Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Müteahhitlerin Sınıflandırılması Zorunluluğu Başladı

Müteahhitlerin Sınıflandırılması Zorunluluğu Başladı

 Aksaray’ın en büyük taahhüt firma sahiplerinden :AKMÜB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Alkım Mühendislikten Tuncay Sökmen ve Akmüb Yönetim Kurulu Üyesi Salihi İnşaat’tan, Taner Salihi’nin yaptığı açıklamada :Mart'ta yayınlanan yönetmelikle çerçevesi belirlenen ve geçtiğimiz Eylül'de yürürlük tarihi 3 ay ertelenen müteahhitlerin sınıflandırması ve kayıtlarının tutulması yönetmeliği dün itibariyle yürürlüğe girdi.Her önüne gelenin inşaat sektörüne girip ,proje üretmesinden kaynaklı ortaya çıkan mağduriyetin önüne geçmek amacıyla, geçtiğimiz Mart'ta çıkarılan yönetmelikte, yürürlük tarihi Eylül ayı olarak belirtilen, ancak bu alandaki son kararname ile uygulama tarihi 3 ay daha ertelenen müteahhitlere, sınıflandırma zorunluluğu dün başladı.
Resmi Gazete'de yayımlanan "Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması" hakkında yönetmelik bugün itibariyle yürüklüğe girdi. Buna göre, düzenlenecek yapı ruhsatlarında, yapı müteahhitlerinin sınıflarının belirlenmiş olması ve kayıtlarının tutulması ve yapı müteahhitlerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat ederek Yetki Belgesi gruplarını tayin ettirmeleri gerekiyor. Yapı müteahhitleri, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A-B-C-D-E-F-G ve H grubu olarak sınıflandırılacaklar. Müteahhitler, sınıflarının belirtmiş olduğu azami iş miktarlarının üzerinde iş alamayacaklar. Müteahhitlik yetki sınıfları her müteahhit için 5 yıl geçerli olacak. Belge süresi dolan müteahhit 5 yılın sonunda belge yenilemesi için yeniden müracaat yapabilecek.

 GEÇİCİ YETKİ BELGESİ VERİLECEK

 Tek parselde bir bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda; yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilecek. Bu durumdaki yapılar için ayrıca yapı müteahhidi aranmayacak. Sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya ilişkin olmak üzere, yapı sahibine geçici yetki belgesi numarası verilecek. 

  15 BİN METREKARE İŞ DENEYİMİ

 Yeterlik değerlendirmesinde ikinci olarak mesleki ve teknik yeterlikler kontrol edilecek. Mesleki yeterlik için firmanın başvurduğu grup için öngörülen benzer iş deneyimini sunması gerekecek. Firmanın 15 yılda yaptığı işler dikkate alınacak, teknik yeterliğin bir başka göstergesi ise belgeli usta çalıştırılması ve teknik personel istihdamı olacak. D grubu belge almak isteyen bir firmanın bilanço oranlarını sağlaması ön koşuluyla daha önceden tek bir bina işinden 15 bin metrekare kadar iş deneyimine sahip olması gerekecek. Bu firma tek bir işte 30 bin metrekare iş yapabilecek.

  3 YILDA 1 KONTROL EDİLECEK

Herhangi bir iş bitirmesi, bir başka deyişle müteahhitlik deneyimi olmayan bir firma ancak H grubundan belge sahibi olabilecek, deneyim sahibi oldukça grubu yükseltilecek. H grubu için taslak düzenlemede öngörülen tek iş miktarı yaklaşık olarak bin metrekare ile sınırlı olacak. Firmaların ortaklıkları halinde grup sınıflandırmaları da yükseltilecek, firmaların yeterlik koşullarını kaybedip kaybetmedikleri 3'er yıllık periyotlarda tekrar kontrol edilecek. Şeklinde ifade ettiler.
 



Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Son beş gün , son beş anket
Milli Eğitim'den öğretmenlerarası tiyatro oyunu yazma yarışması
Yüz yüze 100 Çocuk Oyunu EBA'ya yüklendi
Aselsan'dan 35,1 milyon dolarlık ihracat
Elazığ Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu açılışa hazırlanıyor
İçişleri'nden 'Kalkan-17'! 881 düzensiz göçmen yakalandı
Pençe Kilit'te terörle mücadele sürüyor
Cumhurbaşkanlığı'ndan kamuya 'e-saklama' uyarısı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli