici bir çerçevede kullanılmasına dair çözüm önerileri tartışıldı.

KADEM’in ev sahipliğinde düzenlenen “Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı panelde, yapay zekânın sunduğu fırsatlar,  içerdiği riskler ve tehditler,  kadınların teknoloji alanındaki temsiliyet eksikliği gibi kritik konular ele alınarak, mevcut engellerin aşılması için somut öneriler sunuldu.

YAPAY ZEKÂ AYRIMCILIĞI DESTEKLİYOR MU?

Panelin açılış konuşmasını yapan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, yapay zekânın kadınları dezavantajlı konuma düşüren yönlerine dikkat çekerek, “Özellikle işe alım, terfi, liderlik seçimleri, kredi skorlama ve hukuk sistemlerinde kullanılan algoritmaların, tüm dünyada kadına yönelik ayrımcılığı beslediğini” ifade etti.

Sesli asistan sistemlerinin, alışılagelmiş toplumsal cinsiyet kalıplarını pekiştirdiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, “İnsanlar tarafından kodlanan yapay zekâ, kadınlara karşı ayrımcılık ve baskı aracı hâline gelebilir. Bunu önlemek için, yapay zekâyı disiplinler arası bir yaklaşımla yeniden yorumlamamız gerekiyor. KADEM olarak, yapay zekânın insan hakları ve temel özgürlükleri önceleyen bir çerçevede ele alınması gerektiğini savunuyoruz. Bu doğrultuda yapay zekâ ekosisteminde kadınların tam katılımını, temsilini ve güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir eylem planı çağrısında bulunuyoruz” dedi.

KADINLARIN GÜÇLENMESİ İÇİN YAPAY ZEKÂ NASIL KULLANILABİLİR?

KADEM, 2024 yılı Kasım ayında İstanbul’da Yapay Zekâ ve Kadın konulu uluslararası bir zirve düzenlemiş, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı zirvede konuyu dünyaca ünlü uzmanların katkısıyla tartışmaya açmıştı.

Saliha Okur Gümrükçüoğlu, zirvenin sonuç bildirgesinde de yer alan çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

  • Kadınlarla ilgili konularda veri toplama, analiz etme ve farkındalık yaratma çalışmalarını artırmak.
  • Yapay zekâ sistemlerinde ayrımcı önyargıları ve stereotipleri tanımlamak ve ortadan kaldırmak; mevcut önyargıların tekrarlamasını ve pekiştirilmesini önleyecek tedbirleri uygulamak.
  • Kadın girişimciliğini ve liderliğini, her aşamada teşvik etmek ve desteklemek.
  • Kadınların yapay zekâ sektöründe aktif rol almasını teşvik eden kapsayıcı yatırımları desteklemek ve tacizden arındırılmış çalışma ortamları oluşturacak politikalar geliştirmek.
  • Politika süreçlerini etkileyen önyargıları önlemek için kapsayıcı karar alma mekanizmaları oluşturmak.
  • Toplumun tüm kesimlerine hizmet edecek etik, demokratik, adil, şeffaf ve kadın haklarını gözeten bir yapay zekâ yönetim çerçevesi oluşturmak.


Bakan Tunç’tan otizmli milli sporculara tebrik mesajı
Yılın ilk ayında 72 bini aşkın gıda denetimi yapıldı
TUSAŞ’tan Suudi Arabistan ile ortak üretim hamlesi
Türkiye ile Kırgızistan dostluk grupları TBMM'de görüştü
Özel: Özarslan bir kibrit çöpü götüremeyecek!
MKE Ankaragücü’nden siyaset vurgulu açıklama
Türkiye ve Türkmenistan ticari ilişkileri geliştiriyor... Hedef 5 milyar dolar
İtalya, Arjantin ve Katar'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu
DMM'den huzurevi görüntüleri uyarısı
Milli Uçak Gemisi’nin çeliği Erdemir'den sağlanacak
TSK afetlere müdahale kapasitesini test etti
Adana ve Mersin'deki sel felaketine SYDV'den 33,5 milyon TL kaynak
Korunan alan sayısı 692'ye yükseldi
Milli Eğitim Akademisi için başvurular başladı
Bursa Büyükşehirli sporcu Özge Yılmaz Türkiye üçüncüsü
  • Salı 8.6 ° / 5.4 ° false
  • Çarşamba 7.1 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 13.1 ° / 6.5 ° Güneşli