Tarih: 23.09.2023 16:13

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Ne İşe Yarar?

Facebook Twitter Linked-in

İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların sağlıklarının korunması ve güvenliklerinin sağlanması için atılan adımlar, alınan tedbirlerdir. Bunların tamamı, ilgili mevzuat kapsamında yapılmaktadır. Yani yasal düzenlemelerin gereklilikleridir.

2000’li yılların başından itibaren İSG alanında önemli gelişmeler yaşanmış ve bu bağlamda farklı yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerin en önemlisi, 6331 sayılı İSG Kanunu ve bu alanda çıkarılan yönetmeliklerdir. Söz konusu kanun, iş güvenliği alanında çok önemli düzenlemeler getirmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, bu alanda uzmanlaşmak isteyenlere yönelik verilen eğitimlerdir. Söz konusu eğitimlerin kendi içerisinde farklı türleri bulunmakta ve bunların tamamı İSG eğitimi olarak kabul edilmektedir. Bu alandaki bazı eğitimler şu şekildedir:

Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Zira İSG, son derece kapsamlı bir alan olup, bu alanda çok farklı eğitimler verilmektedir. Hatta eğitici eğitimleri dahi bu kapsamda değerlendirilebilir.

Eğitimlerin her birinin özellikleri ve zorunlulukları farklıdır. Dolayısıyla tamamının kapsamının aynı olduğu düşünülmemelidir. Örneğin; iş güvenliği uzmanlığı eğitimi, tehlike sınıflarına bağlı olarak kendi içerisinde farklılaşmaktadır. A, B ve C sınıfı eğitimlerde dahi birtakım farklılıklar vardır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, görev yaptığı iş yerinde çalışanların sağlıklarını ve güvenliklerini korumak için gerekli faaliyetleri yürütür. Bu faaliyetleri yürütmesi için İSG uzmanını işveren istihdam eder. Ancak uzmanlar, görevlerini işverenden bağımsız olarak yürütürler. Görevlerinden dolayı işveren tarafından hakları kısıtlanamaz veya suçlanamazlar.

İş güvenliği uzmanlarının görev ve sorumluluklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

İş Güvenliği Uzmanı hakkında daha fazla bilgi almak için ziyaret https://www.temaakademi.com.tr/blog/kimler-is-guvenligi-uzmani-olabilir/  edin.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapabilmek için adayların ilk olarak İSG sertifikası alması gerekir. İSG sertifikası, ilgili kişinin bu alanda uzman olduğunu resmi olarak kanıtlar. Dolayısıyla son derece önemli bir resmi belgedir. 

İSG sertifikası alabilmek için adayların ilk olarak şartları sağlaması gerekir. İsteyen herkesin bu sertifikayı alabilmesi söz konusu değildir. Bu noktadaki şartlar ise adayların mezun oldukları lisans ve ön lisans bölümleri ile ilgilidir. Sertifika almanın ilk şartı, aşağıda yer alan bölümlerden birinden mezun olmaktır:

Bunların haricinde teknik elemanlar da ilgili sertifika için başvuru yapabilmektedir. 

Gerekli şartları sağlayan adayların İSG eğitimi alması gerekmektedir. Bu eğitim ise sadece Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlardan alınabilmektedir. İlgili kurumların verdiği eğitimlere katılmak gerekir.

Eğitimler, toplam 220 saattir ve bunun 40 saatlik bölümü stajdan (saha eğitimi) oluşur. Diğer bölümler ise uzaktan eğitim şeklindedir. Dolayısıyla staj haricindeki eğitimler, Türkiye’nin ve hatta dünyanın her yerinden alınabilir. Daha sonra ise stajın yapılması gerekir. Staj, günlük 8 saatten, toplamda 40 saattir. 

Eğitim sürecini sorunsuz olarak tamamlayan adaylar, İSG sınavına girerler. Bu sınavda adaylara toplam 50 soru sorulur. Sorular çoktan seçmelidir ve buna ek olarak yanlışlar doğruyu götürmemektedir. Bu yüzden her sorunun cevaplanması çok önemlidir. Sınavı kazananlar, İSG sertifikası almaya hak kazanmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği alanında çok uzun zamandır eğitimler veren Tema Akademi, ihtiyaç ve beklentileri üst seviyede karşılamakta ve kursiyerlerine uygun fiyat avantajları sunmaktadır. Siz de İSG eğitimi almak istiyorsanız, hemen Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —