Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Kar toprağı entübeden çıkardı

Kar toprağı entübeden çıkardı

Kar toprağı entübeden çıkardı

KONYA (İGFA) - Uzun bir süredir beklenen, geçtiğimiz hafta bir miktar yağsa da şehir merkezinde etkili olmayan kar, nihayet Konya’yı da beyaza bürüdü. Beyaz bir bereketle kuşanan Konya’da kar yağışı büyük sevinç oluşturdu. Kar yağışına duyduğu özlemi dile getiren vatandaşlar, sosyal medyadan da “Lütfen kara basmayın, sonra eriyor” diyerek tebessüm ettiren paylaşımlar yaptı.

Kar yağışına en çok mutlu olan kesim hiç şüphesiz ki çiftçiler oldu. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bu dönemde zirai don tehlikesinin baş göstermesi, çiftçileri tedirgin ediyordu. Tarlaları beyaz bir yorgan gibi örten kar yağışının en azından zirai don olayını önleyeceğini belirten uzmanlar, “Bu yağış toprağı entübeden çıkardı. Ama toprak halen yoğun bakımda. Rahmetin devamını dört gözle bekliyoruz” diyor.

Karın hububat üretimi açısından oldukça faydalı olduğunu belirten uzmanlar, yağışların istenilen seviyede olmadığı ancak yağışların çiftçileri sevindirdiğine dikkat çekti. Türkiye‘nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Konya‘da son günlerde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağan yağışlar, kış kuraklığını ortadan kaldırarak hububatın büyümesine yardımcı oluyor.

‘BU YAĞIŞLAR BİZİ ANCAK ENTÜBEDEN ÇIKARIR’

Konya Ovası'na düşen yağmur ve kar yağışlarını değerlendiren Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, mart ve nisan ayında gerekli yağış alınmadığında kuraklık ile karşı karşıya kalacağımızın unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu yağışlar için hamdediyoruz ama kesinlikle yeterli değil. Yani bu yağışlar ülkemiz insanlarımızı aldatmasın. Bu yağışlar bizi ancak entübeden çıkarır. Sadece bozulmaya yön tutmuş tohumlarımızın kurtulmasına neden olur. Şu andan Konya Ovası’nda yağış yetersizliğinden yüzde 15 kayıp var ve biz bu orana razıyız. Toprak suya doymadı. Bugüne kadar yağan yağışlar toprağa 20 santimetre ancak inebilmiş. Onun altı çok kuru” diye konuştu.

DEVLET DESTEKLERİNİ DOĞRU YÖNLENDİRMELİ

Kuraklığa karşı önceden önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Yağız, “Biz üreticiler olarak aslında bu kuraklıkları hesap ederek dip patlatan dediğimiz makineler kullanmamız lazım ki; bir metre tabana suyu indirebilelim. Şimdi biz yüzeyden sürdüğümüz için su tabana inmiyor. Bunlar hep ekipmanla yapılır ve devletimizin ekipman desteği de vermesi gerekir. Açıkçası devletimiz tarıma çok büyük destek veriyor bu destekleri doğru alanlarda kullanılması gerekir. Bizler de bunların çalışmasını yapıyoruz” dedi.

EKİNLERİMİZ YAĞAN KARLA HAYAT BULDU

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Konya Ovasına düşen kar ve yağmur ile ekinlerin yağan yağışlar ile rahatladığını belirterek, “Nisan ve mayıs ayında düşecek yağış miktarı oldukça önemli. Kar yağışında önemli olan yer altı sularının beslenmesi. Yaz ayları için yer altı sularının beslenmesi, barajların doluluk oranlarının yoğunluğu için kar yağışı çok önemli. Kar yağışından memnunuz ve devam etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YAĞIŞLAR İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMASA DA RAHATLATTI

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da Konya bölgesine yağan kar yağışını değerlendirerek, “Bu zamana kadar yağması gereken yağışların yüzde 40 ovaya yağdı. Ocak ayının sonuna doğru yeni bir yağış hareketi görülüyor. Yorgan görevi gören kar yağışının yeterince olmaması zirai don riskini artırdı.”



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,19% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2247,09% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı